- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Bihor: Un speolog ungur, accidentat la umăr, este blocat într-o peşteră de pe Platoul Padiş
Un speolog în vârstă de 45 de ani, cetăţean ungar, este blocat, de joi după-amiază, într-o peşteră de pe Platoul Padiş, după ce a suferit o dislocare de umăr, iar pentru evacuarea acestuia lucrează o echipă de intervenţie formată din aproape 30 de persoane, speologi şi paramedici.
Potrivit vicepreşedintelui Salvamont-Salvaspeo Bihor, Adrian Marin, salvatorii montani bihoreni au fost alertaţi cu privire la acest accident joi, la ora 14.45.
"Am fost alertaţi cu privire la faptul că un coleg speolog, foarte cunoscut în Ungaria, dar care îşi exercită acest hobby mai ales în România, în vârstă de 45 de ani, a rămas blocat în peştera R2 de pe Platoul Padiş, după ce a suferit o dislocare de umăr", a declarat, vineri, corespondentului MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al Salvamont-Salvaspeo Bihor, Adrian Marin.
Potrivit sursei citate, peştera R2 a fost descoperită "relativ recent şi este explorată de doar câteva luni, numai de către speologi experimentaţi" şi nu este deschisă publicului, iar speologul cartografia peştera.
Peştera are un relief foarte accidentat, care a favorizat producerea incidentului.
"Pe un parcurs de circa 800-850 de metri, peştera prezintă o diferenţă de nivel de 200 de metri, ceea ce este foarte mult, iar numeroase porţiuni sunt extrem de strâmte, putând fi străbătute numai comprimat între pereţi", a afirmat Marin.
În ceea ce priveşte intervenţia de salvare şi evacuare, responsabilul Salvamont-Salvaspeo Bihor a afirmat că la faţa locului au fost trimise un echipaj SMURD şi o echipă de salvamontişti care fac serviciu de permanenţă pe Platoul Padiş.
"Cei de la SMURD şi colegii noştri de pe Platoul Padiş au ajuns la speologul maghiar în jurul orei 4.00 dimineaţa şi i-au pus la loc umărul dislocat, însă nu au reuşit să îl evacueze deoarece persoana accidentată nu îşi simte mâna şi umărul şi, deci, nu şi le poate folosi, iar evacuarea sa nu ar putea fi făcută din cauza porţiunilor strâmte, decât prin tragere", a spus Adrian Marin.
Potrivit acestuia, vineri dimineaţă la faţa locului locului au ajuns încă trei echipe de salvatori montani, iar numărul total al celor care intervin se ridică la 30.
"Aceştia vor lucra la ceea ce numim echiparea porţiunilor de galerie pe care persoana accidentată să fie trasă, căci accidentatul va fi ridicat cu sisteme de scripeţi unde se poate, iar apoi tras. Va fi o operaţiune de durată, în mod cert una din cele mai lungi pe care le-am avut", a declarat vicepreşedintele Salvamont-Salvaspeo Bihor.
El a precizat că, încă de joi, speologul maghiar este asistat de un salvamontist care are pregătire medicală, fiind anesteziat şi învelit într-un sac care păstrează o temperatură corespunzătoare a corpului.
Din grupul care cartografia peştera R2 mai făceau parte alţi doi speologi ungari şi un român, din Oradea, cu toţii membri ai Clubului de Speologie Z.
Aceştia coborâseră în peşteră joi dimineaţă, în jurul orei 11.00.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Nu avem un lider politic care să spună „hai să resetăm România”. Duminică du-te și pune ștampila pe alb!
-
Elena Lasconi răspunde acuzaţiilor lui Georgescu privind implicarea României în războiul din Ucraina
-
Vicepreşedinte CNA cere demisia ministrului Cercetării: A fost la TikTok să discute despre alegeri
-
Vicepreşedintele ANCOM cere suspendarea TikTok în România
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO