Băsescu: Procesul de restructurare a aparatului bugetar nu se va opri
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, că, până la sfârşitul anului, 26.000 de salariaţi trebuie să părăsească sistemul bugetar şi că 2011 va fi un an în care se va trece la abordarea calitativă a restructurării aparatului de stat.
Băsescu: Procesul de restructurare a aparatului bugetar nu se va opri (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)
"În ceea ce priveşte perspectiva acordurilor cu instituţiile financiare internaţionale, vă pot spune că în situaţia, pe care eu o întrezăresc ca posibilă, de finalizare cu succes a actualului Acord cu Fondul, Uniunea şi cu Banca Mondială, intenţionăm realizarea unui următor acord fără finanţare, un acord preventiv cu cele trei instituţii, având ca obiectiv major continuarea reformelor structurale, spre exemplu reducerea aparatului bugetar", a spus preşedintele Traian Băsescu, la Conferinţa "Parteneriat pentru creştere economică în 2011", organizată de "Ziarul Financiar" şi Consiliul Investitorilor Străini.
El şi-a exprimat speranţa, având în vedere cifrele de la sfârşitul lunii septembrie, că se va atinge obiectivul pentru 2011, dar că acest proces de restructurare a sectorului bugetar nu poate fi oprit.
"Avem nevoie nu numai de o reducere a cheltuielilor cu forţa de muncă din aparatul bugetar. Avem nevoie şi de o creştere a nivelului de calificare şi de debirocratizare în acelaşi timp. De aceea spun că procesul de restructurare a aparatului de stat nu se opreşte. 2011 va fi un an în care se va trece la abordarea calitativă a restructurării aparatului de stat. Acum, obiectivul major a fost reducerea cheltuielilor cu funcţionarea statului. Am aici o cifră şi vă pot spune că până la 31.12 a mai rămas o diferenţă de 26.000 de salariaţi care trebuie să părăsească sistemul bugetar şi se atinge obiectivul de 70.000 reducere pe care şi l-a asumat Guvernul. Deci, la 31.12, ar trebui să avem în plată 1.290.000 de salariaţi în sectorul bugetar - central, local, instituţii, spitale, şcoli şi aşa mai departe", a conchis şeful statului.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Novak Djokovic susține că a fost „otrăvit” înainte de expulzarea sa din Australia în 2022. Djokovic: „Analizele au indicat un nivel foarte ridicat de plumb și mercur”
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Curtea Supremă a SUA semnalează că va menţine interdicţia asupra TikTok din motive de securitate naţională
-
INSP, despre Metapneumovirusul uman: Două cazuri confirmate şi unul în curs de validare
Statul trebuie să disponibilizeze 26.000 de angajaţi în perioada septembrie-decembrie pentru a ajunge de 1,29 milioane de salariaţi şi pentru a avea posibilitatea să crească în medie cu 15% actualele salarii diminuate cu 25%, a declarat, marţi, secretarul de stat în MFP Gheorghe Gherghina.
"La finele lunii septembrie mai erau în sectorul 1,316 milioane angajaţi, iar ca să ajungem la 1,29 milioane de angajaţi trebuie să mai plece până la finele lunii decembrie 26.000, după calculele noastre. (...) Considerăm că avem şansa să ne închidem cu 1,29 milioane de bugetari şi atunci, faţă de salariile actuale, cele diminuate cu 25%, ar merge o majorare medie de 15%, în condiţiile în care nu se mai dă prima de vacanţă şi al 13-lea salariu (....) Dacă avem în vedere anvelopa salarială de 39 miliarde lei, vine un salariu mediu de 1.300 lei net", a explicat Gherghina.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO