Băsescu: Riscăm să devenim un popor de asistaţi social

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, că în 2008 jumătate din populaţia României a fost asistată social, el apreciind că acest lucru înseamnă o risipă cauzată de un comportament politic "de natură populistă".

Urmărește
80 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Riscăm să devenim un popor de asistaţi social

Băsescu: Riscăm să devenim un popor de asistaţi social (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Băsescu a participat, miercuri, la conferinţa "The Future of Social Change: 1989-2009: Visions and Perspectives after 20 Years of Transition".

"Se remarcă o lipsă de coerenţă şi de responsabilitate în alocarea resurselor publice destinate politicilor sociale. Riscăm să devenim un popor de asistaţi social", a spus Băsescu.

El a precizat că în 2008 numărul persoanelor asistate de stat, sub diferite forme, a ajuns la 11 milioane, dintr-o populaţie totală de 21 de milioane.

"Înseamnă că nu avem priorităţi în alocarea banilor publici. Originea risipei se află într-un comportament politic de natură populistă şi în lipsa de transparenţă a stabilirii priorităţilor bugetare", a spus Băsescu.

El a menţionat că într-adevăr categoriile defavorizate, bătrânii, copiii, minorităţile, şomerii au nevoie de asistenţă socială, menţionând însă că nu este posibil ca majoritatea populaţiei să beneficieze de incluziune socială.

"Incluziunea socială trebuie să vizeze persoanele cu dizabilităţi, şomeri, copiii sau persoanele de altă etnie – în primul rând etnia rroma. Nu putem însă accepta ca incluziunea socială să cuprindă majoritatea populaţiei. În aceeaşi ordine de idei, menţionez şi lipsa de mecanisme de ţintire a vulnerabililor, în vederea acordării de sprijin. Persoane cu venituri apreciabile primesc subvenţii sau alte forme de sprijin", a menţionat el.

Traian Băsescu a mai spus că România are o problemă mare legată de capacitatea administrativă, afirmând că există riscul de a nu fi absorbite cele 32 de miliarde de euro fonduri alocate României de către UE.

În opinia sa, România rămâne, din nefericire, un exemplu de ţară cu costuri ale tranziţiei plătite în mod inutil, urmare a faptului că, de prea multe ori, a aplicat politici de reformă în regim "oprit-şi-pornit".

"Şi în prezent există încă prea multă ineficienţă în conducerea treburilor publice şi în funcţionarea instituţiilor statului. Aderarea la Uniunea Europeană nu a adus încă nici ea o îmbunătăţire majoră în capacitatea noastră de decizie cu privire la politicile publice", a adăugat el.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici