Bijuteriile lipite cu cadmiu sunt toxice. Vezi ce boli pot provoca şi cum afli dacă bijuteriile tale conţin substanţa nocivă - VIDEO

Utilizarea cadmiului, o substanţă cancerigenă şi toxică, în bijuterii, în aliaje de lipit sub formă de bară şi în toate materialele plastice va fi interzisă în UE începând din luna decembrie 2011. Experţii au descoperit recent că metalul afectează rinichii, plămânii sau ficatul.

Urmărește
971 afișări
Imaginea articolului Bijuteriile lipite cu cadmiu sunt toxice. Vezi ce boli pot provoca şi cum afli dacă bijuteriile tale conţin substanţa nocivă - VIDEO

Bijuteriile lipite cu cadmiu sunt toxice. Vezi ce boli pot provoca şi cum afli dacă bijuteriile tale conţin substanţa nocivă (Imagine: Catalina Filip/Mediafax Foto)

În categoria bijuteriilor periculoase pot intra atât cele vechi care au fost duse la reparat, dar şi cele noi cu diverse monturi. Bijuteriile lipite cu aliaj din cadmiu sunt contraindicate în special în cazul femeilor însărcinate, informează stirileprotv.ro.

Utilizarea cadmiului, o substanţă cancerigenă şi toxică, în bijuterii, în aliaje de lipit sub formă de bară şi în toate materialele plastice va fi interzisă în UE începând din luna decembrie 2011.

Cantităţi de cadmiu, o substanţă nocivă, au fost detectate în anumite articole de bijuterie, în special în imitaţiile de bijuterii provenite din import. Consumatorii, inclusiv copiii, riscă expunerea la cadmiu prin contact cutanat sau prin lingere.

Domnul Karl, un bijutier din Bucureşti, are un aparat special care filtrează şi reţine fumul toxic şi înecăcios. Chiar şi aşa, recunoaşte că se fereşte cât poate de cadmiu.

"Cadmiul are caracteristicile de a coborî semnificativ punctul de topire a aliajului. La topirea aliajului de lipitură ar putea să se formeze oxizii de cadmiu care ar putea să se depună în diferite organe", explică Heinz Karl, maistru bijutier.

Primii afectaţi sunt lucrătorii, dar nu scapă nici proprietarul podoabelor. Specialiştii au descoperit că acest metal devine nociv în contact cu pielea.

"Vorbim de un efect în timp pentru că el se cumulează. Accelerează instalarea bolilor degenerative, hepatită cronică, el afectează mai ales ficatul, plămânul şi rinichii. Este un oncogen, produce boala canceroasă şi nu în ultimul rând poate să producă malformaţii", spune Mihai Ungureanu, specialist boli interne.

Directiva europeană va intra în vigoare abia la sfârşitul anului şi este obligatorie pentru toate ţările din comunitate. Până atunci încercaţi pe cât posibil să vă intersati înainte de a cumpăra piese sofisticate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici