- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Băsescu vrea trimiterea în şomaj a funcţionarilor "inutili" de la stat
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, la RRA, că este nevoie urgentă de trimiterea în şomaj a unui "mare număr" de funcţionari din aparatul de stat, care sunt "inutili", el menţionând, în acest context, un procent de 20% şi precizând că Guvernul trebuie să se grăbească în acest sens.
Băsescu vrea trimiterea în şomaj a funcţionarilor "inutili" de la stat (Imagine: Laszlo Mihaly/Mediafax Foto)
El a spus că aparatul de stat este "mult supradimensionat", foarte mulţi angajaţi fiind inutili, ceea ce poate afecta resursele din bugetul de stat.
"Toate paleativele astea, «îi menţinem pe toţi, dar mai reducem un spor sau altul», sunt poveşti. Aici Guvernul trebuie să se comporte cu toată seriozitatea şi să diminueze masiv aparatul de stat" a spus Băsescu. Moderatorul a menţionat că împărţirea funcţiilor se face pe algoritm politic, la care preşeditnele a răspuns: "Doamnă, se poate face şi asta. Pot înţelege intereseul partidelor de a fi reprezentate în administraţie conform rezultatelor alegerilor, se face în toată lumea, niciun partid nu acceptă să nu-şi transfere în putere politică voturile pe care le-a câştigat la alegeri".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Coreea de Nord ar putea trimite şi mai multe trupe şi drone în Rusiei
-
Donald Trump a făcut o numire importantă în consiliul DOGE condus de Elon Musk
-
Avertismentul ministrului german al Apărării: Berlinul trebuie să fie pregătit pentru „războiul hibrid” al Rusiei
Băsescu a spus că nu înţelege de ce Guvernul tergiversează diminuarea "aparatului de stat exagerat de mare". El a menţionat că diminuarea "aparatului de stat exagerat de mare" înseamnă "trimiterea în şomaj a unui mare număr din funcţionarii de la stat, care sunt inutili".
"Ce nu înţeleg este tergiversarea diminuării aparatului de stat excesiv, adică trimitere în şomaj a unui mare număr de funcţionari publici şi contractuali pentru că încarcă inutil ştatul de plată şi cheltuielile din bugetul de stat", a spus Băsescu.
Întrebat dacă este de acord ca aceştia să treacă în şomaj, preşedintele a răspuns: "Da, sunt de acord. Nu diminuarea salariilor este soluţia, ci lasă omul relativ bine plătit, dar redu cheltuielile aducând aparatul de stat la o dimensiune normală. Noi avem o dimensiune în exces a aparatului de stat".
Moderatorul a spus că lumea va fi nefericită când va auzi aşa ceva, iar preşedintele a răspuns: "Doamnă, aici nu ne punem problema când eşti fericit şi când nu eşti fericit. Eu vă asigur că Guvernul României va trebui să facă această operaţiune. Problema este dacă o face în timp util sau prea târziu, după ce acest aparat bugetofag va mânca toate resursele, sau va fi trimis în şomaj parte din el înainte să atace fundamental substanţa resurselor Ministerului de Finanţe".
Băsescu a spus că nu mai poate continua povestea "nereducerii apartului bugetar, a nedesfiinţării de agenţii sau a necomasării lor într-o formulă suplă".
El a menţionat că îl apreciază "extraordinar de mult" pe premier pentru că încearcă să rezolve problema prin negociere în coaliţie, dar a menţionat că aceste discuţii nu mai sunt o soluţie. "Nu aştepţi să scufunzi bugetul de stat şi pe urmă să iei această măsură".
Preşedintele a apreciat că nu este echitabil ca statul să cheltuie discreţionar bani de la buget pe salarii pentru un sistem supradimensionat, în timp ce companiile se restructurează. "Românii care sunt în companii private pleacă în şomaj, iar cei din aparatul de stat nu li se întâmplă nimic deşi sunt una din marile probleme ale sistemului bugetar".
El a spus că puterea executivă este la Guvern, nu la Cotroceni.
"Ei pot să vină la mine şi eu să le spun(...): «Măi fraţilor, trebuie să reduceţi cu 20% numărul de angajaţi, nu poveşti. Luaţi numărul de angajaţi de acum şi reduceţi-l cu 20%", a spus Băsescu.
Preşedintele a menţionat că ideea a mai fost susţinută şi unii "filozofi" s-au revoltat "cu mânie proletară" la televizor şi au întrebat de unde ştie preşedintele că este necesară reducerea cu 20% şi nu cu mai mult sau mai puţin.
Dom'le, analiza asta pe loc de muncă poate să dureze 5 ani. Şi atunci Guvernul trebuie să ia măsuri generale, care să fie imediate, aplicate şi pe urmă să aplice o corecţie acolo unde ar mai trebui nişte salariaţi în plus, sau unde ar trebui făcută reducerea de 30%.
În România sunt, în prezent, aproximativ 1.400.000 de angajaţi în sistemul de stat.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO