Lucia Varga a precizat că modificările Codului Silvic la care se lucrează în prezent urmează patru direcţii, respectiv exploatarea raţională a pădurilor, înăsprirea pedepselor pentru furtul de lemn, gestionarea eficientă şi durabilă a micilor proprietăţi de pădure şi pârghii economice pentru descurajarea exportului de buştean, respectiv încurajarea prelucrării lemnului în România.
În ceea ce priveşte prima direcţie, ministrul a spus că viitorul Cod Silvic va „scoate comerciantul din pădure”, întrucât „vânzarea de lemn în România nu se va mai face pe picior”.
Astfel, în loc ca administratorul pădurii să scoată la licitaţie o anumită cantitate şi comerciantul să meargă să taie lemnul în funcţie de marcajele făcute de pădurar pe trunchiuri şi să-şi întocmească singur avizul de însoţire a mărfii, administratorul pădurii ar urma să organizeze licitaţie pentru firmele specializate în exploatare, care vor efectua tăierea, vor scoate lemnul la drumul forestier, iar avizul de însoţire a mărfii îl va face administratorul, după care comerciantul va putea prelua marfa.
Pe a doua direcţie – înăsprirea pedepselor pentru furtul de lemn – modificările vizează ca orice furt de masă lemnoasă, indiferent de cantitate, să fie pedepsit penal. Lucia Varga a precizat că estimează că prin aplicarea acestor măsuri va fi stopat între 60 şi 70 la sută din furtul de marfă.
Modificările aduse Codului Silvic ar urma să fie prezentate în şedinţa de Guvern în maximum o săptămână şi să intre în vigoare de 1 ianuarie 2014.