Bill Gates dă lovitura cu o centrală nucleară pentru următorii 60 de ani folosind Natrium, o tehnică inovatoare

Primul reactor al companiei lui Bill Gates va fi în Wyoming şi va costa 4 miliarde de dolari. Locaţia aleasă, Kemmerer, un oraşel american cu 2.500 de locuitori.

Urmărește
31958 afișări
Imaginea articolului Bill Gates dă lovitura cu o centrală nucleară pentru următorii 60 de ani folosind Natrium, o tehnică inovatoare

Bill Gates îşi face centrală nucleară într-un orăşel american cu o populaţie cât a comunei Soveja (Vrancea)

TerraPower, compania de tehnologii inovatoare pentru energie nucleară fondată în 2006 şi prezidată de Bill Gate,  a decis unde să îşi instaleze primul reactor demonstrativ. Acesta va fi în Kemmerer, Wyoming, un oraş american de aproximativ 2.500 de locuitori. Centrala, care va costa aproximativ 4 miliarde de dolari, va intra în funcţiune în 2028 şi va folosi noua tehnologie nucleară Natrium (dezvoltată împreună cu Hitachi).

Locaţia a fost identificată ţinând cont de o serie de factori, pe de o parte seismicitatea scăzută a zonei, pe de altă parte prezenţa centralei pe cărbune Naughton, care va fi închisă definitiv în 2025.

Departamentul de Energie al SUA va oferi jumătate din fondurile necesare. Planul prevede o viaţă de aproximativ 60 de ani şi o furnizare de 345 megawaţi de energie electrică, cu perspectiva creşterii capacităţii până la 500 mw.

Ca şi combustibil, reactorul TerraPower va folosi Haleu (nu este încă disponibil la scară comercială), un metal cu o doză mare de uraniu slab îmbogăţit care aparţine unei noi clase de combustibili nucleari în care conţinutul izotopului de uraniu-235. O singură centrală nucleară cu designul Natrium este de aşteptat să coste „doar” un miliard de dolari în viitor.

Natrium tehnică inovatoare

Natrium este tehnica inovatoare din spatele reactorului dezvoltat de TerraPower şi GE-Hitachi: foloseşte un reactor de sodiu pentru a produce căldură care poate fi folosită pentru a genera electricitate imediat sau pentru a fi stocată în rezerve de stocare termică ore în şir.

Ca agent de răcire, în loc de apă, se va folosi sodiu metalic lichid, dar mai ales are un punct de fierbere mai mare şi poate absorbi mai multă căldură. Aceasta înseamnă că presiunea ridicată nu se va acumula în interiorul reactorului şi, în consecinţă, riscul unei explozii este redus considerabil.

Un alt aspect deloc neglijabil se referă la faptul că sistemele de răcire pot funcţiona fără sursă de energie externă, împrejurare care limitează pericolele în cazul unei opriri de urgenţă. Căldura acumulată de sarea topită care acţionează ca agent de răcire poate fi apoi stocată şi utilizată pentru a crea mai multă energie electrică prin generarea de abur.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici