BCCO: Peste 90 de grame şi 270 de plicuri de substanţe etnobotanice, confiscate în Capitală

Peste 90 de grame şi 270 de plicuri de substanţe etnobotanice au fost confiscate de poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate şi inspectorii sanitari sau pentru protecţia consumatorului, în noaptea de miercuri spre joi, în timpul unor controale la magazinele de vise din Capitală.

Urmărește
14 afișări

Echipe mixte de poliţişti ai BCCO Bucureşti, poliţişti antifraudă, comisari de la Garda Financiară, inspectori sanitari, comisari pentru protecţia consumatorului şi angajaţi ai Inspectoratului Teritorial de Muncă au controlat, miercuri noapte, nouă magazine de vise din Capitală, fiind vizate, în special, cele situate în apropierea şcolilor sau liceelor, se arată într-un comunicat de presă de joi al Poliţiei Române.

În urma controalelor, au fost confiscate peste 90 de substanţe tip "spice" şi 271 de plicuri cu astfel de substanţe, în valoare de peste 16.000 de lei. Toate substanţele au fost duse la Laboratorul Central de analiză şi Profil al Drogurilor.

De asemenea, poliţiştii au constatat nouă infracţiuni şi au aplicat 15 sancţiuni în valoare de 73.100 de lei, fiind, totodată, suspendată activitatea la patru magazine.

În dosarele penale întocmite se fac cercetări pentru cultivare, producere, fabricare, experimentare, extragere, preparare, transformare, oferire, punere în vânzare, vânzare, distribuire, livrare cu orice titlu, trimitere, transport, procurare, cumpărare, deţinere ori alte operaţiuni privind circulaţia drogurilor de risc şi de mare risc, fără drept.

Autorităţile vor continua astfel de controale şi în perioada următoare.

Acţiunea a fost desfăşurată în baza Ordinului comun al miniştrilor de Interne, de Finanţe, al Agriculturii, al ANSVSA, ANSV şi ANPC, privind constituirea de echipe mixte ce vor face controale în magazinele unde se vând substanţe cu efecte psihoactive, dăunătoare sănătăţii, altele decât cele reglementate. De asemenea, s-au avut în vedere Ordinul Prefectului Capitalei şi Planul de măsuri al BCCO Bucureşti-Serviciul Antidrog şi cel al Poliţiei Capitalei.

Guvernul urmează să ia săptămâna viitoare o decizie în privinţa produselor etnobotanice, a anunţat, miercuri seară, ministrul Sănătăţii, Attila Cseke.

Agenţia MEDIAFAX a anunţat, la sfârşitul săptămânii trecute, că Guvernul va interzice vânzarea şi deţinerea substanţelor etnobotanice, va confisca marfa pentru un interval de până la 18 luni cu suspendarea activităţii comerciantului până la analiza de laborator şi va decide amenzi ce ajung la 100.000 lei şi închisoare de 2-8 ani pentru vânzarea acestor produse.

Măsura era inclusă în proiectul de ordonanţă de urgenţă privind combaterea vânzării etnobotanicelor, obţinut de MEDIAFAX.

Documentul indica faptul că marfa va putea fi confiscată, iar firma suspendată pe baza unor "indicii temeinice" iniţiale, în care inspectorul îşi poate manifesta "neîncrederea" asupra conformităţii produsului cu documentele însoţitoare, înainte de analiza de laborator. Sancţiunile vor fi introduse odată cu stabilirea unei definiţii clare a noţiunii de "substitut" care permite fabricarea produselor etnobotanice.

Ordonanţa se bazează pe reglementările adoptate de Polonia în noiembrie 2010, prin care au fost interzise atât fabricarea şi introducerea pe piaţă a unor astfel de substanţe, cât şi funcţionarea magazinelor care le comercializează.

OUG va interzice producerea, fabricarea, comercializarea, distribuirea, punerea la dispoziţie, inclusiv cu titlu gratuit, transmiterea, intermedierea transmiterii, deţinerea, introducerea în România, importul, publicitatea şi promovarea de orice fel şi prin orice mijloace, inclusiv electronice, a "substitutelor", respectiv a substanţelor naturale sau sintetice, cu efecte psihoactive şi impact negativ asupra sănătăţii sau a comportamentului social.

Modul în care este respectată interdicţia va fi controlat de către Ministerul Sănătăţii, Ministerul Administraţiei şi Internelor, Ministerul Agriculturii, Ministerul Comunicaţiilor, Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, Autoritatea Naţională a Vămilor şi Garda Financiară.

Pentru încălcarea interdicţiei de producere, comercializare, deţinere, intermediere a transmiterii, importul şi promovarea substitutelor, dacă aceasta nu va fi considerată infracţiune, vor fi aplicate amenzi cuprinse între 20.000 lei şi 50.000 lei, pentru persoanele fizice, şi între 75.000 lei şi 100.000 lei pentru persoanele juridice. Nu va fi posibilă achitarea în 48 ore a jumătate din mimimul amenzii aplicate, facilitate prevăzută de legislaţia în vigoare, iar plângerea contravenţională nu va suspenda executarea sancţiunii contravenţionale.

Persoanele fizice sau juridice care încalcă în mod repetat interdicţia vor fi sancţionate cu închisoare de la 2 ani la 8 ani şi interzicerea unor drepturi.

Conform datelor prezentate în document, în 2009 au fost înregistrate, la nivelul întregii ţări, 1.195 cazuri de persoane care au solicitat asistenţă spitalicească, printre care mulţi minori, iar în 2010 au fost consemnate 2.760 cazuri. Până în prezent, niciunul dintre magazinele care comercializează produse psihoactive nu a solicitat autorizaţie de la Ministerul Sănătăţii.

Surse guvernamentale au declarat, miercuri, agenţiei MEDIAFAX, că Executivul a discutat în şedinţă proiectul unui act normativ care va permite autorităţilor să confişte pe loc, doar pe baza unei minime analize, marfa în cazul căreia există indicii că ar conţine substanţe psihotrope de genul etnobotanicelor, înainte de efectuarea unei verificări amănunţite de laborator.

În urmă cu o săptămână, Guvernul a decis ca magazinele cu substanţe şi plante etnobotanice să fie obligate să comercializeze numai produse omologate de către ministerele de resort, urmând ca în paralel să fie intensificate acţiunile de control ale autorităţilor, au declarat, atunci, agenţiei MEDIAFAX, surse oficiale.

Guvernul a decis să recurgă la această procedură după ce a constatat că nu poate interzice o substanţă chimică a cărei formulă poate fi modificată uşor prin adăugarea altui element chimic permis de lege.

Premierul Emil Boc a declarat ulterior că fenomenul produselor etnobotanice nu va putea fi eradicat complet, specialiştii informând Guvernul că posibilitatea de multiplicare a acestor substanţe este nelimitată.

Premierul a mai arătat că se intenţionează elaborarea unui act normativ pentru interzicerea produselor etnobotanice după modelul aplicat de către autorităţile poloneze.

În 10 februarie 2010, Guvernul a emis o Ordonanţă de urgenţă prin care a fost interzisă comercializarea unui număr de 36 de substanţe şi plante etnobotanice, care au fost asimilate drogurilor. Şi după apariţia acestei ordonanţe, însă, sute de tineri au continuat să ajungă la spital în stare gravă, în urma consumului de plante etnobotanice procurate fie de la magazine specializate, fie achiziţionate de pe internet. Totodată, s-a înregistrat o scădere a vârstei consumatorilor de astfel de substanţe.

În aceste condiţii, medicii şi inspectoratele şcolare au solicitat închiderea magazinelor care comercializează astfel de produse.

Unele autorităţi locale din Capitală şi din ţară au decis deja interzicerea magazinelor de vize, iar în urma controalelor mai multe magazine au fost închise.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici