Inspectoratul de Poliţie al Judeţului (IPJ) Braşov a anunţat, vineri, că, în cursul zilei de joi, la ora 12.45, dispeceratul Secţiei 4 Poliţie Braşov a fost sesizat telefonic că într-o hală dezafectată din zona de competenţă a fost găsit cadavrul unui bărbat spânzurat.
„Poliţiştii s-au deplasat imediat la faţa locului, unde au identificat cadavrul unui braşovean de 57 ani, spânzurat de un stâlp de susţinere din hală. Cadavrul, care nu prezenta urme vizibile de violenţă pe cap, trunchi şi membre, cu exceptia şanţului de spânzurare din jurul gâtului, a fost transportat la Serviciul Judeţean de Medicină Legală Braşov în vederea efectuării necropsiei, iar cercetările sunt continuate de poliţişti pentru stabilirea împrejurărilor exacte în care s-a produs evenimentul”, a declarat comisarul şef Liviu Naghi, purtător de cuvânt al IPJ Braşov.
Samson, fost vicepreşedinte al Asociaţiei Luptătorilor, Răniţilor şi Urmaşii Eroilor „Braşov 21 Decembrie 1989” (ALRUE) Braşov, trebuia să se prezinte, vineri, la Parchetul de pe lângă Tribunalul Braşov, fiind cercetat pentru certificate de revoluţionar false.
„Trebuia să se prezinte astăzi (vineri – n.r.) la Parchet pentru a i se aduce la cunoştinţă calitatea de învinuit pentru infracţiunile de fals în înscrisuri oficiale şi complicitate la înşelăciune”, a spus procurorul Monica Munteanu, purtător de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Braşov.
Procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Braşov împreună cu mascaţi au făcut mai multe percheziţii, în 28 septembrie, la sediul ALRUE şi la domiciliul unora dintre membri, printre care şi la Nicolae Samson şi Grancea Constantin, care, de asemenea, este suspectat că şi-ar fi obţinut certificatul de revoluţionar cu documente false. Procurorii au verificat dosarele şi documentele asociaţiei pentru a stabili care dintre acestea au fost acordate pe drept şi care sunt false şi au ridicat mai multe documente şi sisteme informatice ce pot avea relevanţă probatorie în cauză.
Preşedintele ALRUE, Dorin Lazăr Maior, declara, în 28 septembrie, pentru corespondentul MEDIAFAX că acţiunea procurorilor este o „comandă politică” şi „o acţiune de răzbunare a impostorilor”.
„Este o acţiune de răzbunare a impostorilor. O comandă politică portocalie. Impostorii vor să-i verifice pe adevăraţii revoluţionari. Eu cred că este o acţiune mult prea forţată să vină aşa cu mascaţii, să blocheze intrarea. Puteau veni frumos şi să ceară să vadă dosarele să le vadă şi nu era nicio problemă. Cei care verifică aceste dosare vor avea surpriza să costate că exact cei pe care încearcă să-i protejeze îi vor găsi cu certificate de revoluţionari la alte asociaţii”, afirma preşedintele ALRUE.
ALRUE are aproximativ o mie de membri, dintre care aproximativ 2-300 sunt răniţi sau urmaşi ai revoluţionarilor în urma evenimentelor din Decembrie 1989.