- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (11.02.2016, 16:05)
- Monica Moanea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video Bilanţ ANP: Peste 4.500 de telefoane mobile au fost găsite în penitenciare în 2015. VIDEO
Peste 4.500 de telefoane mobile au fost găsite în 2015 la deţinuţii din penitenciare, se spune în bilanţul prezentat joi de Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP).
Urmărește
1686 afișări
Conform informaţiilor oferite de ANP, la finalul anului 2015, în penitenciarele din România erau 28.334 deţinuţi, dintre care 25.055 condamnaţi definitiv (88,43 %), 2.453 arestaţi preventiv şi condamnaţi în primă instanţă (8,66 %), 522 sancţionaţi cu măsura internării într-un centru de detenţie (1,84%), iar 304 sancţionaţi cu măsura internării într-un centru educativ (1,07 %).
Conform raportului, există 19 penitenciare în regim semideschis şi deschis, 14 penitenciare în regim închis şi maximă siguranţă, un penitenciar pentru femei şi şapte secţii pentru femei în alte penitenciare, două centre de detenţie, două centre educative şi şase penitenciare spital. În 23 de unităţi există secţii speciale de arest preventiv.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Iranul se pregătește de atac. Ar putea avea loc chiar în această noapte, înainte de alegerile din SUA: „Nu vom lăsa alegerile americane să ne influențeze”
-
WSJ: Rusia este suspectată de trimiterea de dispozitive incendiare în avioanele care aveau destinaţia SUA şi Canada
-
Greva de la Boeing, încheiată cu o victorie uriaşă pentru angajaţi
-
Coreea de Nord a lansat mai multe rachete cu rază scurtă de acţiune
Potrivit ANP, în anul 2015 au fost găsite 4.554 telefoane mobile la deţinuţi, mai puţine faţă de anul 2014, atunci când au fost descoperite 6.549 de telefoane mobile.
În perioada aprilie - decembrie 2015, a fost "pilotat" dreptul de comunicare on-line între deţinuţi şi apropiaţi, astfel că în perioada respectivă au fost aprobate 1.734 solicitări pentru efectuarea acestui tip de comunicări între deţinuţi/persoanele internate şi rudele acestora până la gradul al II-lea (soţ/soţie, concubin/concubină).
De asemenea, ANP a transmis că începând din luna noiembrie 2015, "deţinuţii au început să comunice on-line cu copiii care beneficiază de măsuri de protecţie specială, aflaţi în evidenţele Direcţiilor Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului".
Pentru păstrarea legăturii cu "mediul de suport", a fost suplimentat intervalul de timp destinat efectuării convorbirilor telefonice, ajungându-se la 30 de minute zilnic (regim de maximă siguranţă şi regim închis) şi 60 de minute zilnic (regim semideschis şi regim deschis).
De asemenea, în penitenciarele Bucureşti-Rahova şi Giurgiu a fost implementat proiectul pilot privind sistemul de telefonie fixă în camerele de deţinere.
Potrivit raportului ANP, cele mai multe dintre persoanele încarcerate au comis infracţiunilor contra patrimoniului 12.433 (43,88 %), infracţiunilor contra persoanei au fost 10.051 (35,47%) dintre care 2.097 sunt infracţiuni de natură sexuală, reprezentând 7,40% din totalul infracţiunilor.
În anul 2015, au existat patru tentative de evadare în Penitenciarul Codlea (doi minori), Penitenciarul Spital Dej (doi deţinuţi), Penitenciarul Mărgineni (un deţinut), Penitenciarul Poarta Albă (un deţinut), o tentativă de fugă din Centrul Educativ Buziaş (o persoană internată), două evadări în Penitenciarul Bacău (un deţinut) iar în Penitenciarul Galaţi (un deţinut).
Tot anul trecut, cinci persoane au încercat să fugă din Centrul Educativ Buziaş (patru persoane internate, respectiv o persoană internată) şi cinci deţinuţi au părăsit punctelele de lucru exterioare (Penitenciarul Colibaşi, Penitenciarul Aiud, Penitenciarul Bârcea Mare, Penitenciarul Pelandava, Penitenciarul Focşani).
"Au fost amenajate 22 camere de protecţie, dintre care 11 sunt operaţionale în penitenciarele Aiud, Arad, Bucureşti-Rahova, Colibaşi, Craiova, Gherla, Giurgiu, Iaşi, Oradea, Tulcea şi Penitenciarul Spital Bucureşti-Jilava, celelalte 11 (amenajate la penitenciarele Focşani, Galaţi, Mărgineni, Miercurea Ciuc, Slobozia, Târgşor, penitenciarele-spital Bucureşti-Rahova, Colibaşi, Dej, Poarta Albă şi Târgu Ocna) urmând a fi funcţionale în decursul anului 2016", se mai arată în bilanţul prezentat de ANP.
Sistemul de audiere prin videoconferinţă a fost implementat în 32 unităţi penitenciare. În cursul anului 2016, urmează a fi amenajate încă 14 spaţii destinate audierii prin videoconferinţă.
Conform cerinţelor Curţii Europene pentru Drepturile Omului ( CEDO)este nevoie de asigurarea unei suprafeţe de patru metri pătraţi pe deţinut, astfel că în anul 2015, deficitul de cazare în România ajunge la 9.556 locuri de cazare.
În anul 2015 au fost finalizate lucrările de modernizare a 300 de locuri de detenţie la penitenciarele Mărgineni (200 locuri) şi Codlea (100 locuri).
Directorul ANP, Cătălin Bejan a declarat că vor fi construite două noi penitenciare, unul în Berceni şi altul la Caracal, de tip modular.
"Vor fi câte zece module la fiecare penitenciar a câte 100 de locuri, practic 10 peniteniciare mai mici într-unu. Fiecare va avea spaţiu de hrănit, de asistenţă socială şi curte unde să se plimbe", a spus Bejan.
Citește pe alephnews.ro: WSJ: Rusia plănuia să incendieze avioanele cu destinația SUA și Canada, prin dispozitive inflamabile pe bază de magneziu
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Incă un gigant se clatină după ce a raportat cea mai mare pierdere din istoria de 56 de ani a companiei, Este vorba de un minus de 16,6 mld. dolari în ultimul trimestru
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Ce a pățit Marian Godina în timpul unei percheziții. Ce obiect a găsit pe noptiera suspectului peste care a intrat în casă
CANCAN.RO
La ce oră să NU folosești niciodată mașina de spălat. Plătești mai mult pentru curent dacă e utilizată atunci
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe