Bilanţ CAB: Peste 3.000 dosare pentru un judecător, un nou maxim în justiţie la Judecătoria Cornetu

Preşedintele Curţii de Apel Bucureşti, Dan Lupaşcu, a declarat, vineri, la prezentarea bilanţului instituţiei pe 2011, că s-a înregistrat un nou maxim în justiţia română, respectiv de peste 3.000 de dosare pentru un judecător, cazul fiind înregistrat la Judecătoria Cornetu.

Urmărește
597 afișări
Imaginea articolului Bilanţ CAB: Peste 3.000 dosare pentru un judecător, un nou maxim în justiţie la Judecătoria Cornetu

Bilanţ CAB: Peste 3.000 dosare pentru un judecător, un nou maxim în justiţie la Judecătoria Cornetu Catalina Filip/Mediafax Foto)

Potrivit preşedintelui Curţii, "cantitatea a crescut enorm", volumul de activitate pe Curte şi instanţe fiind de 719.428 de dosare, ceea ce reprezintă "cam o cincime din activitate judiciară la nivelul întregii ţări", ea fiind rezolvată la nivelul CAB.

Activitatea pe 2011 a fost cu 49,74 la sută mai mare decât în 2009, în condiţiile menţinerii în linii mari a aceleaşi scheme de personal şi a aproape 200 de posturi vacante, parte din ele finanţate, parte nefinanţate, a mai spus judecătorul Dan Lupaşcu.

"Încărcătura pe judecător ne arată că media pe toate instanţele Curţii a crescut de la 1.490 la 1.606 dosare. Media la nivel european era de 250 de dosare pentru un judecător pe an", a declarat Dan Lupaşcu.

Preşedintele Curţii a arătat că cei mai ocupaţi judecători de la Curtea de Apel sunt cei de la Secţia de Conflicte de Muncă şi Asigurări Sociale, unui judecător revenindu-i 1.726 de dosare. Volumul mare de activitate în această materie, a explicat magistratul, a fost generat de măsurile luate în plan social, precum disponibilizările sau acordările de drepturi salariale.

Lupaşcu a catalogat această situaţie drept un record istoric şi naţional, arătând că această situaţie nu face cinste justiţiei române.

"Există o limită, judecătorii sunt în primul rând oameni şi au limite ca toţi oamenii, de la un număr de dosare în sus, şi nu ştim încă, pentru că nu ne spune nimeni care este acela .... după limita respectivă socotită rezonabilă în opinia mea nu se mai spune că faci act de justiţie, îţi faci treaba, scapi de dosar, ignori calitatea şi vrei să faci faţă cât mai mult cantităţii enorme şi asta în detrimentul justiţiabililor şi în detrimentul tău. Înregistrăm din ce în ce mai multe cazuri de îmbolnăviri profesionale, de colegi care abandonează serviciul, pentru că pur şi simplu nu mai pot face faţă şi aceasta în condiţiile în care, în loc să se intervină pentru întărirea justiţiei se fac demersuri pentru slăbirea ei", a mai susţinut preşedintele CAB.

Lupaşcu a amintit şi de situaţii paradoxale, cum sunt cele în care judecători pensionaţi sunt remuneraţi cu sume mai mari decât judecătorii activi, astfel de situaţii fiind şi în rândul personalului auxiliar.

Potrivit datelor bilanţului au scăzut duratele maxime ale primelor termene de judecată acordate la înregistrarea dosarelor, astfel că la secţia penală sunt de aproximativ o lună, la secţiile civile de aproximativ două luni, iar la secţia de Conflicte de Muncă şi Asigurări Sociale de maxim trei luni, preşedintele instanţei arătând că doar la Secţia de Contencios Administrativ şi Fiscal a existat un termen mai lung, respectiv de maxim cinci luni.

Judecătorul Lupaşcu a mai arătat că până la acest moment instituţia medierii nu a avut priză la "justiţiabilul român" care "are un apetit tradiţional de a se judeca în Tribunal". Lupaşcu a arătat că pe rolul Curţii au fost soluţionate 129 de dosare prin trimiterea părţilor la mediator, el precizând că şi judecătorii trebuie să facă "mai multe diligenţe pentru a îndruma părţile în acest sens".

Preşedintele CAB a arătat că de la reînfiinţarea Curţii de Apel Bucureşti, în 1993, şi până în prezent volumul de activitate a crescut de 12 ori în vreme ce schemele de personal de doar trei ori, astfel că se constată că se munceşte de patru ori mai mult în prezent. El a precizat că doar la CAB ar fi nevoie de 70 de judecători, în vreme ce la toate instanţele arondate acesteia de 300 de judecători în plus.

"Ar trebui să se facă studii de impact şi de văzut consecinţele previzibile şi în ce măsură acea lege va fi receptată în practică. La noi, din păcate, a intrat în vigoare Codul Civil, s-a făcut un studiu de impact, dar nu s-a făcut nimic. Va intra în vigoare Codul de Procedură Civilă. Nicio măsură. Zero!", a mai arătat judecătorul, precizând că în esenţă acestea sunt elementele ce duc la numărul mare de dosare.

El a menţionat că instanţele nu sunt pregătite pentru noul Cod de Procedură Civilă în sensul că acesta prevede judecarea majorităţii cazurilor civile în camera de consiliu.

"Ar trebui să înceapă adevărata reformă a justiţiei ... Întâi îţi vezi situaţia sediilor. Va intra în vigoare noul Cod de procedură civilă. Procesele în cea mai mare parte vor fi judecate în cameră de consiliu. Vă rog să îmi arătaţi care sunt camerele de consiliu de la Curte. Va fi un du-te vino în birourile judecătorilor, un du-te vino în sălile de judecată, fiecare îşi va planifica şedinţe şi ne vom încurca reciproc", a conchis Lupaşcu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici