Băsescu: Proiectul de la Roşia Montană a stat îngropat din cauza laşităţii politicienilor

Proiectul de exploatare a aurului de la Roşia Montană a stat îngropat din 1996 din cauza laşităţii politicienilor, care "nu au vrut să îi doară capul", a declarat, luni, preşedintele Traian Băsescu, la Roşia Montană, el spunându-i unei jurnaliste că şi presa este laşă, nevrând să arate realitatea.

Urmărește
948 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Proiectul de la Roşia Montană a stat îngropat din cauza laşităţii politicienilor

Băsescu: Proiectul de la Roşia Montană a stat îngropat din cauza laşităţii politicienilor (Imagine: Cristina Nichitus/Mediafax Foto)

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, la Roşia Montană, că este în favoarea derulăruii proiectului minier, spunând că "orice ţară care are resurse trebuie să le folosească". De asemenea, el a susţinut că prin derularea acestei investiţii s-ar crea locuri de muncă.

Şeful statului a mai spus că proiectul de la Roşia Montană "stă îngropat din 1997" din cauza laşităţii oamenilor politici.

"Poate interveni şi laşitatea. Am văzut-o la foarte mulţi oameni politici. Dacă acest proiect stă îngropat din 1997 până acum, să ştiţi că unul din motivele serioase este laşitatea oamenilor politici, care nu au vrut să-i doară capul. Dacă ne găsea în plină exploatare creşterea de preţ la aur? Dacă se dădea drumul la proiect din '97 ne găsea creşterea preţurilor la aur în plină exploatare", a afirmat preşedintele.

Întrebat de o jurnalistă dacă vrea să spună că premierul Emil Boc este laş, Băsescu a răspuns:

"Vă fac laşi şi pe dumneavoastră, toţi cei care ştiţi, dar nu aveţi curaj să vă asumaţi să spuneţi cinstit ce este aici. Toţi ascundeţi realitatea de la Roşia Montană - poluarea şi afectarea gravă a mediului ca urmare a exploatării de către stat. Nu mă refer la premier, că nu el a fost ministrul Mediului, nu el a fost ministrul Culturii până acum. Premierului trebuie să-i vină nişte miniştri cu soluţiile. Dar toţi s-au ferit".

Preşedintele a ajuns la cariera din Roşia Montană în jurul orei 12.45, însoţit de prefectul de Alba, Ştefan Bardan, după care a făcut o vizită în carieră.

Aproximativ 20 de localnici din Roşia Montană, opozanţi ai proiectului minier din zonă, s-au adunat, luni, în faţa Primăriei, spunând că aşteaptă să vorbească cu preşedintele Traian Băsescu.

Preşedintele Fundaţiei Culturale Roşia Montană, Zeno Cornea, a declarat că ei nu doresc să protesteze, ci vor să discute "în mod civilizat" cu Traian Băsescu despre proiectul minier.

Cornea a mai spus că şeful statului a făcut "o mare greşeală" prin declaraţiile din ultima perioadă privind proiectul de la Roşia Montană, catalogându-le drept "afirmaţii gratuite".

"Îi vom transmite că noi suntem proprietarii Roşia Montană şi îi vom reaminti că este preşedintele tuturor românilor şi al nostru. Deocamdată Constituţia ne garantează proprietatea, noi nu plecăm de aici decât morţi", a afirmat Cornea.

La rândul său, preşedintele Asociaţiei "Alburnus Maior", ONG care se opune proiectului minier, a criticat presa, spunând că "e singurul duşman al Roşia Montană" pentru că a acceptat să fie cumpărată.

Tot în faţa Primăriei, s-au adunat aproximativ 50 de angajaţi ai companiei Roşia Montană "Gold Corporation" îmbrăcaţi în uniforme de protecţie.

Vizita şefului statului la Roşia Montană vine după declaraţiile recente privind proiectul minier din zonă.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, la TVR, că proiectul Roşia Montană trebuie să înceapă, menţionând că statul are nevoie de aur pentru a-l duce în rezervele BNR, care trebuie să ajungă la 200 de tone.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici