Prima pagină » Social » Ministrul Justiţiei: Procedurile judiciare nu trebuie blocate de proceduri parlamentare

Ministrul Justiţiei: Procedurile judiciare nu trebuie blocate de proceduri parlamentare

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, apreciază că procedurile judiciare nu trebuie blocate de proceduri parlamentare, susţinând poziţia exprimată în acest sens de către procurorul general Codruţa Kovesi, după ce votul din Parlament a stopat anchetarea lui Adrian Năstase şi a lui Miron Mitrea.
Ministrul Justiţiei: Procedurile judiciare nu trebuie blocate de proceduri parlamentare
14 aug. 2008, 10:12, Social

În ce priveşte modificarea legilor de organizare a justiţiei, ministrul Cătălin Predoiu susţine că acest demers trebuie precedat de o largă consultare a sistemului judiciar şi o analiză a concluziilor Raportului de ţară privind justiţia.

"Ministrul Justiţiei îşi manifestă rezerva faţă de orice modificare în pripă şi cu adresă a legilor de organizare a justiţiei", se arată într-un comunicat de joi al Ministerului Justiţiei.

Totodată, ministrul Cătălin Predoiu crede că decizia înfiinţării unui post de ministru-consilier în cadrul misiunii de la Bruxelles pe probleme de Mecanism de Cooperare şi Verificare, reformă a justiţiei şi luptă anticorupţie va contribui la o mai bună comunicare între Comisia Europeană, experţii acesteia şi instituţiile cu atribuţii în domeniul justiţiei.

"Ministrul Justiţiei salută hotărârea Guvernului de înfiinţare a unui post de ministru-consilier în cadrul misiunii de la Bruxelles pe probleme de Mecanism de Cooperare şi Verificare, reformă a justiţiei şi luptă anticorupţie", se mai arată în comunicatul citat.

Procurorul general al României, Codruţa Kovesi, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, că nu este normal ca procedurile judiciare să fie blocate de procedurile parlamentare, făcând referire la votul din Parlament care a stopat anchetarea lui Adrian Năstase şi a lui Miron Mitrea.

Totodată, şeful Ministerului Public a dispus efectuarea unei analize cu privire la reglementarea tipurilor de imunităţi parlamentare din statele membre ale Uniunii Europene, iar la finalul acesteia procurorul general va propune Ministerului Justiţiei elaborarea unui act normativ, astfel încât să nu se mai ajungă în situaţii de genul blocării procedurilor judiciare de către cele paarlamentare.

Solicitările Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) de avizare a începerii urmăririi penale în cazurile lui Adrian Năstase şi Miron Mitrea au fost respinse, miercuri, de Camera Deputaţilor. În cazul lui Adrian Năstase s-au înregistrat 120 de voturi "pentru", 150 de voturi "împotrivă", iar şase voturi au fost declarate nule.