Bihor: Proteste faţă de închiderea Spitalului Orăşenesc Ştei

Aproximativ o sută de persoane - pacienţi şi angajaţi ai Spitalului Orăşenesc din Ştei, judeţul Bihor - protestează, luni după-amiază, în centrul oraşului, faţă de închiderea unităţii medicale, în urma refuzului autorităţilor locale de transformare a acesteia în azil pentru vârstnici.

Urmărește
138 afișări

Protestatarii au pancarte pe care scrie "Nu ne închideţi spitalul!", "Vrem să trăim!" şi "Daţi-ne spitalul înapoi!", transmite corespondentul MEDIAFAX.

Protestul a fost iniţiat de către unul din consilierii locali din Ştei, Horia Dumitraş.

"Mitingul acesta are ca scop să arătăm că nu suntem de acord cu aberaţia Guvernului, care vrea să lase fără spital o zonă cu 60.000 de locuitori, unde se află exploatări miniere, dar şi depozite unde se aduc deşeuri de uraniu şi de molibden, inclusiv de la Centrala Nucleară din Cernavodă", a declarat corespondentului MEDIAFAX consilierul local Horia Dumitraş.

El a spus că este dezamăgit de faptul că, deşi din zonă provin doi reprezentanţi de vârf ai PDL, acest partid nu a sprijinit păstrarea Spitalului Orăşenesc Ştei.

"Şi Vasile Blaga, şi deputatul Alin Popoviciu şi-au făcut liceul aici, dar văd că degeaba… Am stat şi m-am uitat cum au fost externaţi bătrâni bolnavi şi copii cu branule în mâini…", a spus Dumitraş.

Protestul este autorizat să dureze până la ora 18.30.

Conducerea spitalului şi autorităţile locale au făcut demersuri pentru încorporarea unităţii ca secţie externă a Spitalului Municipal "Episcop Nicolae Popovici", atât Consiliul Local Ştei, cât şi Consiliul Local Beiuş dându-şi acordul în acest sens, prin votarea a două hotărâri.

"Am făcut toate demersurile necesare la Guvern, la Ministerul Administraţiei şi Internelor, la Ministerul Sănătăţii, la Preşedinţie, dar nu am primit niciun răspuns", a declarat primarul oraşului Ştei, Ioan Lucaciu.

În prezent, potrivit managerului spitalului, Radu Aron, o parte din cei 67 de angajaţi ai unităţii, din care 30 de asistente şi 14 medici, au depus cereri pentru a fi redistribuiţi în alte spitale din judeţ.

"O parte din colegi au făcut cereri să fie redistribuiţi la Spitalul Municipal din Beiuş, la Spitalul Municipal din Marghita, la Spitalul de Psihiatrie din Nucet, la Spitalul de Psihiatrie şi pentru Măsuri de Siguranţă din Ştei şi chiar la un spital din Bistriţa", a declarat managerul Spitalului Orăşenesc Ştei, Radu Aron.

El a afirmat că personalul care nu a depus cereri de transfer către alte spitale mai are varianta de a lucra în ambulatorul spitalului.

"O parte din medici şi asistente vor încerca să se asocieze în cabinete medicale care să asigure activitatea în sistem ambulator", a spus Aron.

Directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Bihor, dr. Marius Pîrcioagă, a declarat că redistribuirea personalului de la Spitalul Orăşenesc Ştei, dar şi de la Centrul de îngrijiri medicale din comuna Bratca - aflat în aceeaşi situaţie - va avea loc în cursul zilei de marţi.

"El a menţionat că "deocamdată nu se ştie nimic" despre soarta echipamentelor şi aparaturii medicale de la Spitalul Orăşenesc Ştei.

"Aparatura, echipamentele şi spaţiul spitalului sunt proprietatea Consiliului Local Ştei şi doar acesta poate decide. Ştim şi noi, la Direcţie, că unii medici doresc să activeze în sistem ambulator şi că edilii din Ştei sunt dispuşi să le ofere aceste bunuri pentru a asigura asistenţa în ambulator", a spus Marius Pîrcioagă.

Joi, Spitalul Orăşenesc Ştei a externat toţi cei 52 de pacienţi, ca urmare a faptului că unitatea, propusă pentru transformare în azil de bătrâni, nu mai primeşte finanţare.

Spitalul Orăşenesc Ştei avea 52 de paturi şi secţii de Chirurgie Generală, Obstetrică şi Ginecologie, Interne, Pediatrie, Oftalmologie, ORL şi Radiologie, precum şi un laborator de analize medicale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici