BEC: Membrii secţiilor de votare vor trata cu discreţie şi respect persoanele transgender

BEC transmite că oficialii electorali trebuie să trateze persoanele transgender cu tact, implicit discreţie şi respect, aspectele aflate în legătură cu înfăţişarea tuturor persoanelor, în contextul legitimării acestora, pentru evita situaţii sau comportamente care ar putea instigare la ură.

Urmărește
271 afișări
Imaginea articolului BEC: Membrii secţiilor de votare vor trata cu discreţie şi respect persoanele transgender

BEC: Membrii secţiilor de votare vor trata cu discreţie şi respect persoanele transgender

„Alegerile democratice reprezintă principala modalitate de celebrare a drepturilor fundamentale ale omului. Un proces electoral organizat în condiţii democratice presupune respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale, dintre care reamintim libertatea de exprimare şi informare, dreptul de asociere, adunare şi mişcare, dreptul de a înfiinţa liber partide politice şi de a candida la funcţii publice, precum şi absenţa discriminării şi asigurării egalităţii de tratament pentru toţi cetăţenii, inclusiv pentru cei aparţinând grupurilor minoritare de orice gen, cărora statul trebuie să le protejeze libertatea de acţiune fără intimidare şi presiune”, potrivit unui comunicat al Biroului Electoral Central.

Membrii BEC arată că „alegerile libere, într-un stat democratic, presupun ca toate persoanele care au drept de vot să aibă posibilitatea să îşi exercite acest drept în mod liber, fără a se simţi intimidate prin oricare formă de violenţă sau agresiune sau oricare alte forme de interferenţă administrativă”.

„Astfel, administraţia electorală trebuie să adopte decizii care, alături de alte deziderate democratice, favorizează un proces electoral caracterizat de incluzivitate, solemnitate, respect şi egalitate de tratament. Subliniem că, în concret, Îndrumarul privind interacţiunea cu persoanele transgender în context electoral, realizat de Asociaţia ACCEPT, face referire doar la conduita oficialilor electorali şi emite o recomandare menită a asigura atât solemnitatea procedurii electorale, cât şi demnitatea şi libertatea alegătorilor vizaţi. În acest sens, se recomandă a se trata cu tact (şi implicit discreţie şi respect) aspectele aflate în legătură cu înfăţişarea tuturor persoanelor, în contextul legitimării acestora la secţia de votare, pentru a le proteja dreptul la viaţă privată şi pentru a evita situaţii sau comportamente care ar putea instiga la ură şi/sau la săvârşirea unor nelegiuri motivate de aceasta, precum hărţuirea, agresiunile fizice şi/sau verbale”, se mai arată în comunicat.

Membrii BEC subliniază că dreptul la viaţa intimă, familială şi privată este ocrotit prin legea fundamentală, autorităţile publice fiind obligate să respecte şi ocrotească acest drept inerent cetăţenilor.

„Astfel, opinăm că limitarea interferenţei unui stat, a unei autorităţi sau a altor actori în aspectele private ale vieţii unei persoane reprezintă o formă de protecţie a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale acesteia. Menţionăm, de asemenea, că respectiva recomandare prevăzută în îndrumar şi promovată prin circulara BEC nu vizează omisiunea verificării identităţii alegătorului sau excepţii de la procedurile prevăzute la art. 1 alin. (11)-(12) din Hotărârea BEC nr. 169H/28.05.2024, ci derularea respectivelor verificări astfel încât drepturile şi libertăţile fundamentale ale acestuia să nu fie lezate”, se arată în finaluol comunicatului semnat de preşedintele BEC, judecătorul Vasile Bîcu.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici