Bechet: Aproximativ 150 de persoane au protestat faţă de amplasarea unui depozit nuclear la Kozlodui

Aproximativ 150 de persoane au protestat, joi, în curtea Căminului Cultural din Bechet, judeţul Dolj, faţă de amplasarea unui depozit nuclear lângă Kozlodui (Bulgaria), la acţiune fiind prezenţi parlamentari şi reprezentanţi ai autorităţilor din localităţile situate pe malul Dunării.

Urmărește
33 afișări

Protestul, organizat de Fundaţia Eco-Civica, Terra Mileniului III şi organizaţii membre ale Coaliţiei pentru Mediu din România, s-a desfăşurat paşnic, aproximativ 150 de persoane strângându-se în curtea interioară a Căminului Cultural din Bechet, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Manifestanţii au desfăşurat pancarte pe care scria "Dunărea - energie verde", 'Cât e Dunărea de mare la ce ne trebuie energie atomică, oare?", "Vrem o agricultură curată".

"Raportul prezentat de autoritatea bulgară, într-o mică parte tradus, aproape că nici nu se referă la riscul privind România. Din cauza condiţiilor climaterice, a vânturilor defavorizante pentru România şi favorabile Bulgariei, noi suntem cei mai expuşi. Relieful protejează Bulgaria", a spus Dan Trifu, vicepreşedintele Fundaţiei Eco-Civica.

El a mai spus că, "în ultimii 20 ani", incidenţa persoanelor "din aceste zone ale sudului ţării" a crescut "de zece ori".

"Nu ne-am îmbolnăvit de la pepenii de la Dăbuleni, ci probabil ne-am îmbolnăvit puţin şi de la centrală (Kozlodui - n. r.)", a mai spus Dan Trifu.

Deputatul PSD Valeriu Zgonea, prezent la protestul de la Bechet, afirmă că este surprins de "tăcerea" autorităţilor române.

"Mă surprinde tăcerea autorităţilor române începând cu Emil Boc şi terminând cu Traian Băsescu. Am văzut că Traian Băsescu este preocupat de istoria României, dar nu este preocupat de viitorul României. În schimb, Elena Băsescu, ca şi europarlamentarul Marian Jean Marinescu, mi-au răspuns repede la mail şi toţi au făcut întrebări către Comisia Europeană", a declarat Zgonea.

Parlamentarul social-democrat a mai spus că "speră" ca împreună cu europarlamentarii români dar şi cu oficiali ai statului să se facă "presiune internaţională" pentru a prezenta ce efecte poate avea amplasarea unui depozit nuclear la patru kilometri de România.

"Eu sper ca în perioada următoare să putem face şi o presiune internaţională şi să prezentăm efectele din ţările europene, acolo unde sunt aceste gropi ecologice la un standard mult mai ridicat decât în România. Eu nu cunosc un caz de exemplu bulgăresc care să fie bun în lume. Kozlodui-ul a adus numai necazuri în România", a mai spus Valeriu Zgonea

Deputatul PSD susţine că România nu a realizat un studiu de impact privind amplasarea depozitului lângă localitatea bulgărească Kozlodui.

"Avem un singur studiu efectuat de Academia bulgară, care este parţial adevărat. Studiul de impact al României nu este făcut. Deci România poate aproba în următoarea perioadă tacit, pentru că nimeni nu a făcut acest studiu de impact. Vrem să fim europeni, dar nu cred că vrem să fim şi groapa de gunoi a Europei", a mai spus deputatul PSD.

La protest au participat senatorul PSD Lia Olguţa Vasilescu, deputatul PSD Claudiu Manda, primari din localităţile aflate pe malul Dunării, precum şi Mugur Mihăescu.

Protestul celor aproximativ 150 de persoane a precedat o dezbatere pe tema amplasării depozitului nuclear de la Kozlodui care a avut loc în incinta Casei de Cultură de la Bechet.

Din partea României au participat reprezentanţi ai Ministerului Mediului şi Pădurilor, Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului, Agenţiei Regionale pentru Protecţia Mediului Craiova, Direcţiei de Sănătate Publică Dolj, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, Agenţiei Naţionale pentru Deşeuri Radioactive şi ai Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare.

Din partea Bulgariei au fost prezenţi la întâlnirea de la Bechet reprezentanţi ai Întreprinderii de Stat "Deşeuri Radioactive", Ministerului Mediului şi Gospodăririi Apelor, autorităţile locale din Kozlodui şi membri ai echipei care a evaluat impactul asupra mediului a propunerii de investiţie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici