- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Bazac: Articolul abrogat încălca flagrant legea privind prelevarea de ţesuturi şi celule
Fostul ministru al Sănătăţii Ion Bazac spune că a abrogat un articol al unui ordin de ministru privind reproducerea umană asistată întrucât încălca flagrant prevederile legii sănătăţii referitoare la activităţile de prelevare de organe, ţesuturi şi celule.
Bazac: Articolul abrogat încălca flagrant legea privind prelevarea de ţesuturi şi celule (Imagine: Mediafax Foto)
Bazac a precizat că acel articol modifica Legea 95/2006 şi permitea entităţilor private şi de stat să execute aceste operaţiuni în scopul obţinerii de profit.
"Se încălca astfel o prevedere dintr-o lege organică, lucru care constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la trei la 10 ani", a spus Bazac într-o declaraţie remisă, miercuri seară, agenţiei MEDIAFAX.
Potrivit fostului ministru al Sănătăţii, articolul vine în contradicţie cu legislaţia europeană în domeniu, care situează aceste activităţi total în afara sferei profitului material.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Războiul din Ucraina, ziua 1034. Zelenski cere diplomaţilor să modeleze opinia publică din străinătate cu privire la aderarea Ucrainei la NATO / Trump aşteaptă o întâlnire cu Putin pentru a încheia războiul
-
Retrospectivă 2024. Cele mai importante 10 evenimente din piaţa de capital: maxime istorice, finanţări record prin Fidelis, schimbări la ASF, vânzări din partea fondurilor de pensii, şocuri politice şi volatilitate
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
"Vreau să specific foarte clar faptul că anularea acestui articol nu plasează în ilegalitate procedura de fertilizare in vitro, ci se referă strict la prelevarea de celule şi ţesuturi umane contra cost. Astfel, în acest moment, constituie ilegalitate donarea de ovule în scopul obţinerii de profit material, prevedere care se aplică în toate statele UE", a mai spus Bazac.
El a precizat, de asemenea, că acest lucru nu afectează procedura de implantare a ovulelor, adică operaţiunea de fertilizare in vitro.
"Doresc să le transmit celor care acuză lipsa unei dezbateri publice pe această temă că nu este necesar un astfel de demers atunci când este vorba despre respectarea legii şi că susţinând reintroducerea acestui articol, militează astfel pentru încurajarea traficului de ţesuturi şi celule şi pentru perpetuarea cazurilor de tipul Sabyc", a adăugat Bazac.
El a mai spus că personal regretă faptul că nici actualul şi nici fostul director al Agenţiei Naţionale de Transplant nu s-au informat asupra acestei nereguli şi că, din această cauză, nu a putut lua această măsură (eliminarea articolului 6, n.r.) încă de la începutul mandatului său.
"Ceea ce am făcut a fost să îndrept o ilegalitate şi să mă aştept ca, mai departe, Agenţia Naţională de Transplant să detalieze prevederile legate de aceste tipuri de activităţi şi să emită reglementări specifice pentru fiecare categorie în parte, în conformitate cu legislaţia europeană", a conchis fostul ministru al Sănătăţii.
Fostul ministru al Sănătăţii Ion Bazac a fost acuzat de mai multe organizaţii şi instituţii medicale că în 23 septembrie a semnat un ordin prin care activitatea de reproducere umană asistată, respectiv inseminarea artificială şi fertilizarea in vitro, deveneau ilegale, iar cei care le practicau riscau o pedeapsă cu închisoare de la trei la 10 ani.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 07:03
-
ieri, 23:10