Bihor: Opt persoane au înşelat 25 de firme şi persoane, plătind mărfuri cu bancnote false

O grupare formată din opt bihoreni şi specializată în falsificarea de bancnote a fost trimisă în judecată de procurorii DIICOT Oradea, membrii reţelei fiind acuzaţi că au înşelat 25 de firme şi persoane cărora le-au plătit mărfurile şi serviciile cu bani falşi, prejudiciul depăşind 23.000 de lei.

Urmărește
48 afișări

Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Bihor, inspectorul principal Alina Dinu, a anunţat, marţi, că poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţi Organizate Oradea - Serviciul de Combatere a Finanţării Terorismului şi Spălării Banilor, împreună cu procurorii DIICOT Oradea, au finalizat cercetările cu privire la un grup infracţional de crimă organizată format din opt persoane profilate pe falsificarea banilor.

Cei opt, Ioan Aitai, 56 ani, Sebok Zsolt, 23 ani, Ioan Fekete, 41 ani, Rusalim Nechi, 33 ani, Renata Tyepak, 19 ani, Cosmin Băncescu, 33 ani, Florin Bali, 27 ani, şi Torok Janos, 37 ani, sunt acuzaţi că, în perioada august 2010 - martie 2011, au contrafăcut şi pus în circulaţie bancnote de 100 lei în diferite localităţi din judeţele Bihor, Sălaj şi Satu Mare. În total, gruparea a înşelat 25 de firme şi persoane, valoarea prejudiciului creat păgubiţilor depăşind 23.000 de lei.

"Până în februarie acest an, data sesizării din oficiu a poliţiştilor Serviciul de Combatere a Finanţării Terorismului şi Spălării Banilor din cadrul BCCO Oradea, au fost depistate 13 plasări de bancnote cu cupiura de 100 lei falsă. Astfel, în Oradea au fost depistate cinci astfel de bancnote, în Marghita alte trei, în Salonta au fost depistate două bancnote false, iar în Satu Mare, Zalău şi Şimleu Silvaniei a fost depistată câte o bancnotă în fiecare localitate”, a declarat purtătorul de cuvânt a Poliţiei Bihor.

În cursul anchetei, poliţiştii au stabilit că liderul grupării era Ioan Aitai şi i-au identificat pe membrii grupării care au contribuit sub o formă sau alta la realizarea rezoluţiei infracţionale.

În urma percheziţiilor domiciliare, poliţiştii au descoperit şi ridicat de la locuinţele suspecţilor aparatură electronică folosită la contrafacerea bancnotelor, 14 telefoane mobile, o armă de foc letală deţinută ilegal, precum şi alte bancnote pregătite pentru contrafacere, a spus inspectorul principal Alina Dinu.

Potrivit sursei citate, în martie cei opt bihoreni au fost reţinuţi pe 24 de ore, iar pentru cinci dintre ei, Aitai Ioan, Sebok Zsolt, Rusalim Nechi, Torok Janos şi Florin Bali, au fost emise mandate de arestare preventivă, aceştia fiind trimişi în judecată în stare de arest preventiv.

Cei opt sunt acuzaţi de constituirea unui grup infracţional organizat în vederea săvârşirii de infracţiuni, falsificarea de monede, deţinerea de instrumente în vederea falsificării de valori, înşelăciune şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor. În cazul în care suspecţii vor fi găsiţi vinovaţi, aceştia riscă pedepse privative de libertate cuprinse între 3 şi 20 de ani.

Pentru recuperarea prejudiciului, în valoare de peste 23.000 lei, poliţiştii au luat măsuri asiguratorii, prin aplicarea unor sechestre asupra unor imobile deţinute de suspecţi.



Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici