- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Băsescu: Legile învăţământului nu aduc un aer proaspăt şi conţin dezacorduri supărătoare
Preşedintele Traian Băsescu a criticat pachetul legilor educaţiei, lansat luni prin dezbatere publică, pentru că "nu aduc un aer proaspăt", conţin dezacorduri supărătoare şi pentru că printre ele nu se regăseşte şi un statut al elevului şi studentului.
Băsescu: Legile învăţământului nu aduc un aer proaspăt şi conţin dezacorduri supărătoare
Şeful statului a participat, alături de premierul Călin Popescu Tăriceanu, de ministrul Educaţiei, Cristian Adomniţei, şi de preşedintele Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu, la evenimentul de lansare în dezbaterea publică a pachetului de legi privind reformarea sistemului de învăţământ, organizat de Ministerul Educaţiei, la Biblioteca Centrală Universitară.
Băsescu a fot întâmpinat la intrarea în BCU de ministrul Educaţiei, cu care a dat mâna, iar în sala în care s-a desfăşurat evenimentul şeful statului a stat alături de consilierul prezidenţial Cristian Preda, în timp ce premierul Tăriceanu şi Bogdan Olteanu au stat în partea opusă a sălii.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
„Gladiator II” sub lupa istoricilor: Ficţiune spectaculoasă sau adevăr denaturat?
-
Ion Cristoiu: Stalingrad: Românii dădeau cu ciocanul în tancurile ruseşti ca să le oprească!
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
Ministrul Adomniţei a făcut o prezentare a celor trei legi – a învăţământului preuniversitar, a învăţământului superior şi a statutului personalului didactic. După ce Adomniţei şi-a încheiat discursul, un secretar de stat din Ministerul Educaţiei a anunţat că şeful statului urmează să ţină un discurs, moment în care preşedintele Camerei Deputaţilor a părăsit sala.
Băsescu a precizat, la începutul discursului, că a primit textul celor trei legi abia duminică după-amiază şi că nu a putut face decât o lectură rapidă a acestora. El a adăugat că unele prevederi din aceste legi sunt în acord cu concluziile raportului întocmit de Comisia prezidenţială pentru Educaţie, pe care a numit-o "Comisia Miclea". Băsescu a ţinut însă să menţioneze că există şi prevederi care sunt în total dezacord cu concluziile raportului întocmit de respectiva comisie.
Preşedintele a spus că pachetul de legi prevede continuarea sistemului de finanţare în învăţământ "pe cap de student", în loc să prevadă trecerea la sistemul finanţării multianuale pe proiecte, aşa cum recomandase Comisia prezidenţială. "Este greu de crezut că profesorii vor nota astfel încât posturile lor să nu fie finanţate", a spus Băsescu, referindu-se la modul de finanţare în învăţământ prevăzut de cele trei legi.
Şeful statului a mai spus că formularea proiectelor "nu aduce un aer proaspăt".
"Dacă le citeşti, rămâi cu aceeaşi impresie cu care rămâi dacă citeşti Legea de reformare a învăţământului din 1995. (...) Toate textele par scrise de aceeaşi mână", a spus Băsescu. El a ţinut să sublinieze că din acest punct de vedere parlamentarii vor trebui să ţină cont la momentul dezbaterii acestor legi de faptul că România este în prezent o ţară europeană. El a reproşat faptul că "ceea ce se spune în aceste legi despre relaţia sistemului de educaţie cu societatea este foarte general". "Ar fi trebuit ca familiile şi comunităţile să fie consultate înainte de elaborarea legilor", a mai spus Băsescu.
În opinia sa, "proiectele nu sunt gândite coerent împreună", unele prevederi repetându-se literă cu literă în textele celor trei proiecte.
Băsescu a mai spus că în aceste proiecte există "greşeli de tipar şi dezacorduri supărătoare". "Dacă ministerul produce texte neîngrijite, ce le putem cere elevilor?", s-a întrebat retoric şeful statului.
El a mai spus că proiectele lasă în suspensie o serie de aspecte legate de sistemul de luare a deciziilor în infrastructura de învăţământ.
Preşedintele a amintit că patru dintre partidele parlamentare au refuzat invitaţia sa de a participa la Cotroceni, la dezbateri pe tema reformei educaţiei. El a făcut un apel pentru ca legile de reformă a educaţiei să fie elaborate în urma unei dezbateri la nivel naţional şi să fie gândite ca şi cum nu ar mai urma să fie schimbate o dată la patru ani.
Traian Băsescu a mai reproşat că legile nu sunt bazate pe evaluări ale impactului unor măsuri luate în trecut, cum ar fi introducerea manualelor alternative sau predarea religiilor în şcoli.
În opinia preşedintelui, fără evaluarea impactului unor astfel de măsuri, sistemul de învăţământ nu poate fi îmbunătăţit. El a mai spus că nu au fost luate în considerare aspecte legate de "realitatea zilnică a şcolii".
Băsescu a spus că primeşte un număr mare de scrisori la Cotroceni, în care părinţii elevilor se plâng de două lucruri: greutatea ghiozdanelor şi prezenţa la cursuri. Şeful statului a adăugat că problema prezenţei la cursuri trebuie să cadă în responsabilitatea direcţiilor şcolare şi că există norme potrivit cărora greutatea unui ghiozdan nu trebuie să fie mai mare decât 10% din greutatea elevului. Băsescu a mai spus că părinţii se plâng de faptul că elevilor li se cere un număr foarte mare de caiete, uneori chiar 2-3 caiete la aceeaşi materie.
În încheiere, Băsescu a reproşat faptul că din pachetul de legi lipseşte statutul elevilor şi studenţilor, a cărui necesitate a fost evidenţiată de Comisia prezidenţială. "Poate că lipsa acestui statut este cauza pentru care legile nu aduc un aer proaspăt. Domnul Adomniţei nu a propus astăzi decât un statut pentru profesori. Să sperăm că elevii şi studenţii vor pleda pentru reglementarea situaţiei lor", a spus Băsescu. El a adăugat că "voturile se iau de la profesori, recunoştinţa de la elevi".
La final, Băsescu a urat elevilor, studenţilor şi profesorilor sărbători fericite, precizând: "Suntem înainte cu câteva zile de încheierea anului şcolar". Afirmaţia preşedintelui a stârnit rumoare în sală, câţiva participanţi strigând: "Suntem înainte de încheierea semestrului".
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO