Bihor: Primarii din 22 de localităţi cer anularea actelor prin care trebuie restituiţi bani la Guvern

Primarii din 22 de localităţi bihorene au dat în judecată Guvernul Ponta şi solicită despăgubiri, dar şi anularea actelor administrative emise în baza OUG 15/2012, prin care sunt obligaţi să restituie sumele alocate în luna aprilie.

285 afișări
Imaginea articolului Bihor: Primarii din 22 de localităţi cer anularea actelor prin care trebuie restituiţi bani la Guvern

Bihor: Primarii din 22 de localităţi cer anularea actelor prin care trebuie restituiţi bani la Guvern (Imagine: Shutterstock)

Primarii din 22 de localităţi bihorene au deschis, marţi, procese la Curtea de Apel Oradea împotriva Guvernului Ponta şi solicită despăgubiri, respectiv anularea actelor administrative prin care sunt obligaţi să restituie sumele alocate în luna aprilie.

Este vorba despre primarii localităţilor Balc, Tămăşeu, Valea lui Mihai, Sălacea, Biharia, Şimian, Lugaşu de Jos, Cherechiu, Cetariu, Viişoara, Lunca, Marghita, Criştioru de Jos, Săcueni, Diosig, Ciuhoi, Tarcea, Curtuişeni, Abrămuţ, Măgeşti, Paleu, Buduslău.

Primarii au solicitat "anularea tuturor actelor administrative emise în vederea aplicării OUG15/2012", dar şi ca "Guvernul să fie obligat la plata despăgubirilor pentru toate prejudiciile cauzate prin aplicarea acestor dispoziţii". Totodată, primarii au cerut obligarea Guvernului la "restituirea sumei pe care Primăria a predat-o la Trezorerie", iar "Ministerul Finanţelor să emită acte administrative care să conducă la restabilirea situaţiei anterioare".

În paralel, edilii au solicitat şi suspendarea executării OUG 15/2012 şi au invocat "excepţia de neconstituţionalitate a articolului 5 din OUG 15/2012", care se referă la restituirea sumelor.

Totodată, secretarul general adjunct al PDL Bihor, Adelina Coste, a anunţat, marţi, că toate primăriile PDL din Bihor vor chema în instanţă Guvernul României, respectiv Ministerul Finanţelor, cerând suspendarea prevederilor articolului 5 din Ordonanţa de Urgenţă 15/2012, prin care unităţile care au primit bani din fondul de rezervă al Guvernului Ungureanu trebuie să îi returneze, dacă nu i-au cheltuit.

Primăriile cer şi anularea actelor emise pentru recuperarea banilor şi chiar obligarea Ministerului Finanţelor să acorde despăgubiri pentru prejudiciile cauzate prin cererea banilor înapoi, solicitând totodată suspendarea aplicării acestei ordonanţe până la judecarea pe fond a procesului.

"Nu s-a ţinut cont că în judeţe anumite primării nu au primit timp patru ani bani pentru anumite proiecte şi pentru confinanţarea unor proiecte europene. Noi avem un dubiu serios asupra legalităţii acestui act administrativ. Considerăm că procesul de elaborare a încălcat procesul de transparenţă şi al consultării cetăţenilor", a spus, marţi, într-o conferinţă de presă, Coste.

Ea a precizat că PDL are în Bihor 32 de primării care au primit aceste sume din fondul de rezervă, pentru că "nu au primit aceşti bani de la Consiliul Judeţean", şi că dintre acestea doar două au utilizat sumele primite, cele din Rieni şi Borod.

"Restul vor face această cerere de chemare în judecată. Sperăm ca instanţa să se pronunţe astfel încât toate primăriile să beneficieze de aceşti bani pentru că au fost daţi pentru încheierea de lucrări şi pentru cofinanţarea unor proiecte europene. Nu este corect să fie prejudiciate drepturile cetăţenilor de a beneficia de acestea", a spus Coste.

Guvernul a decis, în şedinţa din 8 mai, prin hotărâre, să recupereze din conturile autorităţilor locale banii alocaţi de fostul Guvern, din Fondul de rezervă bugetară, şi încă necheltuiţi, a anunţat premierul Victor Ponta.

Preşedintele PDL, Emil Boc, a declarat, luni, că "în instanţă primarii vor avea câştig de cauză" dacă vor acţiona Guvernul în judecată pentru ordonanţa de urgenţă prin care se cer banii înapoi de la primării, iar PDL va ajuta primarii cu un model cadru de acţiune în judecată.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici