Băsescu, la sărbătoarea de la Hoteni

Preşedintele Traian Băsescu şi soţia sa, Maria, au primit, duminică, la sărbătoarea de la Hoteni, straie maramureşene, şeful statului punându-şi pe cap un clop şi îmbrăcând, ca şi soţia sa, veste dăruite de localnici.

Urmărește
73 afișări
Imaginea articolului Băsescu, la sărbătoarea de la Hoteni

Băsescu, la sărbătoarea de la Hoteni (Imagine: Mediafax Foto)

Preşedintele Traian Băsescu le-a urat, duminică, maramureşenilor prezenţi la Tânjaua de la Hoteni, să trăiască bine, precizând că nu este o urare electorală.

"Să dea Dumnezeu să trăiţi bine!", a spus Băsescu în finalul discursului rostit de pe scena amenajată la sărbătoarea de la Hoteni, unde participă aproximativ 10.000 de persoane.

Purtând pe cap un clop şi fiind îmbrăcat cu ilicul maramureşean primit de la localnici, Băsescu a afirmat că este prea mult să spui că "te-ai făcut maramureşean" doar pentru că cineva te-a îmbrăcat astfel.

"Vreau să încep prin a-mi scoate clopul în faţa dumneavoastră", a spus Băsescu, prcizând că a răspuns invitaţiei de a veni la Hoteni pentru că numai aşa îşi poate arăta respectul faţă de oamenii din Maramureş.

El a remarcat că, privind pe hartă, Maramureşul este locul aflat la egală distanţă de nordul Ţărilor Scandinave şi de Malta, locul aflat la egală distanţă între Atlantic şi Marea Caspică, la întretăierea culturilor, în care românii, prin maramureşeni, păstrează datini, obieciuri şi se arată a fi păstrători severi ai tradiţiilor româneşti.

El le-a spus oamenilor locului că, prin cultură, datini, prin mândria de a fi mamarmureşeni şi români fac ca acest loc să fie important pentru definirea României.

"Aţi fost mândri în istoria dumneavoastră, când nu aţi mai avut voievozi, v-aţi simţit voievozi pe acest pământ", a afirmat şeful statului, arătând că porţile mamramureşene sunt, de fapt, porţi voievodale.

"Veţi fi voievozi ai acestor pământuri cât veţi exista, iar pentru toate acestea orice român trebuie să vă mulţumească şi să vă privească cu respect", a declarat Traian Băsescu.

El a spus participanţilor la sărbătoare că a venit pentru a se bucura câteva ore împreună cu ei, împotriva a ceea ce ar fi trebuit să facă în calitate de gazdă la Palatul cotroceni, unde are loc Ziua porţilor deschise. Dar a spus că va ajunge şi acolo.

Aproximativ 10.000 de persoane s-au adunat, duminică la prânz, în satul Hoteni, pentru a participa la această sărbătoare. Oamenii s-au strâns în faţa scenei, unde a avut loc un spectacol de muzică populară.

Anul acesta, gospodarul cel mai harnic a fost ales Ioan Hotea, în vârstă de 35 de ani, care a ţinut un scurt discurs pe scena amenajată pentru această manifestare.

Tânjaua este un obicei de primăvară, sărbătorit în mai multe localităţi maramureşene, dar Tânjaua de la Hoteni este cea mai mare manifestare, reuşind să strângă anual peste 10.000 de oameni.

Acest obicei presupune desemnarea celui mai harnic gospodar, care este ales din rândul sătenilor ce ies primii la arat, omul trebuind să fie de încredere şi să aibă familie.

Conform ritualului, gospodarul este spălat pe faţă, în Valea Darasca, pentru a simboliza purificarea întregii comunităţi. Ulterior, are loc un spectacol de muzică populară.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici