BEC, anunţ important despre VALIDAREA buletinelor de vot: Aplicarea ştampilei de control pe prima pagină nu e motiv de nulitate/ Operatorul de tabletă, obligaţii privind informarea

Purtătorul de cuvânt al BEC, Marian Muhuleţ, a declarat duminică, într-o conferinţă de presă, că aplicarea ştampilei de control pe prima pagină a buletinelor de vot nu reprezintă un motiv de nulitate.

Urmărește
1784 afișări
Imaginea articolului BEC, anunţ important despre VALIDAREA buletinelor de vot: Aplicarea ştampilei de control pe prima pagină nu e motiv de nulitate/ Operatorul de tabletă, obligaţii privind informarea

BEC, anunţ important despre VALIDAREA buletinelor de vot: Aplicarea ştampilei de control pe prima pagină nu e motiv de nulitate

”Nu este un motiv de nulitate. Biroul Electoral Central a răspuns mai multor solicitări, indicând articolul 49, litera f din legea 33/2007, care precizează foarte clar motivele de nulitate pentru buletinele de vot. (...) Votul este valabil în cazul în care, deşi ştampila aplicată a depăşit limitele patrulaterului, opţiunea alegătorului este evidentă. Aplicarea ştampilei de control a secţiei de votare în orice altă poziţie decât pe ultima pagină nu este motiv de nulitate”, a declarat purtătorul de cuvânt al BEC, Marian Muhuleţ.

În spaţiul virtual au apărut temeri potrivit cărora buletinele de vot care au aplicată ştampila de control pe prima pagină vor fi invalidate.

BEC: Operatorul de tabletă, obligat să informeze că se votează pentru ambele scrutine sau doar unul

Marian Muhuleţ, purtătorul de cuvânt al BEC, a declarat că operatorii de tabletă din secţiile de votare din ţară au obligaţia de a informa cetăţenii că pot vota pentru europarlamentare şi pentru referendum sau doar pentru unul dintre scrutine.

„Modul în care reprezentaţii din secţiile de votare, operatorul de tabletă şi preşedintele secţiei de votare informează alegătorii legat de posibilitatea de a vota pentru ambele tipuri de scrutin. Reamintesc decizia 72 a BEC care precizează faptul că operatorul de calculator va scana buletinul de identiate sau va introduce în sistem datele personale ale alegătorului pentru a verifica daca cetăţeanul îşi poate exercita dreptul de vot”, a declarat Marian Muhuleţ, purtătorul de cuvânt al Biroului Electoral Central.

Potrivit acestuia, după verificarea cărţii de identitate, dacă aplicaţia nu semnalează niciun impediment, operatorul va aduce la cunoştinţă faptul că sistemul înrgistrează prezenţa la vot separat pentru fiecare scrutin în parte şi că acesta poate opta pentru a-şi exercita votul atât la alegerile europarlamentare, cât şi pentru referendum, sau doar pentru unul dintre scrutine.

„BEC, în cursul dimineţii, a transmis prin intermediul sistemului informativ de monitorizare a prezenţei la vot un mesaj înregistrat pe toate tabletelor din secţiile de votare, cât şi pe telefoanele mobile ale preşedinţilor secţiilor de votare, faptul că operatorul are obligaţia de a informa alegătorul că poate opta să voteze atât la alegerile europarlamentare, cât şi pentru referendumul naţional, sau doar pentru unul dintre scrutine. Obligaţia operatorului e aceea de a informa (...) şi să bifeze in aplicaţie opţiunea corespunzătoare”, a mai spus Muhuleţ.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici