Video Băsescu: Sper că un monument va aminti de efortul militarilor români la reconstrucţia Irakului - VIDEO

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, la ceremonia dedicată încheierii misiunii României în Irak, că speră că, într-un timp cât mai scurt, un monument va aminti tuturor de efortul celor 8.415 militari români la reconstrucţia Irakului.

Urmărește
20 afișări

Şeful statului a apreciat că Armata României trăieşte astăzi un moment istoric, operaţiunea desfăşurată în Irak fiind, în opinia sa, cea mai complexă operaţiune militară la care militarii români au participat în afara teritoriului ţării după cel de-Al Doilea Război Mondial.

Preşedintele Traian Băsescu a menţionat că, în anul 2003, în calitatea sa de ţară candidată la NATO şi UE, România şi-a luat, prin liderii de la acea dată, angajamentul de a participa la această operaţiune.

"După ani lungi de dictatură, poporul irakian avea nevoie de comunitatea internaţională pentru reconstrucţie", a apreciat Băsescu.

Şeful statului a spus că, atât prin profesionalism, cât şi prin modul în care a relaţionat cu populaţia civilă, Armata României şi-a câştigat respectul tuturor.

"Vârful de sarcină a fost atins în 2004 şi 2005, cu o participare de peste 800 de militari", a spus şeful statului.

El a adăugat că, prin consecvenţă, România a arătat că îşi asumă angajamente pe care le duce la bun sfârşit.

"Atât politic, cât şi militar ne-am făcut datoria cu prisosinţă", a mai spus şeful statului.

Preşedintele a subliniat că doreşte să mulţumească tuturtor "pentru înţelegere şi suport".

El a subliniat că România a plătit "preţul ei de lacrimi şi sânge", menţionându-i pe Bogdan Hâncu şi Ioan Grosaru, care şi-au pierdut viaţa în Irak, alţi 12 militari români fiind răniţi în Irak.

Preşedintele Traian Băsescu a spus că cea mai importantă lecţie învăţată din participarea la această misiune este cea a solidarităţii, a camaraderiei, a solidarităţii naţionale şi internaţionale. În acest context, preşedintele Băsescu le-a mulţumit celor care au susţinut forţele româneşti, şi în mod special Statelor Unite pentru suportul logistic.

"Îi chem pe toţi cetăţenii acestei ţări să respecte eforturile făcute de această instituţie", a spus şeful statului, referindu-se la eforturile depuse de Armata Română în Irak.

El a adăugat că speră ca, în timp cât mai scurt, un monument să amintească faptul că 8.415 militari şi-au îndeplinit cu prisosinţă datoria în procesul de reconstrucţie a Iraklului.

"Bine aţi venit acasă, dragi militari. Datorită vouă România este astăzi un membru respectat al comunităţii internaţionale. Dragi militari, ne mândrim cu voi", a spus preşedintele Băsescu.

Înainte de a rosti acest discurs, şeful statului a decorat drapelele a patru dintre batalioanele care au efectuat misiuni în Irak: Batalionul 20 Infanterie Craiova, Batalionul 495 Infanterie "Ştefan Şoverth" Bucuresti, Batalionul 32 Infanterie "Mircea" Timişoara şi Comandamentul Operaţional Întrunit "Mareşal Averescu" din Buzău.

O ceremonie militară a fost organizată, miercuri, începând de la ora 18.00, în Piaţa Arcul de Triumf, cu prilejul încheierii misiunii Armatei României în Irak.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici