- Home
- Social
- ALBA IULIA, (18.03.2011, 11:46)
- Lungu Plosca Daniel Ionel , Lungu Plosca Daniel Ionel ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
BIOGRAFIE: IPS Andrei, întemeietor al Seminarului Teologic Alba şi fondator al Universităţii "1 Decembrie"
Noul mitropolit al Clujului, IPS Andrei, este de profesie inginer şi este cunoscut ca întemeietorul Seminarului Teologic Ortodox Liceal din Alba Iulia şi unul dintre fondatorii Universităţii "1 Decembrie 1918". El a fost acuzat de colaborare cu Securitatea, acuzaţie pe care a respins-o însă.
Urmărește
2147 afișări
BIOGRAFIE: IPS Andrei- întemeietor al Seminarului Teologic Alba şi fondator al Universităţii "1 Decembrie" (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)
IPS Andrei, pe numele mirean de Ioan Andreicuţ, s-a născut în 24 ianuarie 1949, în satul Oarţa de Sus, judeţul Maramureş.
El a urmat liceul în Cehu Silvaniei şi cursurile Facultăţii de Construcţii Căi Ferate din Bucureşti, între anii 1967-1972. După terminarea facultăţii, a fost repartizat inginer la Întreprinderea de Construcţii Căi Ferate din Cluj-Napoca, iar între anii 1976 şi 1978 a urmat Institutul Teologic de Grad Universitar din Sibiu.
În august 1978, a fost hirotonit preot de către IPS Teofil Herineanu, Arhiepiscopul Clujului, activând apoi ca preot paroh, timp de şapte ani, în oraşul Turda (judeţul Cluj). Din toamna anului 1985 a fost transferat, la cererea PS Episcop Emilian Birdaş, la Parohia Ortodoxă Română Maieri I din Alba Iulia şi ulterior a fost numit vicar administrativ.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ai drum bun pe A7: S-a deschis Lotul 1 Dumbrava – Mizil de pe autostrada Ploieşti – Buzău
-
Ciolacu a prezentat în Parlament programul de guvernare: Vom avea un an economic dificil
-
Guvernul Ciolacu vrea să elibereze Bucureştiul: În următorii 4 ani vrea să termine A0 alături de drumurile radiale. Pariul cel mare? Misiunea de a termina loturile lipsă de pe A1, A3, A7 şi A8, adică două autostrăzi care să treacă munţii – Carpaţii Meridionali dar şi cei Orientali
-
Nicuşor Dan anunţă că nu renunţă la candidatura la preşedinţie
El este din 1998 doctor în teologie, grad pe care l-a obţinut la Institutul Teologic de Grad Universitar din Bucureşti.
În 25 februarie 1990, Andreicuţ a fost ales şi hirotonit arhiereu-vicar pentru Episcopia de Alba Iulia, primind numele monahal Andrei, în 4 martie 1990 a fost numit episcop locotenent al Episcopiei Alba Iulia, iar din luna iunie a aceluiaşi an a devenit episcop titular.
În 16 iulie 1998, Episcopia Alba Iuliei a fost ridicată la rangul de Arhiepiscopie, iar titularul ei la rangul de arhiepiscop.
IPS Andrei este recunoscut şi pentru activitatea derulată în plan administrativ-bisericesc, dar şi în domeniul didactic, fiind cel care a întemeiat Seminarul Teologic Ortodox Liceal "Mitropolit Simion Ştefan" din Alba Iulia, şi a fost printre fondatorii Universităţii "1 Decembrie 1918" din Alba Iulia.
Ulterior, în calitate de arhiepiscop de Alba Iulia, a făcut demersurile necesare înfiinţării Facultăţii de Teologie din Alba Iulia, primele cursuri fiind începute în 1991.
Andrei Andreicuţ predă în prezent, în cadrul facultăţii, disciplina "Morală şi Spiritualitate Ortodoxă", iar în perioada 2000-2008 a fost şi decan al facultăţii, din 2008 deţinând funcţia de decan onorific.
În 1 decembrie 2002, Preşedinţia României i-a conferit Ordinul Naţional Pentru Merit în gradul de Mare Ofiţer, pentru activitatea depusă în slujba Bisericii şi a ţării, iar din februarie 2007 a fost ales membru al Academiei de Ştiinţe şi Arte din Salzburg (Austria).
În plan cultural, IPS Andrei a înfiinţat tipografia Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Alba Iuliei şi Editura "Reîntregirea", a pus bazele revistei "Credinţa Străbună" (organul cultural şi de presă al Arhiepiscopiei de Alba Iulia) şi ale revistei Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, "Credinţa Ortodoxă".
La iniţiativa şi sub coordonarea sa a fost reeditată "Psaltirea de la Alba Iulia din 1652" (la 350 de ani de la prima apariţie, în ediţie critică) şi a fost retipărit "Noul Testament de la Bălgrad din 1648" (tot în ediţie critică).
În 25 decembrie 2001, arhiepiscopul de Alba Iulia a înfiinţat Radio Reîntregirea, un post de radio creştin care acoperă, ca emisie, judeţele Alba şi Mureş din subordinea Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia.
Arhiepiscopul de Alba Iulia are numeroase cursuri, lucrări de specialitate şi cărţi publicate, dar este şi iniţiatorul a numeroase conferinţe sau simpozioane naţionale şi internaţionale.
În cei 20 de ani de la întronizarea arhiepiscopului Andrei Andreicuţ, în Arhiepiscopia de Alba Iulia au fost construite aproximativ 200 de biserici, zeci de case parohiale, dar a fost dezvoltată şi una dintre cele mai mari reţele sociale din ţară, cu numeroase centre sociale, case de tip familial, cantine şi cămine pentru bătrâni.
De asemenea, în această perioadă a fost restaurată Catedrala Reîntregirii şi complexul arhiepiscopal, a fost construit noul sediu al Facultăţii de Teologie Ortodoxă şi în urmă cu doi ani s-a început construcţia noului sediu al Seminarului Teologic din Alba Iulia.
De asemenea, în această perioadă au fost înfiinţate peste 40 de noi mănăstiri şi schituri în cele două judeţe (Alba şi Mureş) din cuprinsul Arhiepiscopiei Alba Iuliei.
În 2005, arhiepiscopul de Alba Iulia IPS Andrei a candidat pentru scaunul de mitropolit al Ardealului, fiind susţinut de IPS Bartolomeu Anania, dar a pierdut atunci în faţa actualului mitropolit, IPS Laurenţiu Streza.
Andrei Andreicuţ a fost acuzat şi de colaborare cu fosta Securitate, iar în 2007 CNSAS a stabilit că a făcut poliţie politică. Ulterior, ierarhul a atacat în instanţă decizia CNSAS, iar Curtea de Apel Alba Iulia i-a admis contestaţia formulată şi a constatat nulitatea deciziei consiliului.
Arhiepiscopul de Alba Iulia a susţinut în mai multe rânduri că nu "a turnat" pe nimeni şi că nu a făcut poliţie politică, ci, din contră, că a fost "hăituit" de securitate.
El a susţinut ca Securitatea l-a urmărit ani la rând şi chiar l-a împiedicat să plece la studii în străinătate, deşi a luat de două ori examenele pentru bursă, iar pentru doctorat a fost nevoit să dea examenul de cinci ori.
IPS Andrei spunea că fosta Securitate i-a percheziţionat casa pentru a căuta anumite scrieri ale părintelui Gheorghe Calciu pe care le avea, s-a opus numirii sale ca preot în Cluj şi ca duhovnic la Seminarul Ortodox din Cluj-Napoca. El a spus ca erau urmăriţi toţi cei care îl vizitau, amintindu-l pe părintele Nicolae Steinhardt.
Andrei Andreicut a recunoscut că a fost nevoit să semneze un angajament cu fosta Securitate şi i s-a dat numele de cod "Ionică", ierarhul, pe atunci preot în Turda, fiind cunoscut în parohia sa ca "părintele Ionică".
Andreicuţ a recunoscut că a semnat angajamentul sub presiunea Securităţii, însă de fiecare dată a spus că nu a dat note informative şi nu a "turnat" pe nimeni.
El a scris şi o carte în care îşi povesteşte această perioadă a vieţii şi câteva dintre presiunile la care a fost supus, ca preot, de fosta Securitate.
Citește pe alephnews.ro: Pariul politic al lui Elon Musk: Cum a devenit Tesla a opta cea mai valoroasă companie din lume
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Când a descoperit Mircea Diaconu că suferă de cancer. A ținut totul... Fiica lui rupe tăcerea
CANCAN.RO
Care este orașul din România care oferă 50% reducere la impozitele locale pentru donatorii de sânge
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 18:24
Bolojan: Că ne place, că nu ne place, una din primele decizii bune este să votăm acest guvern
-
astăzi, 18:15
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1034. Prima unitate a Legiunii Ucrainene instruită în Polonia a fost desemnată în Ucraina / Zelenski cere diplomaţilor să modeleze opinia publică din străinătate cu privire la aderarea Ucrainei la NATO / Trump aşteaptă o întâlnire cu Putin pentru a încheia războiul