Bian: Sunt nevinovat şi mă angajez să nu influenţez în niciun fel ancheta dacă sunt lăsat liber

Fostul şef al ANOFM Silviu Bian le-a cerut joi judecătorilor Curţii de Apel Bucureşti să dispună cercetarea lui în stare de libertate, arătând că este nevinovat şi că se angajează să nu influenţeze în niciun fel ancheta procurorilor DNA în cazul în care va fi lăsat liber.

Urmărește
331 afișări
Imaginea articolului Bian: Sunt nevinovat şi mă angajez să nu influenţez în niciun fel ancheta dacă sunt lăsat liber

Silviu Bian: Sunt nevinovat şi mă angajez să nu influenţez în niciun fel ancheta dacă sunt lăsat liber (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

Curtea de Apel Bucureşti a judecat recursul fostului şef al ANOFM Silviu Bian la decizia de arestare preventivă dispusă de Tribunal în dosarul în care este acuzat că a luat mită de la funcţionarii structurilor judeţene ale ANOFM ca să îi păstreze în funcţii.

Silviu Bian le-a spus judecătorilor că el nu a fost funcţionar public, ci demnitar de stat, şi că se angajează să nu influenţeze în niciun fel ancheta procurorilor dacă instanţa va permite ca el să fie cercetat în libertate.

"Eu n-am fost funcţionar public, am fost demnitar de stat. Eu mă angajez să nu influenţez în vreun fel ancheta. Nu o să iau legătura cu absolut nimeni care are legătură cu acest dosar şi voi respecta întru totul indicaţiile instanţei", le-a spus Bian judecătorilor, în ultimul său cuvânt.

Apărătorul acestuia, Cristian Ene, a arătat că există mai multe potenţiale vicii de procedură în ceea ce priveşte ordonanţa de reţinere a clientului său şi a probelor care îl vizează. Avocatul a precizat că în ordonanţa de reţinere anchetatorii nu ar fi menţionat temeiul juridic pentru care au dispus reţinerea clientului său şi nu ar fi soluţionat conform legii plângerea făcută ad-hoc de apărare, la momentul constatării acestui viciu procedural. Din acest motiv, în opinia avocatului, ordonanţa de reţinere ar fi nulă.

Un alt potenţial viciu invocat de avocat a fost acela că interceptările în cazul clientului său ar fi "fracţionate" şi nu relevă discuţiile reale şi integrale purtate între clientul său şi denunţătorul Ristea.

Totodată, avocatul a arătat că afirmaţia denunţătorului "sunt ăia... ştiţi dumneavoastră" ar reprezenta de fapt răspunsul acestuia la întrebarea lui Bian "Cine sunt angajaţii din proiect?".

Avocatul a reafirmat că interceptările depuse până la acest moment la dosar "sunt secţionate", arătând în plus că procurorii nu au o dovadă clară a unei înţelegeri dintre denunţător şi Bian de colectare a unor sume de bani de la angajaţi.

În replică, procurorul DNA le-a cerut judecătorilor menţinerea deciziei Tribunalului, arătând că "Silviu Bian a înţeles să deturneze puterea de decizie şi control pe care o avea în vederea obţinerii de venituri ilicite" şi că "circumstanţele personale nu pot duce la alegerea unei alte măsuri decât cea a arestului".

Instanţa Curţii de Apel Bucureşti a rămas în pronunţare pe recursul făcut de fostul şef al ANOFM, urmând să decidă dacă va dispune cercetarea acestuia în libertate.

Surse judiciare au declarat că denunţătorul lui Bian ar fi şi el învinuit în acest dosar, în contextul în care acesta a fost primul "personaj" luat în vizor de anchetatori la denunţurile făcute de mai mulţi angajaţi ai instituţiei. În acest context, denunţătorul le-a relatat anchetatorilor despre solicitările lui Bian şi astfel aceştia au decis să facă un flagrant în cazul fostului şef al ANOFM.

Silviu Bian a fost arestat preventiv în 16 octombrie, în urma unei decizii a Tribunalului Bucureşti.

Potrivit procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Silviu Bian a primit în calitate de preşedinte al Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă 22.000 euro şi 19.000 lei de la funcţionarii structurilor judeţene ale ANOFM, pentru a cofinanţa posturile.

"În data de 17 septembrie 2011, inculpatul Bian Silviu, în calitate de preşedinte al Agenţiei Naţionale de Ocupare a Forţei de Muncă, a primit suma de 22.000 euro şi 19.000 lei de la funcţionarii structurilor judeţene ale ANOFM. Banii au fost pretinşi de către inculpatul Bian Silviu pentru ca, în calitate de ordonator principal de credite, să vireze 25% din costul proiectelor finanţate din fonduri ale Uniunii Europene şi destinate dezvoltării resurselor umane, reprezentând cofinanţarea acestora din fonduri proprii, în vederea bunei derulări a activităţii în cadrul proiectelor. De asemenea, această sumă, primită cu titlu de mită printr-un intermediar, reprezintă o parte din salariile funcţionarilor respectivi pe luna august 2011", a informat DNA.

Bian a fost prins în 15 octombrie în flagrant delict, după ce a primit de la aceiaşi funcţionari, prin intermediari, în acelaşi scop, suma de 82.000 lei, reprezentând o parte din retribuţiile aferente lunii septembrie 2011.

Premierul Emil Boc l-a demis pe Silviu Bian din funcţia de preşedinte al Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă. Inspectorul guvernamental Iulia Cîrcei a fost numită, miercuri, secretar general la Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi ordonator de credite, până la numirea unui nou preşedinte.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici