Becali după sentinţa în dosarul Valiza: În ţara mea domină Dumnezeu, nu Satana

Finanţatorul FC Steaua, Gigi Becali, a declarat, marţi, după ce a fost achitat în dosarul Valiza, că sentinţa dată demonstrează faptul că premierea nu este corupţie şi că în România "Satana nu are mai multă putere decât Dumnezeu". El a precizat că nu crede că va primi deocamdată banii sechestraţi în acest caz, 1,7 milioane de euro, deoarece probabil procurorii vor face recurs.

Urmărește
932 afișări
Imaginea articolului Becali după sentinţa în dosarul Valiza: În ţara mea domină Dumnezeu, nu Satana

Gigi Becali (Imagine: Bogdan Iordache/Merdiafax Foto)

"În ţara mea, este Dumnezeu. În ţara mea, Satan nu are putere mai multă decât Hristos. Temerea mea era de o condamnare cu suspendare, dar nu era o problemă. Temerea mea era că în ţara mea premierea este mită. Dacă premierea este mită într-o ţară, înseamnă că Satan este acolo şi înseamnă că eu nu mai pot sta unde e Satan. Asta e mulţumirea mea şi îi mulţumesc lui Hristos că în ţara mea domină Dumnezeu şi nu Satana, că am fost achitat şi în ţara mea premierea nu este corupţie. Judecătorii în ţara mea nu sunt ai lui Satan, sunt ai lui Dumnezeu. Văd că unul a făcut opinie separată, o să văd cine e ăsta. Numai Satan îi spune la premiere corupţie. Nu există Dumnezeu... să premiezi pe cineva să joace corect şi să-şi apere şansele să câştige un meci şi să fie corupţie. Nu-mi era teamă de condamnare, îmi era teamă de mentalitatea ţării mele", a spus Becali, la reşedinţa sa din Aleea Alexandru, după ce a fost anunţă sentinţa în dosarul Valiza.

"Asta nu înseamnă că acum ai voie să premiezi, pentru că din punct de vedere sportiv nu ai voie. Avem un regulament şi există pedepse sportive, dar nu e penal. Banii nu-i primesc acum, pentru că probabil vor face recurs, dar dacă nu fac recurs, eu îmi iau banii, 1.700.000 şi atât. Dacă ei fac recurs, să-şi asume răspunderea procurorii, pentru că voi cere dobânda legală, de 500.000 de euro, din bani publici. Eu le spun, «vedeţi-vă- de treabă şi nu mai faceţi recurs». Am făcut această promosoune în faţa ţării, că nu voi cere dobânda legală dacă nu fac recurs. Justiţia şi legea sunt sfinte. E mai mult decât matematică, pentru că joci cu libertatea oamenilor, dar nu mai mult şi scăpăm de Morar ăsta (n.r. - Daniel Morar, şeful DNA), nu mai ia el un mandat. Am şi eu semnale de la Bruxelles, de peste tot", a adăugat Becali.

Finanţatorul echipei Steaua, Gigi Becali, Teia Sponte, Alina Florentina Ciul, Victor Piţurcă şi Radu Gheorghe Marino au fost achitaţi, marţi, de instanţa supremă în dosarul "Valiza".

În cazul lui Raul Volcinschi, instanţa a luat act de încetarea procesului penal, întrucât a decedat.

Judecătorii instanţei supreme, cu două voturi pentru şi unul împotrivă, au decis achitarea lui Gigi Becali, Teia Sponte, Alina Florentina Ciul, Victor Piţurcă şi Radu Gheorghe Marino, apreciind că lipseşte unul dintre elementele constitutive ale infracţiunii de corupţie.

În ce priveşte opinia separată, judecătorul a considerat condamnarea la închisoare cu suspendarea executării în cazul celor cinci inculpaţi.

Decizia poate fi contestată la Completul de cinci judecători al instanţei supreme.

Europarlamentarul Gigi Becali a fost trimis în judecată, în decembrie 2008, în dosarul "Valiza", de către procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), fiind acuzat de dare de mită şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. Alături de el au mai fost trimişi în judecată Teia Sponte, Alina Florentina Ciul, Victor Piţurcă, Radu Gheorghe Marino şi Raul Volcinschi.

Victor Piţurcă este acuzat de favorizarea infractorului, fostul vicepreşedinte al Consiliului de Administraţie al clubului Steaua, Teia Sponte, de complicitate la dare de mită, iar Alina Ciul, unul dintre avocaţii lui Becali, şi Radu Marino sunt acuzaţi de favorizarea infractorului şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. Tot pentru favorizarea infractorului a fost judecat şi Raul Volcinschi.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în 11 mai 2006, finanţatorul FC Steaua ar fi promis fiecărui jucător al clubului "Gloria 1922 Bistriţa" sume de bani cuprinse între 5.000 şi 10.000 de euro pentru ca aceştia să îşi îndeplinească atribuţiile de serviciu prevăzute în contractele de muncă, Regulamentul intern al clubului şi în Regulamentul Federaţiei Române de Fotbal. Concret, fotbaliştilor de la Bistriţa li se cerea să-şi apere corect şansele şi să obţină un rezultat favorabil în meciul cu Rapid Bucureşti din 12 mai 2006.

Doi ani mai târziu, în perioada 4-7 mai 2008, Becali a oferit suma de 1.700.000 de euro jucătorilor de la "Universitatea Cluj" aflaţi pe foaia de joc pentru meciul din etapa a 34-a Campionatului Naţional de Fotbal - Liga I - aproximativ 100.000 de euro pentru fiecare -, aceştia urmând, la fel ca în cazul precedent, să îşi îndeplinească îndatoririle de serviciu, să-şi apere corect şansele şi să câştige meciul cu "CFR 1907 Cluj", preciza DNA.

Procesul privind fapte de corupţie în fotbal a fost finalizat în 6 martie 2012, când procurorul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) a susţinut în faţa judecătorilor instanţei supreme că George Becali şi avocata Alina Ciul trebuie condamnaţi la pedepse cu executare, în vreme ce pentru Piţurcă, Marino şi Sponte a cerut stabilirea unor pedepse cu suspendarea executării.

Procurorul a arătat că George Becali trebuie condamnat pentru dare de mită şi trei fapte de fals în înscrisuri sub semnătură privată la o pedeapsă privativă de libertate. Procurorul a cerut patru ani de închisoare pentru fapta de dare de mită şi doi ani de închisoare pentru faptele de fals.

Pedeapsă cu executare a cerut şi pentru avocata Alina Florentina Ciul, pentru care a solicitat stabilirea unei pedepse de doi ani de închisoare pentru faptele de favorizare a infractorului şi fals.

De asemenea, procurorul a cerut pedepse cu suspendare pentru mâna dreaptă a lui George Becali, Teia Sponte, pentru Gheorghe Marino şi Victor Piţurcă. Pentru toţi cei trei procurorul a cerut condamnarea la câte doi ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei.

Procurorul DNA a precizat că "personaje" precum George Becali au corupt fotbalul românesc şi că instanţa supremă nu trebuie să legalizeze astfel de practici prin soluţia pe care o va da, dacă se doreşte redescoperirea unor noi valori fotbalistice româneşti.

Unul dintre avocaţii lui George Becali a susţinut în faţa judecătorilor că finanţatorul echipei Steaua nu a urmărit nicio clipă să comită fapte de corupţie, iar intenţiile acestuia au fost bune, în sensul de a motiva şi amplifica dorinţa de victorie a judecătorilor în meciul de la Cluj.

Apărătorul lui Becali a mai precizat că nicio clipă jucătorii nu au crezut că finanţatorul echipei Steaua le va da bani şi chiar au luat în derâdere ofertele acestuia, context în care George Becali s-a ridicat în picioare şi a cerut instanţei să nu-l asculte pe avocat, "pentru că spune numai minciuni".

"Domnul avocat spune numai minciuni. Eu voiam să îi premiez", le-a spus Becali judecătorilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici