Băsescu respinge o lege de despăgubire a unor militari şi cere specificarea surselor de finanţare

Preşedintele Traian Băsescu cere Parlamentului reexaminarea Legii privind reparaţiile morale şi materiale pentru militarii îndepărtaţi abuziv din armată în perioada 23 august 1944 – 31 decembrie 1961, cerând specificarea surselor de finanţare şi evaluarea posibilelor dezechilibre la nivel bugetar.

Urmărește
4 afișări

"Actul normativ trimis spre promulgare instituie dreptul la reparaţii morale şi materiale pentru fostele cadre militare active, combatante în rândurile armatei regale române sau în comandamentele şi unităţile de grăniceri, care au fost îndepărtate abuziv din armată în perioada 23 august 1944 – 31 decembrie 1961, din considerente politice, religioase, etnice sau sociale. Beneficiarilor li se va acorda o indemnizaţie reparatorie lunară, calculată prin aplicarea unui coeficient de 0,5 la salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, aferent anului pentru care se face plata, începând cu luna următoare obţinerii calităţii de cadru militar activ, îndepărtat abuziv din armată. Plata acestor drepturi urmează să se efectueze de către structurile financiar-contabile ale Ministerului Apărării Naţionale şi ale Ministerului Administraţiei şi Internelor, iar ministerul Finanţelor Publice are obligaţia de a introduce modificările corespunzătoare în structura bugetelor acestor ministere", scrie Băsescu în cererea de reexaminare.

El menţionează că punctul de vedere negativ al Guvernului cu privire la această iniţiativă legislativă, precum şi faptul că nu sunt precizate sursele de finanţare necesare plăţii indemnizaţiilor propuse, impun cu necesitate reexaminarea acestei legi astfel încât iniţiatorii să aibă în vedere atât respectarea art. 138 alin. (5) din Constituţia României, care prevede că "nici o cheltuială bugetară nu poate fi aprobată fără stabilirea sursei de finanţare", cât şi a art. 15 alin. (1) din Legea finanţelor publice nr. 500/2002, republicată ce stipulează că "În cazurile în care se fac propuneri de elaborare a unor proiecte de acte normative a căror aplicare atrage micşorarea veniturilor sau majorarea cheltuielilor aprobate prin buget, trebuie să se prevadă şi mijloacele necesare pentru acoperirea minusului de venituri sau creşterea cheltuielilor. În acest scop Guvernul, prin ordonatorii principali de credite în domeniul cărora se iniţiază proiecte de acte normative şi Ministerul Finanţelor Publice, va elabora fişa financiară, care se ataşează la expunerea de motive sau la nota de fundamentare, după caz, ca document necesar pentru dezbaterea proiectului, şi care va fi actualizată în concordanţă cu eventualele modificări intervenite în proiectul de act normativ".

Şeful statului menţionează că actualul context economico-financiar al ţării impune o evaluare serioasă şi aprofundată a impactului financiar determinat de punerea în aplicare a măsurilor propuse prin această iniţiativă legislativă, astfel încât acestea să nu conducă la crearea de dezechilibre la nivel bugetar.

"Având în vedere competenţa legislativă exclusivă a Parlamentului, vă solicităm reexaminarea Legii trimise spre promulgare în ceea ce priveşte stabilirea sursei de finanţare a cheltuielilor pe care le implică plata drepturilor prevăzute de această lege, urmând ca Parlamentul să decidă asupra acesteia", se mai arată în cererea de reexaminare trimisă preşedintelui Senatului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici