Bazac: Doresc reorganizarea programului naţional de oncologie după modelul austriac

Ministrul Sănătăţii vrea să folosească modelul austriac pentru reorganizarea programului naţional de oncologie, motiv pentru care l-a invitat pe profesorul Christoph Zielinski, coordonatorul centrului de excelenţă în oncologie din Viena, să discute cu membrii comisiei de specialitate a ministerului.

Urmărește
113 afișări
Imaginea articolului Bazac: Doresc reorganizarea programului naţional de oncologie după modelul austriac

Bazac: Doresc reorganizarea programului naţional de oncologie după modelul austriac

Bazac a precizat că profesorul Zielinski, care este directorul clinicii de oncologie, preşedintele Departamentului de medicină internă al universităţii de Medicină din Viena, coordonatorul Centrului de excelenţă în oncologie clinică şi experimentală al Spitalului Universitar din Viena şi preşedintele grupului de lucru central european de colaborare în domeniul oncologiei, a discutat mai bine de două ore cu specialiştii oncologi şi cu şefii Ministerului Sănătăţii (MS) despre modul în care funcţionează sistemul de oncologie din Austria şi despre felul în care este acordată asistenţă medicală bolnavilor care suferă de afecţiuni neoplazice.

"După cum poate ştiţi, domnul profesor este foarte bine cunoscut şi în România, întrucât foarte mulţi pacienţi care suferă de cancer au fost trataţi în clinica pe care o conduce. Din păcate, aceşti pacienţi români au fost nevoiţi să călătorească până la Viena la clinica domnului profesor pentru a urma terapiile oncologice. Acesta este motivul principal pentru care l-am invitat personal pe domnul profesor la o întâlnire cu reprezentanţii comisiei de oncologie", a declarat, luni, ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, într-o conferinţă de presă.

El a spus că reprezentanţii MS sunt hotărâţi să implementeze în România soluţii terapeutice şi organizatorice "cu eficienţă deosebită". Una dintre acestea ar fi ca pacienţii români care suferă de cancer să beneficieze fără întrerupere de tratamentele adecvate.

Totodată, Bazac a spus că, în premieră, de la 1 septembrie, în secţiile de oncologie din spitalele din România vor intra în vigoare protocoalele terapeutice pentru cancerul de sân, de colon, de col uterin şi de prostată.

Ghidurile terapeutice stabilesc "paşii" pe care medicii îi urmează din momentul intrării pacienţilor în cabinet sau în spital, metodele de investigare, tehnicile şi terapiile medicamentoase sau chirurgicale care trebuie folosite în funcţie de patologie şi de stadiul bolii.

"Am cerut sfatul profesorului Zielinski pentru înfiinţarea celor două noi institute oncologice, pe care MS le va deschide la Iaşi şi Timişoara. Doresc ca în aceste unităţi să existe o foarte bună organizare şi cele mai noi tehnologii", a mai spus ministrul.

Ministrul Sănătăţii Ion Bazac

De asemenea, Bazac are în vedere realizarea unei colaborări cu specialiştii austrieci în acest domeniu.

Ministrul Sănătăţii vrea să instituie şi un control al cheltuielilor realizate în cadrul programului naţional de oncologie, astfel încât fondurile să fie gestionate optim şi cât mai mulţi bolnavi să poată beneficia de tratament.

Acesta este motivul pentru care, la sfârşitul lunii iulie, ministrul a hotărât înfiinţarea unei comisii a MS care să monitorizeze şi să evalueze cheltuielile înregistrate în programe de sănătate, în special la cele de oncologie şi diabet, pentru găsirea unei soluţii care să permită eficientizarea acestora.

"Anul acesta, programul naţional de oncologie a avut repartizată suma de aproximativ 596,6 milioane de lei, similară cu cea din 2008, dar care a fost suplimentată săptămâna trecută cu 120 de milioane de lei de la alte programe", a mai spus ministrul Sănătăţii.

Profesorul Zielinski a apreciat eforturile ministrului român al Sănătăţii pentru organizarea reţelei de ocologie şi s-a arătat bucuros să dea o mână de ajutor pentru realizarea acestui lucru. El a spus că pentru realizarea unui sistem oncologic bun este nevoie de paşi mici, dar în direcţia cea mai bună, tratamentele fiind stabilite în funcţie de standardele fiecărui sistem.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici