- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Bihor:Cei trei oameni de afaceri care ar fi prejudiciat statul cu 15 milioane de euro rămân în arest
Cei trei oameni de afaceri arestaţi şi suspectaţi că, împreună cu alte trei persoane, au prejudiciat statul cu 15 milioane de euro rămân închişi, după ce Curtea de Apel Oradea a respins, joi, recursurile acestora împotriva măsurii arestării, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Curtea de Apel Oradea a judecat, joi, recursurile înaintate de Ion Govoreanu, patronul lanţului de magazine Trei G, Mihai Sorin Măgurean şi Viorel Claudius Ducica împotriva măsurii arestării preventive, cei trei fiind acuzaţi de DNA că au prejudiciat statul cu aproximativ 15 milioane de euro.
În timpul dezbaterilor, avocatul Gheorghiţă Mateuţ, apărătorul lui Ion Govoreanu, a criticat încheierea prin care clientul său a fost arestat, arătând că judecătorii Tribunalului Bihor nu au motivat în niciun fel luarea măsurii.
De asemenea, avocatul a comentat faptul că autorii evaziunii ficale, adică cei trei patroni ai firmelor fantomă, sunt cercetaţi în stare de libertate, în vreme ce Govoreanu, care este acuzat doar de complicitate, a fost arestat.
"Tribunalul Bihor nu a motivat în niciun fel luarea măsurii. Sunt redate în încheierea instanţei doar faptele comise, care însă se vor analiza în cadrul unui alt proces. Ei trebuiau să se pronunţe strict pe problema măsurii arestării, dacă se impune sau nu. Ei bine, acest lucru nu s-a întâmplat. De asemenea, au fost o serie de nereguli procedurale, nu s-au respectat unele drepturi pe care clientul meu le avea. A fost audiat doar în momentul emiterii ordonanţei de reţinere. Ulterior, când procurorul a decis să solicite arestarea, nu a mai fost ascultat, deşi codul de procedură penală impunea acest lucru", a explicat Gheorghiţă Mateuţ.
La rândul său, Ion Govoreanu a solicitat să fie cercetat în stare de liberate deoarece are peste 400 de angajaţi care depind de el şi toţi banii lui sunt investiţi în România, deci nu s-ar pune problema că ar încerca să se sustragă şi să plece din ţară.
"Fac afaceri de 20 de ani şi de atunci nici măcar un concediu nu mi-am luat. În ţara asta este un mediu de afaceri infect, suntem trataţi ca nişte infractori în condiţiile în care nu am comis nicio faptă penală. Eu nu mi-am schimbat nici maşina în aceşti ani şi toţi banii i-am investit în România. Sunt indignat de ce mi se întâmplă!", a spus Govoreanu.
Şi ceilalţi doi oameni de afaceri, Măgurean şi Ducica, au cerut să fie cercetaţi în stare de libertate, motivând că ei sunt simpli angajaţi, care îşi pot justifica averile.
Ducica a spus că trăieşte într-un apartament de bloc şi numai din salarii, iar Măgurean a arătat că singurele lui bunuri de valoare se rezumă la o casă cumpărată în 2006, pentru care încă plăteşte rate, şi la o maşină care nu este nouă.
"Dacă aş fi avut venituri ilicite, nu se punea problema să mai plătesc rate", a spus Măgurean.
Procesul celor trei a durat mai puţin de o oră, după care completul a anunţat respingerea recursurilor.
Încheierea Curţii de Apel Oradea este definitivă.
Cei trei oameni de afaceri au fost reţinuţi, joia trecută, pentru 24 de ore de procurorii DNA - Serviciul Teritorial Oradea, fiind suspectaţi că, împreună cu alte trei persoane, au prejudiciat statul cu 15 milioane de euro.
Ei au fost arestaţi preventiv, în noaptea de joi spre vineri, pentru 29 de zile de magistraţii Tribunalului Bihor.
Alte trei persoane - Pop Emil Gavril, Mitu Constantin şi Marinela Triculescu - sunt cercetate în libertate în acest caz.
Conform ordonanţei de punere în mişcare a acţiunii penale întocmite de procurori, "în perioada 2008-2010, la nivelul judeţului Bihor a fost constituit un grup infracţional organizat, care a acţionat în principal în municipiul Oradea, în scopul comiterii unor infracţiunii de evaziune fiscală".
"Gruparea infracţională constituită iniţial din Govoreanu Ion, Măgurean Sorin Mihai şi Ducica Viorel Claudius a controlat, coordonat şi administrat în fapt activitatea comercială a mai multor societăţi comerciale înfiinţate sau preluate în numele unor interpuşi, asociaţi şi administratori de drept (formali), respectiv SC Calton SRL, SC Conselis SRL, SC Rice Star Fashion SRL, SC Mitcon Expert SRL, SC Total Fuel SRL, SC General Crişana Import Export SRL, SC Sortri SRL, SC Total Retail Distribution SRL şi SC Trimaso SRL. Aceste societăţi comerciale au fost introduse succesiv în circuite comerciale, care au simulat achiziţii de produse petroliere şi/sau alimentare fără TVA de la cele trei societăţi comerciale aflate în insolvenţă şi controlate de inculpatul Govoreanu Ion, şi anume SC Prompt Construct SRL, SC Ciprova Com SRL şi SC For United SRL. În realitate, produsele au fost vândute şi facturate direct de la depozite şi producători către beneficiari finali, dar cu aplicarea TVA aferentă, introducerea în circuitul comercial a firmelor în insolvenţă şi a firmelor tip «bidon» fiind doar formală, scriptică, în scopul de a acumula în sarcina acestora din urmă plata taxei pe valoare adăugată colectate", se arăta într-un comunicat de presă transmis de DNA.
Potrivit aceleiaşi surse, ulterior, la grupul infracţional au aderat succesiv inculpaţii Pop Emil Gavril, Triculescu Marinela şi Mitu Constantin.
Conform comunicatului, în perioada 2008-2010, grupul infracţional iniţiat şi coordonat de Govoreanu a cauzat bugetului general consolidat prejudicii în cuantum de aproximativ 64.921.317 lei (aproximativ 15 milioane de euro).
"Beneficiarii mecanismului evazionist descris mai sus sunt firmele din grupul de firme controlate şi administrate în fapt de inculpatul Govoreanu Ion, respectiv societăţile constituente ale «grupului de firme Trei G»: SC Trei G Retail SRL, SC Natural Biofruct SRL, SC Fructispor SRL, SC Simonela SRL, SC Gov Impex SRL si SC Biospor SRL, SC GFG Prodexpo SRL", se arăta în comunicat.
Conform aceleiaşi surse, Ion Govoreanu este administrator de facto al mai multor societăţi comerciale, iar în sarcina sa s-au reţinut infracţiunile de complicitate la evaziune fiscală, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată, iniţiere şi constituire a unui grup infracţional organizat şi spălare a banilor.
Măgurean Sorin Mihai şi Ducica Viorel Claudius, administratori de facto ai mai multor societăţi comerciale, sunt acuzaţi de infracţiunile de constituire a unui grup infracţional organizat şi complicitate la evaziune fiscală în formă continuată.
Pop Emil Gavril este asociat şi administrator legal la SC Conselis SRL, SC Rice Star Fashion SRL şi SC Calton SRL, iar Mitu Constantin este asociat şi administrator legal al SC General Crişana Import Export SRL, SC General Oil Expres SRL (actuala SC Mitvest Product SRL), SC Total Fuel SRL şi SC Mitcon Expert SRL. Marinela Triculescu este asociat şi administrator legal al Sortri SRL, Trimaso SRL şi Total Retail Distribution SRL. În sarcina ultimilor trei, s-au reţinut infracţiunile evaziune fiscală în formă continuată (două fapte) şi aderare la un grup infracţional organizat.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Alegerile prezidenţiale au fost contestate la CCR. Se cere anularea primului tur
-
Trupele israeliene au deschis focul în Liban la câteva ore după începerea armistiţiului
-
Fostul ministru de externe din Ucraina: nicio speranţă că Trump va obţine un acord de pace
-
Ghinea, apel către alegătorii PSD: Nu o veţi duce mai bine cu un ţăcănit care aruncă ţara în haos
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO