Bazac: În premieră, avem un proiect de telemedicină pentru cazuri de urgenţă

Ministerul Sănătăţii a finalizat, în premieră, un proiect de telemedicină pentru cazuri de urgenţă în şapte judeţe, în valoare de un milion de euro care va asigura îndrumare personalului din spitalele mici, sau care au deficit de personal, în cazuri de traume şi urgenţe.

Urmărește
67 afișări
Imaginea articolului Bazac: În premieră, avem un proiect de telemedicină pentru cazuri de urgenţă

Bazac: În premieră, avem un proiect de telemedicină pentru cazuri de urgenţă (Imagine: Mediafax Foto/Bogdan Stamatin)

"Anul acesta au fost reluate şi finalizate proiecte de îmbunătăţire a infrastructurii de sănătate pe care le-am început ca secretar de stat şi care nu au fost finalizate din 2004, când am părăsit MS. Este vorba despre reabilitarea a 22 de maternităţi cu fonduri în valoare de peste 60 milioane de euro, obţinute printr-un program cu finanţare BM şi BEI. Din cadrul aceluiaşi program început în 2004, am finalizat anul acesta, în premieră, un proiect de telemedicină pentru cazuri de urgenţă în şapte judeţe, în valoare de un milion de euro", a explicat ministrul.

El a adăugat că prin acest proiect pilot, un Centru de Coordonare va asigura îndrumare personalului din spitalele mici, sau care au deficit de personal, în cazuri de traume şi urgenţe.

Potrivit oficialului MS, sistemul va contribui la eliminarea erorilor medicale, a plimbării pacienţilor de la un spital la altul, va permite transferul nediscriminat al pacienţilor la spitalele mari, creşterea cunoştinţelor medicale ale medicilor din oraşele mici şi, în general, creşterea calităţii asistenţei medicale.

El a mai spus că, în acelaşi program este prevăzută achiziţia de echipamente pentru asistenţă medicală de urgenţă, respectiv 193 unităţi CPU, în spitale municipale mici, în valoare de zece milioane de euro, înfiinţarea a şase centre de instruire în ultrasanografie pentru spitale de urgenţă cu fonduri de 370.000 de euro, achiziţia de echipament pentru sistemul de paging pentru spitale de urgenţă cu 1,5 milioane euro şi achiziţia a opt ambulanţe pentru transportul pacienţilor contagioşi cu finanţare de 1,8 milioane de euro.

De la bugetul de stat, MS a obţinut în 2009, fonduri pentru reabilitarea sistemului de îngrijiri mintale. Nouă unităţi sanitare au primit astfel finanţare pentru investiţii în valoare de 22 milioane de lei pentru acest domeniu al sănătăţii "fragil şi neglijat frecvent", a mai spus Bazac.

"Programul faraonic al predecesorului meu pentru construcţia de spitale a fost reanalizat, reevaluat, adaptat nevoilor reale de servicii de sănătate şi judecat din punct de vedere al fezabilităţii. Cu expertiza tehnică a Băncii Mondiale am analizat riscurile programului şi am redefinit obiectivele lui", a declarat ministrul demisionar.

"Pe baza recomandărilor experţilor, Guvernul a aprobat construcţia, într-o primă etapă, a unui număr de opt spitale judeţene şi regionale de urgenţă, dintre care patru au procedurile de licitaţie finalizate. Într-o a doua etapă se vor construi şapte spitale judeţene şi regionale de urgenţă, în parteneriat public-privat, după aprobarea legislaţiei pentru acest tip de soluţie, preconizată pentru sfârşitul anului", a adăugat ministrul demisionar Ioan Bazac.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici