Băsescu: Mă voi adresa CC pentru procurorii şefi, nu doamnei Bărbulescu

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, la TVR, că, în cazul numirii procurorilor-şefi, dacă va considera necesar, se va adresa Curţii Constituţionale, "nu doamnei Bărbulescu, că dânsa nu e competentă să judece conflictele constituţionale".

Urmărește
18 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Mă voi adresa CC pentru procurorii şefi, nu doamnei Bărbulescu

Lidia Bărbulescu, preşedintele CSM (Imagine: Mediafax Foto)

"Eu nu comentez articolele Constituţiei, ci fac trimitere la ea", a spus Băsescu.

Totodată, preşedintele a spus că, dacă va aprecia că s-a încălcat Constituţia prin propunerea de modificare a procedurii de numire a procurorilor şefi, se va adresa Curţii Constituţionale, "nu doamnei Bărbulescu, că dânsa nu e competentă să judece conflictele constituţionale sau încălcări ale Constituţiei".

"Am spus: «doamnei Bărbulescu», pentru că începuse să-şi dea cu părerea", a adăugat şeful statului.

Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Lidia Bărbulescu, a afirmat, sâmbătă, că "textele constituţionale indicate de Traian Băsescu privind numirea procurorilor sunt exacte, numai ca interpretarea trebuie făcută de jurişti, nu de şeful statului".

Senatorii jurişti au adoptat, cu 7 voturi "pentru" şi 2 "împotrivă" (aparţinând PDL şi UDMR), un amendament prin care numirea procurorilor şefi ai DNA, DIICOT şi Parchetului ICCJ nu se mai face de către preşedintele României, ci de către plenul CSM.

Astfel, procurorul general al Parchetului ICCJ, procurorul şef al DNA şi procurorul şef al DIICOT sunt numiţi la propunerea ministrului Justiţiei de către plenul CSM, cu avizul Secţiei de procurori a CSM.

Băsescu critică Parlamentul "harnic" care doreşte schimbarea procedurii de numire a şefului DNA

Preşedintele Traian Băsescu a afirmat că, deşi Comisia Europeană cere stabilitate instituţională şi menţinerea modului de numire a procurilor şefi, Parlamentul este "harnic" să schimbe legea.

Şeful statului a făcut referire la întâlnirea de la Cotroceni pe care a avut-o cu partidele politice şi în cadrul căreia le-a propus ca obiectiv încheierea monitorizării în iunie anul viitor, "ceea ce implică un raport pozitiv în luna decembrie, un raport de etapă pe care să se poată construi apoi propunerea de încetare a monitorizării".

"Pentru că este umilitor să fii monitorizat. Nu avem de ce a ne supăra, pentru că noi am acceptat această variantă ca alternativă la amânarea intrării în Uniunea Europeană pentru că nu îndeplineam criteriile pe justiţie", a spus preşedintele.

În acest context, Băsescu a făcut referire la interesul naţional.

"Nu discut de procurorul şef Morar, de Tuluş ... Ţuluş, Bărbulescu sau de CSM. Discut de interesul naţional. Care e interesul naţional? Să prezerv ceea ce este constatat pozitiv şi să îndrept ceea ce este constatat negativ. Ce trebuie să păstrez? În raport avem pozitiv despre DNA (...) şi să se menţină în lege că ministrul Justiţiei să facă propunerea (de numire a procurorului şef-n.r.), CSM să avizeze, preşedintele să decidă", a explicat Băsescu.

Şeful statului a criticat faptul că "toate aceste segmente au trecut la a fi schimbate".

"Dacă observaţi, Parlamentul este harnic şi schimbă sistemul de numire a procurorilor şefi, nu-l împiedică... Depinde ce obiectiv ai. Dacă ai obiectiv să încetezi monitorizarea... Dacă să anulezi toate punctele pozitive din raport, iar este foarte bine... Schimbăm legea - deşi ni se recomandă să o menţinem. Vrem schimbarea conducerii DNA - deşi ni se recomandă stabilitate la această instituţie. Soluţia în interesul naţional este menţinerea actualei conduceri a DNA", a mai spus Traian Băsescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici