- Home
- Social
- ORADEA, (12.06.2014, 18:49)
- Departamentul Corespondenţi
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Bihor: Anchetă la un centru pentru elevi cu dizabilităţi, după reclamaţii privind maltratarea copiilor
Parchetul şi Inspectoratul Şcolar Bihor au declanşat anchete la un centru din comuna Tileagd unde învaţă copii cu dizabilităţi, după ce părinţii unor elevi au reclamat că personalul unităţii îi înjură pe aceştia şi îi lovesc cu bastoanele, unul dintre copii fiind spitalizat în urma agesiunilor.
Urmărește
384 afișări
Bihor: Anchetă la un centru pentru elevi cu dizabilităţi, după reclamaţii privind maltratarea copiilor (Imagine: Shutterstock)
Părinţii a trei elevi de la Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă (CSEI) Tileagd au depus reclamaţii, săptămâna trecută, la conducerea unităţii, dar şi la Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor, nemulţumiţi de comportamentul pedagogilor, despre care spun că le înjură copiii şi îi bat cu bastoane, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Primii vizaţi de cercetările disciplinare sunt supraveghetorii Ionel Lupu şi Adrian Merce, precum şi psihopedagogul Vigh Doci Kinga, care sunt acuzaţi că îi agresează pe copii atât verbal, înjurându-i şi umilindu-i, cât şi fizic, aplicându-le corecţii cu bastoane pe care le numesc "buiecil".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Călin Georgescu și soția sa, Cristela Georgescu, s-au adresat criticilor: „Nu putem să stăm în genunchi decât în fața lui Dumnezeu”
-
Războiul din Ucraina, ziua 1008. Un depozit de muniţii al ruşilor de lângă Vovceansk a fost distrus de ucraineni / Biden cere Congresului să aloce încă 24 de miliarde de dolari pentru Ucraina
-
Donald Trump, propus pentru nominalizarea la Premiul Nobel pentru Pace 2025
-
NEWS ALERT Israelul a aprobat acordul de încetare a focului în Liban
"Copilul meu a fost agresat şi în octombrie 2012, când a venit acasă cu vânătăi, şi am reclamat şi atunci situaţia şi mi s-a spus că o să se ia măsuri, dar nu s-a făcut nimic", a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX, Nicolae Muşat, tatăl unui băiat de 13 ani care suferă de autism şi de un retard psihic uşor şi care învaţă la Tileagd de doi ani.
Luna trecută, bărbatul a decis să depună o nouă plângere, după ce băiatul a ajuns în spital din cauza traumelor suferite.
"Într-o dimineaţă de luni, când trebuia să-l duc la şcoală, a venit plângând la patul meu şi spunea într-una: «Nu şcoală, nu bătaie». Ba, s-a pus şi în genunchi, cu mâinile ridicate, şi mă ruga «Nu bate, nu bate!». Am rămas şocat", s-a plâns tatăl copilului.
De altfel, bărbatul a primit la externarea copilului din spital o scrisoare medicală în care se arată că băiatul are "frică marcantă de şcoală şi de internat şi are somn cu întreruperi după abuzul fizic suferit la internat".
Părinţii unui alt elev, Ionuţ Abrudan, hiperkinetic şi cu retard psihic uşor, au făcut şi ei o plângere după ce au descoperit că acesta era agresat fizic de către supraveghetori.
"Domnii supraveghetori Lupu (Ionel Lupu - n.r.) şi Adi (Adrian Merce - n.r.) ne bat ori îi pun pe băieţii mai mari să ne bată, ca să nu putem spune că ne-au bătut ei. Tot băieţii mai mari sunt puşi şi să ne păzească seara, cât timp domnii Adi şi Lupu joacă cărţi. Ăia sting becul, iar dacă nu le convine ceva, ne lovesc cu cureaua", a povestit adolescentul.
El a mai dezvăluit un obicei al angajaţilor Centrului din Tileagd, şi anume că aceştia îi iau de la cursuri pe copiii mai mari, pe care îi duc acasă, ca să îi ajute la muncile câmpului ori în gospodărie.
"Pe cei mari, de clasa a VIII-a, îi iau, că le dă ţigări şi 2-3 lei, şi îi scapă de ore. Vin dimineaţa şi, cum ies de la masă, îi duce cu duba şi îi aduce seara înapoi", a relatat elevul, precizând că şi el a fost dus, luna trecută, să încarce stupi dintr-o livadă.
"Am primit pentru asta 3 lei", a spus adolescentul.
Acesta a afirmat, de asemenea, că elevii care nu intră în graţiile cadrelor sunt batjocoriţi, fiind luaţi în derâdere pentru handicapul de care suferă.
"Domnul Adi şi domnul Lupu, dar şi doamna Kinga (psihopedagogul Vigh Doczi Kinga - n.r.) ne fac handicapaţi, proşti, boi. Dacă nu suntem cuminţi, ne dau castane în cap, ne lovesc peste degete cu băţul sau cu un baston la care i se spune buiecil, că ei zic că îi cuminţeşte pe buiaci", a spus băiatul.
El a înregistrat cu telefonul, pe ascuns, o conversaţie purtată cu supraveghetorul Merce şi cu psihopedagogul Vigh, în care cei doi, în prezenţa mai multor copii, l-au certat pentru că a dezvăluit că a fost bătut în centru.
"Ce-i baiu’, măăă?", se aude vocea psihopedagogului, care, potrivit declaraţiilor copilului, se plimba cu ţigara în mână pe coridorul internatului, deşi legea interzice fumatul într-o instituţie publică, mai ales într-una în care dorm şi învaţă copii bolnavi.
În aceeaşi înregistrare, supraveghetorul ţipă, ameninţându-l pe tânăr: "Băi, mincinosule, bă, ce-ai spus?", după care, potrivit relatărilor lui Ionuţ, un elev mai mare l-a lovit, Merce spunând doar: "Lasă-l, ajunge".
O altă elevă, Paula Căpuş (14 ani), a descris şi instrumentul cu care supraveghetorii îi ţin sub control pe copii - "buiecilul", care "trezeşte copiii buieci".
"Îi un baston de cauciuc negru. Îl ţine domnul Adi sub covorul gri din biroul lui şi ne bate cu el. Şi el, şi domnul Lupu, şi doamna Kinga", a completat un alt copil, Ciprian.
Directorul CSEI Tleagd, Maria Ficuţ, a declarat corespondentului MEDIAFAX, că în şcoală a fost demarată în aceste zile o anchetă după reclamaţiile făcute de părinţii elevilor.
"Avem o comisie de disciplină în şcoală, care a demarat o anchetă şi, cu siguranţă, vom lua şi măsurile care se impun", a declarat Maria Ficuţ.
La rândul său, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Bihor, Claudiu Damian, a precizat că Inspectoratul a început, miercuri, o anchetă şi că, dacă se vor confirma abuzurile sesizate, vor fi aplicate "măsurile legale care se impun".
De asemenea, o altă anchetă în acest caz a declanşat-o, tot miercuri, şi Parchetul Judecătoriei Aleşd.
Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă din Tileagd funcţionează din anul 2006 prin transformarea fostei Şcoli Ajutătoare, având 80 de elevi, fete şi băieţi. Aceştia învaţă după un program special, adaptat pentru copiii cu deficienţe psihice uşoare, de luni până vineri, internval în care elevii sunt cazaţi în internatul unităţii.
În anul 2004, fosta Şcoală Ajutătoare din Tileagd, condusă tot de profesorul Maria Ficuţ, a mai fost subiectul unor articole în presă care relatau despre modul în care copiii erau folosiţi la muncile agricole sau în gospodăriile personalului unităţii ori ale localnicilor.
Citește pe alephnews.ro: Inima frântă doare și fizic, nu doar emoțional: Efectele surprinzătoare ale despărțirilor
Citește pe www.zf.ro: Ce legătură este între Călin Georgescu, Asociaţia Română a Clubului de la Roma, Mugur Isărescu, BNR
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este tânărul din România care a preluat conducerea imperiului de sute de milioane de euro construit de tatăl său
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Milionarul se însoară cu nepoata fostei soții. Cum arată femeia care i-a luat mințile
PROSPORT.RO
Călin Georgescu sau Elena Lasconi? Carmen Harra știe cine va fi noul președinte al României
CANCAN.RO
Rețeta de prăjitură cu creme anglaise care Elena Lasconi a câștigat Masterchef de la Pro TV
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe