- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Băsescu: Participarea la întronizarea mitropolitului Olteniei, un act de patriotism
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică, după slujba de întronizare a noului mitropolit al Olteniei, IPS Irineu, că prezenţa sa la eveniment reprezintă "un act de patriotism".
Băsescu: Participarea la întronizarea mitropolitului Olteniei, un act de patriotism (Imagine: Mediafax Foto)
"Dincolo de invitaţia care mi-a fost adresată, prezenţa mea la întronizarea mitropolitului Olteniei o consider şi un act de patriotism. Biserica Ortodoxă Română este biserica noastră naţională, este parte din fibra acestui popor", a declarat Traian Băsescu.
Şeful statului a făcut câteva referiri şi la istoria recentă şi "zbuciumată" a Mitropoliei Olteniei.
"Mitropolia Olteniei este pentru noi, toţi românii, un spaţiu de cultură şi spiritualitate, moştenitoare a Mitropoliei Severinului, înfiinţată la 1370. Mitropolia Olteniei s-a înfiinţat în 1939, pentru ca în 1945 să fie desfiinţată şi reînfiinţată în 1949, prin grija patriarhului Iustinian. O istorie recentă, puţin zbuciumată, dar asta înseamnă mai mult decât o simplă înfiinţare şi desfiinţare a mitropoliei, înseamnă o voinţă a Bisericii Ortodoxe Române pentru acest spaţiu de spiritualitate ordoxă", a declarat Traian Băsescu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
România se alătură pe deplin spațiului Schengen începând cu ianuarie 2025
-
Alegeri prezidenţiale 2024. Ce arată cele mai recente sondaje publicate. Cine ar putea intra în turul doi
-
Bucureştenii decid viitorul oraşului: Referendum crucial în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale. Iată ce trebuie să ştii
-
Euro a scăzut la cel mai jos nivel din 2022 din cauză că pieţele se aşteaptă la o nouă scădere de dobândă. Din păcate şi din economia reală vin veşti proaste: sectorul privat din zona euro a scăzut dintr-o dată şi se duce înspre contracţie
El a adăugat că Mitropolia Olteniei depăşeşte "prin cultură sfântă" spaţiul de ortodoxie. "Mitropolia Olteniei nu este doar un spaţiu de ortodoxie, ci şi un spaţiu de cultură sfântă. Tismana, ctitoria domnitorului martir Constantin Brâncoveanu, Cozia, Polograci sau Hurez sunt doar câteva exemple de cultură sfântă românească, europeană şi chiar a lumii prin includerea în patrimoniul UNESCO a acestor mănăstiri", a declarat Traian Băsescu.
În cuvântul de bun venit adresat noului mitropolit al Olteniei, şeful statului l-a numit pe acesta "patriarh", după care i-a spus "Bun venit în jilţul metropolitan".
"Mai mult decât atât, spaţiul Mitropoliei Olteniei este un spaţiu de voinţă românească, doar dacă amintim bănia Craiovei, dacă ni-l amintim pe Mihai Viteazul, pe Tudor Vladimirescu sau doar dacă ne amintim extraordinara contribuţie a acestui spaţiu de ortodoxie la crearea României Mari în 1918. Iată câteva elemente, părinte patriarh, care mă fac să înclin în faţa importanţei aşezării dumneavoastră pe tronul patriarhal, pe tronul mitropolitan, astăzi. Vă asigur, părinte mitropolit, că sunt unul dintre ortodocşii care se alătură ortodocşilor din Oltenia care vă urează bun venit în jilţul metropolitan", a afirmat Băsescu.
Aproximativ o mie de persoane au asistat, în curtea Catedralei mitropolitane Sfântul Dumitru din Craiova, la slujba de întronizare a noului mitropolit al Olteniei, IPS Irineu. În curte au fost amplasate două ecrane de mari dimensiuni pe care a putut fi urmărită slujba ce a fost oficiată de Preafericitul Daniel, patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.
La ceremonie au asistat şi alţi lideri politici, parlamentari de Dolj, autorităţile locale.
Angajaţi ai SPP, poliţişti şi jandarmi asigură ordinea în zona catedralei. De asemenea, traficul rutier pe şase străzi din jurul catedralei a fost restricţionat.
Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu Popa a fost ales Arhiepiscop al Craiovei şi Mitropolit al Olteniei în şedinţa de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din zilele de 8-9 iulie.
Înainte de a fi ales mitropolit, IPS Irineu era episcop vicar al episcopiei Râmnicului şi avea numele Irineul Slătineanul. Apelativul Slătineanul i-a fost dat în 6 octombrie 1991, când a fost hirotonit Arhiereu (cu numele de Slătineanul). Devenind mitropolit, el pierde apelativul şi revine la numele de familie Popa.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO