- Home
- Social
- BUCURESTI, (23.09.2013, 19:43)
- Catalina Mihai
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Bernd Fabritius vrea să fie "glasul" din Bundestag al saşilor şi al românilor din Germania
Bernd Fabritius, născut la Sibiu, a devenit primul român ales în Bundestag, postură din care speră că va putea ajuta şi România, care are nevoie de o prezentare "realistă şi credibilă" pentru a-şi îmbunătăţi imaginea.
Urmărește
578 afișări
Bernd Fabritius (Imagine: Ovidiu Dumitru Matiu/ Mediafax Foto)
Plecat din România în 1985, Bernd Fabritius (48 de ani) îşi propune să fie "glasul" din Bundestag al saşilor, dar şi al românilor aflaţi în Germania. "Mi-am propus să apăr interesele conaţionalilor care m-au ales, dar şi ale diasporei române, mai ales că mi-am păstrat şi cetăţenia română", a precizat Fabritius.
Sasul originar din Agnita, judeţul Sibiu, a candidat la München, pe listele Uniunii Creştin-Sociale (CSU), aliaţii bavarezi ai cancelarului Angela Merkel. De altfel, în zona oraşului München trăiesc cele mai multe persoane originare din România: 25.000 de saşi transilvăneni şi 25.000 de români.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
Ciolacu publică facturile pentru zborurile private la Nisa în ziua de Crăciun
-
Pericol în Constanţa: Elicea unei eoliene se învârte necontrolat aproape de un cămin de bătrâni
-
Care sunt cei şapte magnifici care au salvat bursa din Germania şi au sfidat crizele anul acesta
Bernd Fabritius a povestit pentru MEDIAFAX că a plecat din România împreună cu părinţii, după ce au aşteptat 16 ani acordul autorităţilor comuniste.
"Eram un copil când am plecat, motivul fiind reîntregirea familiei. Bunicul meu din partea mamei a fost deportat într-un lagăr de concentrare din Rusia, de unde a scăpat mai mult mort decât viu", îşi aminteşte sasul din Sibiu. Trimis de sovietici din lagăr în fosta Republică Democrată Germană, bunicul său s-a întors în România pentru scurt timp, pentru a pleca apoi în Republica Federală Germania. Pentru a fi alături de el, fiica sa, mama lui Fabritius, a depus în 1969 o cerere de reîntregire a familiei. Cererea i-a fost însă aprobată abia după 16 ani, în 1985.
După ce a studiat dreptul la Universitatea Ludwig-Maximillian şi ştiinţe politice la Institutul de Ştiinţe Politice, ambele din München, Bernd Fabritius s-a implicat foarte activ în viaţa comunităţii saşilor din Germania. Din 1998 a deţinut diverse funcţii de conducere atât în cadrul asociaţiilor săseşti, cât şi în cadrul administraţiei locale. În prezent este preşedintele Asociaţiei saşilor transilvăneni din Germania.
A păstrat însă legătura şi cu ţara natală, chiar dacă în România mai are doar două verişoare, care trăiesc în Agnita. "Vin foarte des în România, să-mi vizitez prietenii, cei mai mulţi fiind din Sibiu, oraşul în care am copilărit", a declarat Fabritius. Totodată, Fabritius este profesor asociat la Universitatea "Lucian Blaga" şi la Universitatea Româno-Germană din Sibiu. Recunoaşte, însă, că în ultimul timp nu a mai putut ajunge aici să predea, fiind implicat în campania electorală pentru alegerile generale din Germania, care au avut loc duminică.
Ultima dată a fost în România în urmă cu două săptămâni. S-a întâlnit atunci cu reprezentanţi ai Casei de Pensii, cu care a discutat pe marginea Legii 211/2013, prin care se acordă despăgubiri pentru "puţinii supravieţuitori" saşi ai lagărelor de concentrare din Rusia.
Alegerea sa în Bundestag nu a trecut neobservată printre prietenii din România. "De dimineaţă îmi tot sună telefonul. Toţi mă caută să mă felicite. Unul dintre primii români cu care am vorbit a fost ambasadorul României la Berlin, Lazăr Comănescu. Am fost sunat şi de consulul de la Müchen, precum şi de Ovidiu Ganţ, reprezentantul minorităţii germane în cadrul Parlamentului", a spus Fabritius.
Bernd Fabritius consideră că este în interesul etnicilor germani să arate România într-o lumină realistă. "Nu trebuie să ascundem problemele, dar nici nu e cazul să prezentăm totul în negru. Cred că în momentul de faţă România are nevoie de o prezentare realistă şi credibilă pentru a-şi îmbunătăţi imaginea", apreciază primul român din Bundestag.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Klaus Iohannis, cel care a nesfințit Calendarul Alegerilor Prezidențiale la români, ți-a rebotezat Ignatul: Ziua Renașterii Porcilor
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Nava rusă scufundată a fost victima unui „act de terorism”, susține compania proprietară. Care este adevărul din spatele misiunii secrete în Siria?
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Chef Florin Dumitrescu a dezvăluit secretul! Ce face în fiecare an, de Crăciun + ce spun fiicele sale despre jurizarea de la MasterChef
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe