Bebeluş născut fără creier şi craniu, după ce mama lui nu a făcut investigaţiile specifice din sarcină. „Multe gravide se tem de virus şi nu vin la medic”

  • Medicul Laura Mustaţă îţi spune despre cazul unei femei care a născut un bebeluş fără creier şi fără învelişul osos al acestuia
  • Femeia însărcinată nu a făcut investigaţiile specifice sarcinii şi nu a luat acid folic înainte de sarcină
  • Dr. Mustaţă: Din păcate şansele noastre să ajutăm gravidele în astfel de situaţii scad, ele vin cu teamă la medic, din cauza pandemiei
  • Dr. Mustaţă: Gravidele ar trebui să facă pe parcursul sarcinii cel puţin două ecografii esenţiale
Urmărește
3455 afișări
Imaginea articolului Bebeluş născut fără creier şi craniu, după ce mama lui nu a făcut investigaţiile specifice din sarcină. „Multe gravide se tem de virus şi nu vin la medic”

Bebeluş născut fără creier şi craniu, după ce mama lui nu a făcut investigaţiile specifice din sarcină. Medic: multe gravide se tem de virus şi nu vin la medic

Medicul Laura Mustaţă îţi spune despre un caz foarte rar cu care s-a confruntat recent. O femeie de 26 de ani care nu şi-a urmărit sarcina prin investigaţii medicale a născut un bebeluş fără creier şi craniu. Cel mic nu a avut nicio şansă la viaţă. 

Medicul a observat malformaţia la ecografie, abia când femeia a venit la spital, înainte de naştere. 

Dr. Mustaţă pune această dramă pe seama faptului că gravida nu a mers la medic şi că nu a luat acid folic înainte şi în timpul sarcinii, fapt care poate preveni această malformaţie a sistemului nervos central al bebeluşului. 

Dacă mama ar fi mers la medic din timp ar fi putut descoperi la ecografii acest defect de tub neural încă din primul trimestru de sarcină, şi ar fi putut recurge la întreruperea terapeutică a sarcinii, conform ghidurilor în vigoare.

Mama care şi-a pierdut pruncul nu avea alte boli, şi nici rude cu afecţiuni rare în familie.

Dr. Mustaţă atrage din nou atenţia asupra faptului că este esenţial să mergi la medic pentru toate investigaţiile de rutină. Specialistul îţi spune că este o perioadă foarte dificilă, în care multe dintre viitoarele mame au preferat să stea acasă de teama virusului.

„Din păcate şansele noastre să putem să ajutăm gravidele în astfel de situaţii şi în tot contextul pandemiei au scăzut, pentru că da, pacientele vin un pic mai greu şi vin cu teamă la medic, la spital, la clinică, unde ştiu că sunt expuse a se întâlni cu alţi oameni, cu alte paciente, a spus Dr. Laura Mustaţă, medic primar obstetrică ginecologie.

„Sunt cel puţin două ecografii care sunt esenţiale pe parcursul sarcinii, care ar trebui făcute. În primul trimestru  depistăm, de exemplu, sindroamele genetice, de tipul sindromului Down de exemplu, iar în trimestrul II căutăm defecte majore, malformaţii majore care ar putea să impacteze nu numai viaţa făctului, dar şi viaţa întregii familii şi a mamei”, explică doctorul.

 

 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici