- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (20.06.2012, 14:26)
- Departamentul Politic , ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
BIOGRAFIE: Ecaterina Andronescu, a treia oară la Educaţie
Fostul rector al Universităţii Politehnice din Bucureşti, profesor doctor Ecaterina Andronescu, este nominalizată pentru a treia oară ca ministru al Educaţiei, după mandatele din 2000-2003, în Cabinetul Năstase, şi 2008-2009, în Guvernul PDL-PSD.
Urmărește
6449 afișări
Ecaterina Andronescu (Imagine: Dragos Bota/Mediafax Foto)
La formarea Cabinetului Ponta, numele Ecaterinei Andronescu a fost vehiculat pentru portofoliul Educaţiei, însă aceasta nu a fost nominalizată, ea având un proces cu ANI care o acuza de conflict de interese.
Însă, în 15 mai, Ecaterina Andronescu a câştigat la Curtea de Apel Bucureşti procesul cu Agenţia Naţională de Integritate privind conflictul de interese, instanţa dispunând anularea deciziei ANI potrivit căreia Andronescu a fost în timpul mandatului de ministru al Educaţiei, în anul 2009, şi manager în cadrul unui proiect POSDRU, însă demnitarul a pierdut acţiunea privind incompatibilitatea constatată de ANI.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Melania Trump nu respectă tradiţia: Prima doamnă nu se va întâlni cu Jill Biden la Casa Albă
-
Premierul român Marcel Ciolacu, primit la Downing Street de prim-ministrul britanic Keir Starmer
-
Ciolacu şi Ciucă se ceartă ca ţaţele: Când eşti neputincios, devii şi disperat şi nervos
-
Trump l-a nominalizat pe Pete Hegseth la Apărare: anti-NATO, anti-Europa, vedetă a talk-show-urilor Fox News
Agenţia Naţională de Integritate a declarat recurs la decizia Curţii de Apel Bucureşti, care se va judeca la instanţa supremă.
Marţi, premierul Victor Ponta a declarat că există posibilitatea ca Ecaterina Andronescu să fie propunerea sa pentru portofoliul Educaţiei, el precizând că nu a luat încă o decizie în acest sens şi că va face propunerea odată cu cea de la Cultură. Ponta a făcut această precizare după ce declarase că are "premoniţii", ca Traian Băsescu, că Ecaterina Andronescu va fi ministru.
Ecaterina Andronescu a avut în Ministerul Educaţiei, mai întâi, funcţia de secretar de stat pentru învăţământ superior, în intervalul 1995-1996. Apoi, în perioada 2000-2003, a fost ministrul Educaţiei şi Cercetării, dar nu şi-a dus mandatul la bun sfârşit fiind revocată de premierul de atunci Adrian Năstase, în iunie 2003.
Andronescu a revenit la conducerea Ministerului Educaţiei, în 2008, în Guvernul format de PDL şi PSD, părăsind funcţia odată cu plecarea social-democraţilor de la guvernare.
Ecaterina Andronescu este de 16 ani parlamentar, fiind deputat în legislaturile 1996-2000, 2000-2004, 2004-2008 şi senator în actuala legislatură. Ea este vicepreşedinte al Comisiei de învăţământ din Senat.
Ecaterina Andronescu s-a născut în 7 aprilie 1948, la Malovăţ, Mehedinţi este căsătorită şi are un copil. În 1972 a absolvit specializarea Ştiinţă şi Ingineria Materialelor Oxidice, Facultatea de Chimie Industrială, Universitatea Politehnică Bucureşti. În 1982 a devenit doctor în Ştiinţa şi Ingineria Materialelor Oxidice, în 1994- 1995 a făcut specializari la Universitatea "Claude Bernard", Lyon - Franţa, iar în 1995 -1997 la University of London, Darlinghton Anglia, apoi în 1998 - specializare la University of Sevilla Spania.
În perioada 1972 - 1983 a fost asistent universitar la UPB, apoi 1983 - 1990 şef lucrări (lector), 1990 - 1994 - conferenţiar, iar din 1994 până în prezent, profesor universitar, la aceeaşi instituţie de învăţământ superior din Capitală.
Andronescu a fost, în perioada 1989-1992, prodecan la Facultatea de Chimie Industrială, apoi între 1992-2004 decanul instituţiei. Din 2004 şi până în 2008 a fost rectorul Universităţii Politehnice Bucureşti şi preşedintele Consiliului Naţional al Rectorilor.
Este membru PSD din 1996, iar din 1997este membru în Consiliul Naţional PSD, membru în Biroul Executiv Central şi tot din 1997 vicepreşedinte al Organizaţiei PSD a municipiului Bucureşti.
În prezent, Andronescu este vicepreşedinte PSD la nivel central şi preşedintele interimar al Organizaţiei PSD Bucureşti.
Ecaterina Andronescu este preşedintele Asociaţiei Profesorilor Social-Democraţi, are peste 155 de lucări ştiinţifice publicate în reviste de specialitate din ţară şi străinătate (30), peste 60 de contracte de cercetare ştiinţifică naţionale sau internaţionale (56 cu responsabilitate directă), trei cărţi apărute şi un brevet de invenţie.
În 2002 a primit Steaua României în grad de Cavaler, iar în 2003 devine Doctor Honoris Causa al Universităţii Tehnice Iaşi, al Universităţii Aurel Vlaicu Arad şi membru corespondent al Academiei Tehnice Baia Mare. În 2004 primeşte titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţilor Politehnice din Timişoara, Suceava, Petroşani.
Ecaterina Andronescu este membru în Societatea Europeană de Ceramică, membru fondator al Societatea Română de Ceramică, Societatea Româna de Chimie, Societatea Româna de Inginerie Chimică şi membru al Academiei Oamenilor de Ştiinţă.
Conform declaraţiei de avere depuse săptămâna trecută, Ecaterina Andronescu deţine un apartament în sectorul 6 din Bucureşti, de 140 mp., cumpărat în anul 2006 şi un autoturism Toyota cumpărat în anul 2009.
Ea are în conturi 266.000 de lei.
În ultimul an fiscal, ea a încasat venituri totale ca senator şi profesor universitar în sumă de 149.211 lei, iar soţul său, ca inginer, a avut un venit total de 32.400 lei, precum şi venituri de 14.500 lei din alte surse.
Citește pe alephnews.ro: Neom, cel mai ambiţios proiect al Arabiei Saudite, se confruntă cu probleme. Directorul general a renunțat la funcție după șase ani
Citește pe www.zf.ro: Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Citește pe www.zf.ro: Cum a ajuns Adin Ross, un streamer controversat de 24 de ani, să fie menţionat de Trump ca unul dintre motivele victoriei. Adin Ross, prieten cu Andrew Tate, a dus la arestarea acestuia în România. El a vrut să îl viziteze în închsioare, dar i-a fost interzis accesul de autorităţile române
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 06:58
Scholz spune că Germania trebuie să facă „totul” pentru a menţine relaţii bune cu Statele Unite
-
ieri, 21:27
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 994. Cât ajutor militar au livrat SUA Ucrainei din promisiunile făcute / Armata rusă avansează în apropierea a 10 aşezări din estul Ucrainei / Biden către Trump: ajutorul pentru Kiev este în interesul nostru