Băsescu le-a cerut sindicaliştilor să înţeleagă criza

Sindicaliştii din educaţie sunt nemulţumiţi de rezultatele întâlnirii de luni cu preşedintele Traian Băsescu, care le-a cerut să înţeleagă criza şi le-a spus că salariile din învăţământ vor îngheţa în acest an, în aceste condiţii ei considerând că ministrul Andronescu ar trebui să demisioneze.

Urmărește
20 afișări
Imaginea articolului Băsescu le-a cerut sindicaliştilor să înţeleagă criza

Băsescu le-a cerut sindicaliştilor să înţeleagă criza (Imagine: Mediafax Foto)

Preşedintele Federaţiei "Alma Mater", Răzvan Bobulescu, a declarat că întâlnirea cu şeful statului are "rezultate zero", iar în condiţiile unei rectificări negative a bugetului alocat învăţământului, ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, ar trebui să demisioneze.

"Ar trebui să renunţe (ministrul Ecaterina Andronescu - n.r.), pentru că este păcat de expertiza domniei sale să gestioneze un sistem fără bani", a spus Bobulescu.

Liderul "Alma Mater" a menţionat că peste două săptămâni sindicatele din educaţie se vor întâlni din nou cu preşedintele Traian Băsescu, aceştia solicitându-i şefului statului ca la discuţii să participe şi ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea.

Bobulescu a arătat că cele patru federaţii din educaţie vor lua o decizie comună privind protestele viitoare după centralizarea rezultatelor referendumului la nivel naţional.

"Nu merită să facem o grevă, pentru că le-am dona bani (cadrele didactice nu sunt plătite în perioada grevei - n.r.)", a explicat Bobulescu.

Preşedintele Federaţiei "Spiru Haret", Gheorghe Isvoranu, a declarat că la nivelul organizaţiei pe care o conduce a fost finalizat referendumul, majoritatea cadrelor didactice solicitând blocarea anului şcolar.

"Va fi o altă întâlnire cu preşedintele Băsescu, unde aşteptăm răspuns la problema resursei umane, la legea de majorare a salariilor, dar ştim că reformă fără bani nu se poate", a spus Isvoranu.

Pe de altă parte, liderul Federaţiei "Spiru Haret" a precizat că, în opinia sa, rectificarea negativă a bugetului educaţiei nu se poate face fără reducere de personal.

Isvoranu a mai spus că a aflat că la nivelul Comisiei prezidenţiale este finalizat un pachet legislativ privind educaţia, despre care însă sindicaliştii şi reprezentanţii Ministerului Educaţiei nu ştiu nimic.

"Nu ştiam că legile cu privire la învăţământ se lucrează în altă parte decât la Ministerul Educaţiei. Mă îndoiesc că acest pachet ar putea fi fezabil, atâta timp cât nu a fost discutat nici cu reprezentanţii Ministerului Educaţiei, nici cu reprezentanţii sindicatelor", a afirmat Isvoranu.

Preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Aurel Cornea, a spus că rectificarea negativă a bugetului educaţiei va duce la o reală curbă de sacrificiu a salariaţilor, iar mesajul preşedintelui Traian Băsescu au fost unul constructiv, dar "fără speranţe ca învăţământul să poată face reforme".

"Am venit cu speranţe, plecăm fără. Legea majorării salariale nu se mai aplică în acest an, astfel că, împreună cu celelalte trei federaţii, vom stabili forme de protest şi calendarul acţiunilor, în această săptămână", a adăugat Cornea.

Liderul FSLI a mai spus că de la viitoarea întâlnire cu preşedintele Traian Băsescu aşteaptă soluţii cu privire la celelalte două probleme majore din educaţie, respectiv reforma şi descentralizarea din învăţământ.

Potrivit lui Cornea, Confederaţia Sindicatelor Democratice din România, la care este afiliată FSLI, ia în calcul să se retragă de la discuţiile cu privire la elaborarea Legii unice de salarizare a bugetarilor, deoarece această lege are două categorii - "săracii şi bogaţii".

"Bugetarii de lux nu doresc să fie cuprinşi în legea unică de salarizare", a mai spus Cornea.

Şi vicepreşedintele Federaţiei Educaţiei Naţionale (FEN), Teodor Fârţonea, a spus că sunt şanse aproape nule de majorare a salariilor în acest an.

Reprezentantul FEN a mai spus că în afara întâlnirii cu preşedintele Băsescu care va avea loc peste două săptămâni, vor avea loc mai multe întâlniri la nivelul Guvernului şi dezbateri în Parlament pe modificări privind reforma în educaţie.

Guvernul a aprobat, sâmbătă, prima rectificare bugetară din acest an. Unul dintre cele mai afectate ministere este cel al Educaţiei, pentru care cheltuielile acceptate au fost tăiate cu 676 milioane lei, de la un total iniţial de 11,9 miliarde lei. Cheltuielile de personal ale ministerului sunt astfel diminuate cu 59,73 milioane lei, cele aferente bunurilor şi serviciilor scad cu 47,18 milioane lei, iar cheltuielile de capital sunt diminuate cu 305,16 milioane lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici