Băsescu, despre cazul mitei din vămi: Au şansa să facă mai puţină puşcărie sau deloc dacă spun cui au dat banii. Vezi declaraţiile preşedintelui

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, la RRA, că persoanele cercetate în cazul mitei din vămi au şansa să facă mai puţină puşcărie sau chiar deloc dacă vor spune cui au dat bani, "cu nume şi prenume".

Urmărește
82 afișări
Imaginea articolului Băsescu, despre cazul mitei din vămi: Au şansa să facă mai puţină puşcărie sau deloc dacă spun cui au dat banii. Vezi declaraţiile preşedintelui

Băsescu, despre cazul mitei din vămi: Au şansa să facă mai puţină puşcărie sau deloc dacă spun cui au dat banii (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

  • Realitatea e una singură. Era un mare nimeni care se pare că a afirmat la televizor ca preşedintele ştia din 2005 de această operaţiune

  • Am primit informaţii de cel puţin două ori pe an despre ce se întâmplă la punctele de frontieră. Era un mare nimeni. Pentru mine este un mare nimeni. Nu a putut să stea decât câteva zile şef la un serviciu de informaţii. Discutăm despre realitatea acestui fapt. Sigur că am primit informaţii, cel puţin de două ori pe an, despre ceea ce se întâmplă în frontieră. Vă mai pot spune că nu m-au lăsat indiferent. Instituţiile statului au trebuit să acţioneze şi au acţionat, nu biciuite neapărat de preşedinte, dar au acţionat.

  • În strategia naţională, vulnerabilităţi sunt declarate contrabanda şi evaziunea fiscală

  • România nu va accepta niciun alt standard decât cel aplicabil tuturor statelor Uniunii Europene. Ştiţi, aici trebuie ieşit şi dintr-o oarecare demagogie şi, probabil, va trebui să ieşim şi dintr-o oarecare politeţe. Ne-am obişnuit să se găsească câte un demnitar al oricărui stat european să tot dea lecţii. Trebuie să vă spun o realitate: Uniunea Europeană are câteva milioane de imigranţi ilegali. Aceia nu au trecut prin frontierele României, ci au trecut prin frontierele unor state care au vameşi şi poliţie de frontieră membre ale Spaţiului Schengen. Deci, nu avem de ce să ne băgăm sub masă să spunem: mai dă stăpâne, când nu asta este realitatea. Avem problemele noastre, luptăm cu ele, dar tuturor trebuie să ni se aplice aceleaşi standarde şi eu sunt de acord cu dumneavoastră sau cu ministrul olandez că trebuie ridicate standardele la frontierele Uniunii Europene

  • Şi pe ultima evaluare, mai mult de 1% din fluxurile de migraţie ilegală nu sunt pe teritoriul României, restul trec prin frontiere ale statelor Schengen. Deci, eu sunt de acord că la nivelul Uniunii trebuie să ne ridicăm standardele şi oricând România va sta la masă cu ceilalţi membri sau cu un număr de membri să discutăm ce este de făcut pentru limitarea fluxurilor de migraţie ilegală. Dar nu poţi să vii să spui: România, tu de mâine ai strandardul următor, care e altul decât al meu. Deci, aici este bătălia noastră politică şi o vom duce până la capăt, indiferent cât s-ar strâmba un ziarist, mai mult sau mai puţin pregătit pe la televiziunile mogulilor. Trebuie să înţeleagă că România nu poate fi discriminată în Uniunea Europeană. Dacă măcar noi, românii, nu înţelegem lucrul acesta, atunci de ce să-l înţeleagă alţii?

  • Ar fi cel mai umilitor lucru să cerem vameşi din alte ţări. Noi ne vom proteja frontiera cu români. A fost nevoie de această operaţiune, vor continua operaţiunile de acest gen.

  • Se fac afirmaţii abstracte: S-au dat bani la partid. Nu vreţi să spuneţi, dragi justiţiari, care om de la partid? Este în mod categoric un joc politic din mai multe motive. Nu e vorba de afirmaţia judecătorilor sau procurorilor, ci de afirmaţia unui om care a cerut bani ca să-i ducă nu ştiu unde, la un partid, ca doamna să fie numită la Halmeu. El trebuie să spună cărui om politic trebuia să-i ducă banii, altfel este un joc politic de cea mai joasă speţă. Partidul trebuie să aibă o mână de om care să-i ia. Păcat că suntem atât de mărunţi, încât la o acţiune mare încercăm să o politizăm ca şi cum Vama ar fi fost pură până acum. Pentru prima dată cu un partid aflat la guvernare se face o asemenea operaţiune cu intenţia de a nu menaja pe nimeni. Să spună cui au dat şpaga. Au şansa de a face mai puţină puşcărie, dacă vor face, sau să nu facă închisoare, dacă spun cui au dat banii, dar cu nume şi prenume.

  • Acum PDL plăteşte că nu ţinut cont de ceea ce le-am spus. Că au politizat foarte mult. Plătesc acest cost al nesăbuinţei.

  • Eu nu am cedat niciodată la obiectivele anticorupţie. Cele două priorităţi, care sunt prinse într-o hotărâre a CSAT, pe restul nu vi le pot spune: lupta împotriva evaziunii fiscale şi a contrabandei va continua.

  • Indiferent dacă partidele vor sau nu, instituţiile statului vor lucra împotriva corupţiei. PDL în ansamblul lui nu îl suspectez că nu vrea luptă anti-corupţie, Guvernul, la fel.

  • Celelalte şapte priorităţi din hotărârea CSAT vor produce surprize pentru toţi cei care încalcă legea

  • Aş face o remarcă ce a stârnit furtună pe la televiziunile mogulilor, cea legată de implicarea medicilor în actul de justiţie. Şi am văzut mari ziarişti, unii chiar comandanţi de crucişătoare de presă, spunând «Ce se amestecă preşedintele?». Şi pot să-i răspund acestui «căpitan de crucişător» că atâta timp cât stăpânul lui nu poate merge în faţa instanţei pentru că primeşte de la un genicolog adeverinţă că e bolnav cu inima sau îşi crapă rotula în trei, dar nu vede nimeni nici o radiografie, nu pot să nu spun lucrurile acestea. De la Omar Hayssam, de la Vîntu toţi sunt bolnavi când e să meargă în instanţă, doar când pun mâna pe banul public nu sunt bolnavi. Altfel, dă boala în ei repede şi sar tonomatele să-i apere cât îs de bolnavi, sau «cum îşi permite preşedintele să pună sub semnul întrebării?», că genicologul îi dă certificat medical că-i bolnav de inimă stăpânului postului de televiziune. Deci, nu sunt dispus să le las fără replică slugărnicia asta faţă de unul care-ţi dă un ban din când în când

  • Ca tot românul, şi eu am destul de puţină încredere în partide. Cazul Păsat a fost un exemplu. M-am dus, am rugat partidul, nu s-a întâmplat. E adevărat, nu aveau numărul de voturi ca o treacă, dar puteau negocia. I-am rugat de CSM. Au amânat-o. Acum nu se mai pot plânge că îi blochează Geoană, că au majoritate. Lucruri de astea îţi reduc încrederea că ai un partener. Vineri iese proiectul de raport pe ţară. Aveam nevoie ca de aer de un raport bun, să nu avem un caz Păsat, un CSM lipsit de credibilitate. Consecinţa e că ni se spune, în cazul Păsat, formularea cu cel mai dur efect a fost în vară: lipsă de voinţă politică în lupta împotriva corupţiei.

  • Problema nu e o concurenţă cu PSD. Ci o valoare pe care PDL o pierde, dacă nu a pierdut-o de tot: credibilitatea în lupta contra corupţiei.

  • Deocamdată, Uniunea Socială, prin tandemul Antonescu-Ponta, nu are decât un singur program, «Jos Băsescu, Jos guvernul!». E foarte greu să îţi dai seama dacă poţi coopera cu o formaţiune, atâta timp cât ea nu arată nişte opţiuni. Spre exemplu, au devenit publice obiectivele noului acord cu Fondul. Sunt foarte interesat să ştiu cum se raportează Uniunea de stânga

  • Am înţeles doar că în numele acestei alianţe, Crin Antonescu sacrifică şi cota unică. Care nu a fost steagul lor, a fost steagul meu de campanie, când am câştigat alegerile, în 2004, l-au pus în aplicare. Ştiu că nu au fost foarte legaţi de acest obiectiv, dar deocamdată atât am auzit de la preşedintele Antonescu. Deci, eu zic: e o formaţiune de stânga, o alianţă de stânga, foarte bine că s-a făcut, s-a clarificat spectrul politic şi putem analiza posibila participare la guvernare în funcţie de programul pe care îl susţin. Deocamdată, programul fiind «Jos Boc, Jos Băsescu!», nu îmi spune nimic, e doar ca o placă din asta pe care o aud continuu şi le marchează doar neputinţa, pentru că nu pot să îşi atingă aceste obiective

  • Ca să putem asigura bunăstare nu mai putem merge pe ceea ce s-a mers în 2007-2008. Trebuie să mergem pe dezvoltare durabilă: acel 51% din economia românească, regiile, trebuie să devină eficient. Prin retehnologizare şi restructurare. Asta trebuie să se întâmple şi la căi ferate, şi la termocentrale, şi la huilă, şi la hidrocentrale. Să păcălesc că vă dau şi apoi să tai, nu mai merge.

  • Eu nu sunt un partizat al privatizării a Romgazului, nici a Transgazului. Putem discuta de privatizare la termocentrale, sunt de acord să vindem acţiuni la Poşta Română, fără să vindem neapărat pachetul naţional. Lecţia crizei. Suntem o ţară care produce gaze: 80% din gazul folosit. Jumătate le-am privatizat cu Petrom, jumătate le-am ţinut la stat. Şi cu astea am ajutat populaţia.

  • Anul acesta ne vom relua creşterea economică. Avem cel mai mare număr de proiecte aprobate.

  • Noi avem salariile pe cât produce ţara nu pe cât avem nevoie

  • Nu e justificat să spui că nu lucrezi la absorbţie de fonduri europene pentru că ai un salariu mic

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici