Băsescu: Obrăznicia şi impertinenţa celor care apelează la violenţă timorează colectivităţi întregi

Preşedintele Traian Băsescu a transmis marţi, un mesaj cu ocazia bilanţului IGPR pe 2009, în care menţionează că obrăznicia şi impertinenţa celor ce apelează la violenţă au ajuns să timoreze, adesea, colectivităţi întregi şi că şcolile şi oraşele nu pot fi lăsate pe mâna infractorilor.

Urmărește
19 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Obrăznicia şi impertinenţa celor care apelează la violenţă timorează colectivităţi întregi

Băsescu: Obrăznicia şi impertinenţa celor care apelează la violenţă timorează colectivităţi întregi (Imagine: Laszlo Mihaly/Mediafax Foto)

"Nu avem voie să lăsăm oraşe ale României pradă criminalităţii organizate. Sunt oraşe unde autorităţile statului, dând dovadă de dârzenie şi profesionalism, au câştigat lupta dar, din păcate, sunt şi oraşe unde această luptă este pe cale să fie pierdută. Nu putem permite aşa ceva. Niciun oraş al României nu are voie să se afle sub controlul infractorilor", le-a transmis Băsescu poliţiştilor.

Potrivit şefului statului, se impune ridicarea gradul de responsabilitate şi de implicare a cetăţeanului, pentru a înţelege că necesitatea şi urgenţa unei acţiuni de autoapărare a societăţii împotriva infractorilor.

"În faţa unei colectivităţi solidare, unite şi combative, infractorii se retrag. Ori, în momentul de faţă, obrăznicia şi impertinenţa infractorilor, a celor ce apelează la violenţă au ajuns să timoreze, adesea, colectivităţi întregi. Bătrânii ca şi copiii trebuie să se bucure mai mult de protecţia poliţiei şi a celorlalte autorităţi de ordine publică. Nu este moral să lăsăm bătrânii să fie victimele celor care încearcă escrocarea lor, profitând de slăbiciunile acestora. De asemenea, în ultimul timp şcolile au devenit ţinta preferată a traficanţilor de droguri şi a celor care şi-au făcut din violenţă un scop în viaţă. Nu putem aronda infractorilor şcolile unde învaţă copiii noştri", a adăugat Băsescu.

El a mai precizat că are încredere în capacitatea funcţionarilor publici ai Poliţiei Române că vor fi la înălţimea cerinţelor şi misiunilor ce le-au fost încredinţate de societate, că vor contribui la consolidarea principiilor statului de drept şi vor urma principalele direcţii de acţiune în vederea asigurării aderării României la Spaţiul Schengen.

"Poliţia Română, ca instituţie fundamentală a statului de drept, a urmat propriul proces de modernizare, modelul instituţional şi profesional al acesteia având sorginte şi vocaţie europeană. Caracteristica principală a acestei perioade de reformă o reprezintă reconfigurarea instituţiei poliţieneşti în cadrul instituţiilor statului, în vederea oferirii unui serviciu public concentrat pe securitatea cetăţeanului şi nevoile comunităţilor locale", a arătat şeful statului.

"Din acest punct de vedere, am constatat că principalele dimensiuni ale eforturilor realizate de Poliţia Română în perioada de referinţă au vizat controlul fenomenului infracţional, care a cunoscut mutaţii importante în structura şi dinamica sa, îndeosebi creşterea complexităţii activităţilor infracţionale, apariţia a noi genuri de infracţiuni (criminalitate informatică, falsurile şi pirateria comercială), profesionalizarea şi specializarea infractorilor, amplificarea criminalităţii transfrontaliere, crima organizată, migraţia ilegală, corupţia, criminalitatea economico-financiară. Faptele comise cu violenţă care influenţează negativ calitatea vieţii cetăţenilor sunt grave şi trebuie tratate cu toată seriozitatea şi asprimea, iar modalităţile de intervenţie ale organelor de poliţie în asemenea situaţii trebuie să fie ferme, dar în limitele legalităţii şi să se aplice, de regulă, în convergenţă cu măsurile şi acţiunile de prevenţie ale celorlalte instituţii ale statului", a subliniat Traian Băsescu.

El a ţinut să evidenţieze activitatea pe care poliţiştii au desfăşurat-o pentru elaborarea şi implementarea unui plan clar de recrutare a personalului, urmărind întinerirea acestuia, creşterea eficienţei în selectare, reforma sistemului de învăţământ şi respectarea standardelor europene de management al resurselor umane.

"Apreciez că activitatea dumneavoastră în anul 2009 a răspuns priorităţilor naţionale prin modul cum v-aţi îndeplinit îndatoririle şi aţi asigurat servicii de calitate pentru cetăţeni şi confirmă utilitatea investiţiilor şi eforturilor organizaţionale şi umane depuse până în prezent. Datorită rezultatelor obţinute în anul de referinţă, Poliţia Română se prezintă ca o instituţie modernă, adaptată exigenţelor marii familii a poliţiilor europene. Felicit Poliţia Română pentru cea mai mare captură de droguri din ultimii zece ani: 1200 kg cocaină. Aceste succese trebuie consolidate şi extinse pe viitor pentru a răspunde mai bine nevoilor şi aşteptărilor cetăţenilor", a menţionat Băsescu.

El le-a mai cerut poliţiştilor "determinare şi comportament demn".

"Eforturile pentru combaterea criminalităţii fac necesară o abordare structurală pentru obţinerea unei finalităţi judiciare concrete. Se impune optimizarea cooperării cu Ministerul Public, Ministerul Justiţiei şi celelalte instituţii, pentru eliminarea oricăror disfuncţii. Cei ce săvârşesc ilegalităţi trebuie aduşi în faţa justiţiei şi traşi la răspundere fără părtinire. Trebuie desfăşurată o activitate susţinută pentru creşterea gradului de siguranţă a cetăţeanului şi a ordinii publice, pentru respectarea strictă a legilor şi sporirea intoleranţei faţă de infracţionalitate, faţă de tot ceea ce înseamnă fapte antisociale; încurajarea populaţiei pentru a face front comun împotriva acestor fenomene, pentru ridicarea gradului de solidaritate cetăţenească împotriva fenomenelor negative", a conchis şeful statului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici