Bihor: Patru persoane acuzate de înşelăciuni cu autoturisme închiriate, trimise în judecată
Patru persoane au fost trimise în judecată de DIICOT - Serviciul Teritorial Oradea, între care una în stare de arest, pentru înşelăciuni cu autoturisme închiriate şi revândute cu acte falsificate, prejudiciul provocat de grupare ridicându-se la aproape 200.000 de euro.
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Bihor, inspectorul principal Alina Dinu, a anunţat, vineri, că poliţiştii Serviciului de Combatere a Finanţării Terorismului şi Spălării Banilor din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Oradea au finalizat cercetările în cazul unei grupări specializată pe înşelăciuni cu autoturisme închiriate şi revândute cu acte falsificate, transmite corespondentul MEDIAFAX.
"Ancheta, coordonată de procurorii DIICOT - Serviciul Teritorial Oradea, a privit o grupare de şase persoane, condusă de un cetăţean sudanez şi acuzată de înşelăciune în formă continuată cu consecinţe deosebit de grave, iniţiere sau aderare la un grup infracţional organizat în vederea săvârşirii de infracţiuni grave", a spus Dinu.
Din cercetările poliţiştilor a reieşit că, în perioada 28 august 2009 - 21 septembrie 2009, sub coordonarea cetăţeanului sudanez, gruparea a indus în eroare zece societăţi comerciale din municipiile Oradea, Braşov, Cluj, Neamţ şi Constanţa, care au ca principal obiect de activitate închirierea de autoturisme sau finanţarea achiziţionării de autoturisme în sistem leasing.
"După o prealabilă înţelegere, suspecţii au efectuat operaţiuni de închirieri de autoturisme contra unor sume modice, pe care apoi le-au comercializat la preţuri cu mult sub jumătate din preţul de piaţă, pentru a le putea converti foarte uşor în lichidităţi. Aceştia închiriau autoturisme cât mai noi, pentru închirierea cărora nu se solicita card bancar. Autoturismele astfel închiriate erau ulterior înmatriculate în Republica Moldova sau vândute pe teritoriul ţării, în baza unor documente falsificate de către membrii grupării", a explicat Dinu.
Potrivit sursei citate, toate operaţiunile de închiriere se derulau sub stricta coordonare a liderului grupării, care punea la dispoziţia celorlalţi suspecţi sumele necesare închirierii.
"Prejudiciul provocat astfel este de 197.489 de euro, din care a fost recuperată suma de 91.071 euro", a afirmat Dinu.
Patru dintre cei şase membri ai grupării, unul în stare de arest, au fost trimişi în judecată de DIICOT - Serviciul Teritorial Oradea, iar dacă vor fi găsiţi vinovaţi aceştia riscă pedepse privative de libertate cuprinse între zece şi 20 de ani.
Ceilalţi doi membri ai grupării s-au ales cu amenzi administrative.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO