Bazac: Spitalele clinice universitare trebuie conduse de medici
Spitalele clinice universitare trebuie conduse de medici, întrucât problemele lor sunt complexe, iar doctorii înţeleg cel mai bine nevoile, a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, după publicarea ordinului privind modificarea sistemului de angajare a managerilor.
Bazac: Spitalele clinice universitare trebuie conduse de medici (Imagine: Mediafax Foto)
"Încă de la începutul mandatului meu am spus că vreau să readuc profesioniştii în sistem. Acum avem cadrul legal. Clinicile universitare trebuie conduse de medici, iar managerii doctori pot profesa, altfel se deprofesionalizează", a spus ministrul Sănătăţii.
Managerul Spitalului Clinic Universitar de Urgenţă Bucureşti, profesorul Gheoghe Iana, a declarat că este normal ca managerul spitalului clinic să fie medic sau cadru didactic universitar, mai mult, chiar să aibă dreptul să profeseze.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Vicepremierul Poloniei anunţă că a identificat un grup rus care ar fi urmărit să influenţeze alegerile prezidenţiale
-
Jandarmeria: protest ilegal în zona CCR. Traficul e blocat pe Calea 13 Septembrie
"Mi-e dor de meseria mea. Am mai lucrat de când sunt manager, dar rar şi fără bani", a spus managerul Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti.
Totodată, profesorul Iana a precizat că spitalele neclinice pot avea manageri care nu sunt doctori, întrucât acolo lucrurile sunt mai simple.
Ordonanţa de urgenţă este o revenire în normalitate, a spus rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" din Bucureşti, profesor doctor Florian Popa, fost director al Spitalului "Sfântul Pantelimon", care a fost declarat incompatibil şi eliberat din funcţie prin legile sănătăţii promovate de ministrul liberal Eugen Nicolăescu.
Odată cu promovarea noului act normativ, managerii spitalelor clinice care nu sunt cadre didactice universitare sau medici primari vor trebuie să elibereze locurile.
Managerii de spitale trebuie să fie absolvenţi ai unei instituţii de învăţământ superior în domeniul medical, economic, juridic sau administrativ şi ai unor cursuri de perfecţionare în management sau management sanitar agreate de minister, condiţii impuse de Guvern prin ordonanţă de urgenţă.
Pentru spitalele clinice în care se desfăşoară şi activitate de învăţământ şi cercetare ştiinţifică medicală, managerul trebuie să fie cadru universitar sau medic primar şi absolvent al unor cursuri de perfecţionare în management sau management sanitar, agreate de Ministerul Sănătăţii şi stabilite prin ordin al ministrului.
În termen de 3 zile, ministrul Sănătăţii va numi, prin ordin, comisii care vor analiza şi verifica dacă managerii şi managerii interimari de spitale respectă aceste condiţii, urmând ca, în 30 de zile, să elaboreze un raport în acest sens.
Ordonanţa introduce şi două noi condiţii pentru schimbarea din funcţie a managerilor, respectiv când se constată că acesta nu mai îndeplineşte condiţiile legale pentru exercitarea funcţiei, precum şi în cazul existenţei plăţilor restante, a căror vechime este mai mare de doi ani, în condiţiile în care se constată nerespectarea achitării obligaţiilor către furnizori prin încălcarea legislaţiei în vigoare privind înregistrarea cronologică şi sistematică în contabilitatea instituţiei a acestor datorii corelată cu respectarea termenelor contractuale.
Contractul individual de muncă al persoanelor care ocupă funcţia de manager va fi suspendat de drept pe perioada exercitării mandatului, aceeaşi procedură urmând să fie aplicată şi în cazul contractului individual de muncă al persoanelor care ocupă funcţii de conducere specifice comitetului director.
Guvernul justifică ordonanţa prin necesitatea eficientizării serviciilor de asistenţă medicală şi evitarea unor "reale dificultăţți" în ceea ce priveşte o funcţionare optimă a întregii activităţi de conducere a spitalelor, făcând referire la problemele apărute în sistemul de asistenţă spitalicească din România, "ca urmare a managementului defectuos la nivelul unui număr însemnat de spitale", cu consecinţe directe în calitatea îngrijirilor medicale acordate populaţiei.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO