Băsescu: Trebuie să dăm poliţiştilor şi mai mare putere de acţiune în lupta împotriva clanurilor

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, la RRA, că poliţiştilor ar trebui să li se dea o mai mare putere de acţiune, cum ar fi uzul la armă, în lupta împotriva clanurilor, susţinând că trebuie date instrumente instituţiilor statului "cu care să-i domine pe cei din clanuri, şi nu invers".

Urmărește
72 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Trebuie să dăm poliţiştilor şi mai mare putere de acţiune în lupta împotriva clanurilor

Băsescu: Trebuie să dăm poliţiştilor şi mai mare putere de acţiune în lupta împotriva clanurilor (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"E bine să punem capăt acum activităţii acestor clanuri, în mod deosebit pe terorizarea comercianţilor, cărora le iau taxă de protecţie, pe traficul de carne vie, pe traficul de stupefiante. Statul român are capacitate să o facă, are forţa să o facă, dar trebuie protejaţi poliţiştii, ofiţerii de informaţii, procurorii în această bătălie. Timp de 20 de ani teama a fost de excese, cred că suntem la stadiul la care trebuie să avem încredere că instituţiile statului s-au maturizat suficient încât să nu existe excese, iar acolo unde sunt excese cei care le-au făcut vor plăti în faţa legii. Dar, până a ne convinge că este dăunător să dăm mai multă putere, autoritate şi protecţie poliţistului, procurorului, haideţi să o dăm", a declarat Traian Băsescu la RRA.

Întrebat cum vede concret acordarea unor puteri sporite, şeful statului a indicat, ca exemplu, dreptul de uz de armă.

"Ofiţerul de poliţie are zece ezitări să se apere, stă şi îi ia şapca din cap cum aţi văzut la televizor şi mai dă de câte un avocat care îl ţine două ore în stradă cu un tupeu incredibil", a explicat preşedintele Băsescu.

El a afirmat că lupta împotriva clanurilor a fost declanşată de peste trei ani, când problema a fost discutată în CSAT şi că teama de excese a poliţiştilor ar trebui înlăturată.

"Bătălia e declanşată de vreo trei ani, cu clanurile, ea se vede pe televizor, să nu credeţi că nu a existat, este un lucru care nu se vedea până acum, şi trebuie să dăm instrumente instituţiilor statului cu care să-i domine pe cei din clanuri, şi nu invers. Să dăm instrumente instituţiilor statului cu care să-i domine pe cei din clanuri, şi nu invers. S-a discutat acum trei sau patru ani, problema clanurilor locale a fost în atenţia CSAT, atunci s-a stabilit declanşarea unei campanii de spargere a acestor clanuri şi de aducere a lor în faţa legii. Clanurile nu există de acum, unele se moştenesc de ani de zile, dinainte de Revoluţie. Clanurile ţigăneşti din Craiova nu au apărut după Revoluţie, au fost dinainte, au fost tolerate de statul comunist", a adăugat Băsescu.

El a mai spus că, înainte de Revoluţie, membrii clanurilor făceau trafic cu ţigări Kent, cu Whisky şi blugi şi că, în prezent, fac trafic cu stupefiante, trafic de carne vie.

"Circulă în toată Europa şi duc fete pentru sex peste tot, deci acţiunea lor socială este infinit mai rea, afectează societatea mai puternic decât înainte.
Libertatea de după Revoluţie le-a făcut mult mai periculoase. Ce vedem astăzi, de fapt în ultimii doi ani, dispute între instituţiile statului şi clanuri este efectul acestei decizii luate acum trei sau patru ani, de fapt e o scoatere la lumină a ceea ce nu se vedea. Eu am convingerea că instituţiile statului vor câştiga această bătălie. Sigur, nu cred într-o eliminare totală a clanurilor, dar cele periculoase vă asigur că nu vor scăpa instituţiilor statului, indiferent care sunt costurile. Ce mai trebuie? Trebuie întărită autoritatea poliţistului, a omului legii", a conchis şeful statului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici