Băsescu l-a înaintat în grad pe prim-adjunctul directorului SRI, Florian Coldea. Numele acestuia a apărut în scandaluri referitoare la folosirea SRI în urmărirea activităţii unor judecători şi politicieni

Preşedintele Traian Băsescu a semnat, vineri, decretele de înaintare în grad pentru un grup de generali din conducerea SRI, printre care şi Florian Coldea, al cărui nume a apărut, în 2007, în două scandaluri referitoare la folosirea SRI în urmărirea unor judecători şi politicieni.

Urmărește
1083 afișări
Imaginea articolului Băsescu l-a înaintat în grad pe prim-adjunctul directorului SRI, Florian Coldea. Numele acestuia a apărut în scandaluri referitoare la folosirea SRI în urmărirea activităţii unor judecători şi politicieni

Florian Coldea (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Preşedinţia informează că şeful statului a semnat, vineri, decretele privind înaintarea în gradul de general-maior - cu două stele pentru generalii de brigadă - cu o stea Florian Coldea şi George-Viorel Voinescu. ambii din SRI.

De asemenea, preşedintele a semnat decretele pentru acordarea gradului de general de brigadă - cu o stea pentru coloneii Elena Istode, Emilia-Cristina Posaştiuc, Viorel Goleanu, toţi din SRI.

Tot vineri, preşedintele a semnat decretul privind acordarea gradului de general de brigadă - cu o stea, în retragere, colonelului în retragere Pavel Constantinescu din Serviciul Român de Informaţii.

Numele lui Florian Coldea, prim-adjunct al directorului SRI, a apărut în două scandaluri referitoare la folosirea SRI în urmărirea activităţii unor judecători şi a unor politicieni, în scopuri politice.

Preşedintele PSD de la acea vreme, Mircea Geoană, a susţinut, în primăvara anului 2007, după ce Curtea Constituţională a avizat negativ propunerea Parlamentului de suspendare a şefului statului, că Traian Băsescu a cerut date de la SRI referitoare la judecătorii Curţii.

Liderul social-democrat a spus, atunci, că judecătorii respectivi au fost şantajaţi şi a prezentat două note scrise de prim-adjunctul directorului SRI, Florian Coldea, despre situaţia dosarelor a trei judecători, Aspazia Cojocaru, Nicolae Cochinescu şi Ion Predescu.

În replică, directorul SRI declara că nu a existat nicio solicitare de verificare a judecătorilor Curţii Constituţionale din partea vreunei persoane sau instituţii, inclusiv a preşedintelui Traian Băsescu, şi că nu s-au făcut informări pe această temă vreunui beneficiar, inclusiv şeful statului.

Preşedintele Traian Băsescu, suspendat la acea vreme, a dat asigurări, la jumătatea lunii mai, că nu a folosit serviciile secrete pentru a afla informaţii despre judecătorii de la Curtea Constituţională şi că, după ce va reveni în funcţie, se va afla cum a ajuns bileţelul de la SRI la liderul PSD Mircea Geoană.

Comisia parlamentară de control SRI i-a audiat atât pe Coldea, cât şi pe alţi membri ai conducerii SRI. În urma unei anchete interne, SRI a elaborat un raport pe care l-a trimis comisiei parlamentare. Comisia a aprobat, prin consens, raportul trimis de SRI, stabilind că nu a fost vorba de acţiuni de poliţie politică în cazul bileţelelor semnate de Florian Coldea.

Comisia a semnalat unele nereguli în funcţionarea Serviciului şi a făcut recomandări, care au fost trimise CSAT, de către conducerile celor două Camere ale Parlamentului, "pentru elaborarea legilor siguranţei".

Grupul de Investigaţii Politice (GIP) a publicat, în septembrie 2007, două documente oficiale, primul referitor la urmărirea de către SRI a senatorului liberal Norica Nicolai, iar celălalt, ştampilat, vizat şi semnat de Coldea, având următorul conţinut: "Domnule Director, Vă prezentăm un material referitor la intenţia Partidului Naţional Liberal de a coagula un «pol de dreapta liberal» în Republica Moldova, precum şi reacţii după recenta declaraţie a preşedintelui Traian Băsescu referitoare la «aderarea Republicii Moldova la UE»".

Directorul SRI George Maior a fost audiat de Comisia SRI. El a declarat că nu poate confirma sau infirma autenticitatea documentelor prezentate de GIP şi a precizat că în Serviciu fusese iniţiată o anchetă în legătură cu acest subiect, care urma să dureze o săptămână.

Rezultatele anchetei au fost trimise comsiei parlamentare, care a concluzionat că Serviciul emisese 13 note către "factorul de decizie" despre persoane şi partide, inclusiv despre premier şi ministrul Justiţiei. Potrivit comisiei, respectivele persoane şi partide vizate aparţin spectrului politic faţă de care antipatia "factorului de decizie informat" este notorie, existând supoziţia de valorificare părtinitoare a informaţiilor, favorizând partide sau persoane.

Serviciul Român de Informaţii împlineşte, luni, 22 de ani, moment marcat prin organizarea, vineri, a bilanţului activităţii desfăşurate în anul 2011.

La prezentarea acestui bilanţ participă inclusiv Traian Băsescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici