- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video BIO: IPS Daniel - noul patriarh al BOR
IPS Daniel s-a născut în satul Dobreşti (judeţul) Timiş, primind la botez numele Dan-Ilie. După absolvirea studiilor primare şi gimnaziale, în 1970 a absolvit Liceul "Coriolan Brediceanu" din Lugoj, iar în acelaşi an a intrat la Institutul Teologic Universitar din Sibiu.
Între 1974 şi 1976 a urmat cursurile doctorale la Institutul Teologic Universitar din Bucureşti, sub îndrumarea profesorului Dumitru Stăniloae, după care şi-a continuat studiile în străinătate. Astfel, a studiat doi ani la Facultatea de Teologie Protestantă a Universităţii de Ştiinte Umane din Strasbourg, unde a primit titlul de doctor în teologie la 15 iunie 1979, cu lucrarea "Reflexion et vie chretiennes aujourdahui. Essai sur le rapport entre la theologie et la spiritualite". O formă dezvoltată a acestei teze a fost pregătită sub îndrumarea profesorului Stăniloae şi susţinută în anul 1980 la Institutul Teologic Universitar din Bucureşti.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Marcel Ciolacu rămâne Premierul României
-
Audieri pe bandă rulantă în Parlament ale noilor miniştri/ Propunerea PSD pentru Ministerul Justiţiei a fost aprobată de parlamentari/ Sorin Grindeanu, avizat favorabil la Ministerul Transporturilor/ Tanczos Barna a fost audiat la Parlament şi a fost avizat favorabil pentru Ministerul Finaţelor
-
Tanczos Barna a fost audiat la Parlament. Viitorul ministru de Finanţe, avizat favorabil
-
Sorin Grindeanu, avizat favorabil la Ministerul Transporturilor
Studiile sale pe meleaguri străine au continuat la la Universitatea "Albert Ludwig" din Freiburg im Breisgau - Facultatea de Teologie Catolica (Germania), din anul 1980 a fost lector la Institutul Ecumenic de la Bossey - Elvetia, fiind şi profesor asociat la Geneva si Fribourg (Elvetia).
La 6 august 1987 a intrat în viaţa monahală la Mănăstirea Sihăstria cu numele Daniel, avându-l ca naş de călugarie pe cunoscutul duhovnic Ilie Cleopa, ulterior fiind hirotonit preot.
Între anii 1988 şi 1990 a fost consilier patriarhal, director al sectorului Teologie Contemporana si Dialog Ecumenic. La 1 martie 1990, Daniel Ciobotea a fost ales Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, cu titlul "Lugojanul", fiind hirotonit arhiereu în Catedrala din Timişoara, la 4 martie 1990.
La 7 iunie 1990 a fost ales, iar la 1 iulie 1990 a fost înscăunat ca Arhiepiscop al Iaşilor şi Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei. Ca Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, IPS Daniel a reactivat învăţământul teologic, fondând Facultatea de Teologie Ortodoxa "Dumitru Staniloae" din Iaşi, precum şi cinci noi seminarii teologice.
IPS Mitropolit Daniel este reprezentant al Comisiei Sinodale Naţionale pentru Educaţia Religioasă (Bucuresti), preşedinte al Comisiei Teologice şi Liturgice a Sinodului BOR, membru al Comitetului Executiv şi Central al Consiliului Ecumenic al Bisericilor (Geneva, 1991-1998), membru al Prezidiului şi Comitetului Central al Conferinţei Bisericilor Europene (din 1990).
IPS Daniel, actualul locţiitor al Patriarhului, reprezentant al curentului modernist (ecumenist), considerat de mulţi dintre clerici ca fiind viitorul patriarh, este contestat de partea "tradiţionalistă" a bisericii tocmai pentru deschiderea sa către dialogul ecumenic şi interreligios.
IPS Daniel, mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a fost ales, miercuri seară, patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, acesta primind voturile a 95 de membri ai Colegiului Electoral Bisericesc.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 16:29
-
astăzi, 16:10
Nicuşor Dan anunţă că nu renunţă la candidatura la preşedinţie