- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Băsescu despre reforma educaţiei: Unii vor să rămânem la stadiul diagnosticului, fără a da soluţii
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, în cadrul dezbaterii privind reforma educaţiei, că "unii ar vrea să rămânem la stadiul diagnosticului privind legile educaţiei, fără a aplica soluţii concrete", menţionând că acum este momentul pentru această reformă.
Băsescu despre reforma educaţiei: Unii vor să rămânem la stadiul diagnosticului, fără a da soluţii (Imagine din arhivă; Octav Ganea/Mediafax Foto)
Traian Băsescu a arătat că, în ciuda disputelor pe care le găsim astăzi în spaţiul public, pentru prima dată la nivelul clasei politice şi al societăţii este unanim acceptată ideea necesităţii unor legi în acest domeniu al educaţiei, care să modernizeze sistemul de educaţie şi să îl aducă la realităţile moderne şi globale.
"Este iluzoriu să spunem că putem face performanţă ca naţiune înainte ca sistemul de educaţie să fie unul performant", a arătat preşedintele, precizând că performanţa presupune capacitatea sistemului de a forma elevi şi studenţi capabili, profesional şi cultural, să aducă România înainte şi să fie mai buni decât generaţiile care în prezent sunt cele care exercită decizia.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Crin Antonescu: „Este evident că am încredere în Marcel Ciolacu"
-
Crin Antonescu, despre Călin Georgescu: Discursul lui aminteşte de retorica lui Hitler din anii '30
-
Crin Antonescu: Ceea ce am vrut a fost un calendar oficial, nu pe surse, datele alegerilor
Şeful statului a mai spus că sistemul de educaţie actual nu răspunde mulţimii acestor nevoi, aşa cum arată toate studiile de până acum, această concluzie rezultând şi din pachetul Comisiei prezidenţiale pentru analiza şi elaborarea politicilor din domeniu educaţiei şi cercetării, raport fundamentat ştiinţific şi nepolitizat, care s-a bucurat de o apreciere aproape unanimă.
Şeful statului a ţinut să precizeze că dezbaterea pe marginea pachetului de legi privind educaţia, din noiembrie 2006, şi mai apoi raportul comisiei prezidenţiale în iunie 2007, au avut ca rezultat faptul că vorbim astăzi altfel despre reforma educaţiei.
"Ştiu că unii ar vrea să rămânem la stadiul diagnosticului, fără a aplica soluţii concrete", a mai arătat Băsescu, precizând că, în acest sens, argumentul principal care a fost aplicat în ultimul timp a fost cel al lipsei dezbaterii pe legile educaţiei.
Şeful statului a adăugat că, pentru a răspunde acestui tip de argument, aminteşte faptul că în curând se împlinesc trei ani de la înfiinţarea comisiei prezidenţiale condusă de Mircea Miclea.
"Se vorbeşte neîntemeiat despre grabă, de vreme ce există un proces care durează din 2006, iar acest argument vine inclusiv din partea celor care susţin că un text elaborat în ultimele săptămâni este perfectibil", a mai arătat şeful statului.
Preşedintele a declarat că dezbaterea privind soluţiile legislative pentru reforma din învăţământ trebuie să intre în ultima fază, la capătul căreia să se exprime voinţa politică.
"Numai cine nu doreşte cu adevărat modernizarea sistemului poate susţine că mai trebuie să amânăm acest moment. Vrem să reformăm sistemul sau să îl cârpim? Dacă vrem să îl reformăm, acum este momentul, dacă vrem să îl cârpim, vom mai discuta despre reformă încă zece ani, cu rezultatele deja cunoscute", a spus preşedintele Traian Băsescu, la dezbaterea "Reforma structurală a societăţii româneşti. Modernizarea României prin educaţie".
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.