- Home
- Social
- PLOIEŞTI, (09.11.2019, 08:09)
- Laura Petrescu
Biserică din 1731, dăruită Reginei Maria, restaurată cu bani europeni. Lăcaşul de cult a fost abandonat în ultimii ani. FOTO
O biserică făcută în 1731 din lemn de stejar şi dăruită Reginei Maria, care se află acum în Jercălăi, judeţul Prahova, este restaurată cu fonduri europene. Pictura originală a lăcaşului de cult în formă de corabie va fi scoasă la lumină, după ce în secolul XIX a fost acoperită.
Urmărește
1952 afișări
Prahova: O biserică dăruită Reginei Maria, abandonată în ultimii ani, restaurată cu bani europeni
Departe de forfota oraşului, într-o linişte deplină, înconjurată de peisaje de vis, în Prahova, pe malul stâng al Cricovului Sărat, biserica de lemn de la Jercălăi îşi spune povestea prin cei care acum o slujesc.
Lăcaşul de cult a fost ridicat din lemn de stejar, în formă de corabie, şi are temelie şi soclu din piatră brută.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Avertismentul lansat de premierul polonez Tusk: UE trebuie să se înarmeze pentru a „supravieţui” unei lumi incerte
-
Intrarea în Schengen şi deschiderea autostrăzilor de la Craiova la Paşcani încing piaţa de logistică
-
Consiliul UE adoptă recomandări pentru ţările în procedură de deficit excesiv, între care România
Dar biserica nu aici a fost de la început, tocmai de aceea i se mai spune şi biserica călătoare. Acest lăcaş de cult a fost dăruit Reginei Maria.
„Bisericuţa fost construită în anul 1731 în satul Luieru, lângă Reghin, judeţul Mureş. În 1932, biserica a fost dăruită Reginei Maria pentru Castelul Bran, a fost demontată bucată cu bucată şi dusă la Bran, părăsită după plecarea familiei regale din ţară, găsită în 1954 de Patriarhul Teoctist, într-o stare de degradare foarte avansată”, a precizat părintele Nectarie, de la Schitul Cricov-Prahova.
Biserica a pornit din nou la drum, doi ani mai târziu. Aşa a ajuns la Schitul Cricov-Prahova, la Jercălăi, unde vechea biserică se ruinase. A ajuns aici tot demontată bucată cu bucată.
„De-a lungul timpului, biserica a suferit multe evenimente mai neplăcute. Cel mai neplăcut a fost a fost la cutremurul din 1977, când partea de sus la turlei a picat, a fost refăcută. Între timp s-a încercat o restaurare a picturii, dar foarte puţin s-a lucrat, iar acum, cu ajutorul lui Dumnezeu, cu acest proiect pe fonduri europene, am reuşit să restaurăm lemnul în întregime şi se lucrează la restaurarea picturii, o pictură foarte valoroasă”, a mai spus preotul.
Biserica are două straturi de pictură, dar acum va fi scoasă la lumină cea originală.
„Avem două straturi de picturi. Pictura originală de la 1731, iar peste această pictură la 1838 a fost repictată. Acum se doreşte să se scoată la suprafaţă pictura originală, care s-a conservat în anumite locuri foarte bine”, a mai spus părintele Nectarie.
Restaurarea vechii picturi nu este uşoară.
„Aceasta pictură este din 1731. Este copleşitor, avem emoţii, mai ales că avem de-a face cu o tehnică deficitară. Bisericile de lemn în general au o tehnică deficitară, adică înseamnă o tempera foarte slabă, făcută dintr-un suport de ipsos aplicat peste lemn şi peste care este aplicat pigmentul cu clei, cu clei animal. Neavând un strat de protecţie pe deasupra şi restaurarea implicit pune probleme”, a declarat restauratorul Rodica Pavel.
Biserica în formă de corabie este restaurată cu bani europeni, în cadrul unui proiect al Consiliului Judeţean Prahova. Se reface fundaţia, o mare atenţie este acordată lemnului, care în unele locuri a putrezit. Iar pictura este elementul principal.
Proiectul „Restaurare, consolidare şi punere în valoare a bisericii de lemn Sfinţii Mihail şi Gavril a Schitului Jercălăi-Urlaţi” are o valoare de aproximativ 5,5 milioane de lei. Lucrările vor fi gata la sfârşitul anului viitor.
Citește pe alephnews.ro: Micile detalii fac diferența. Ce să NU faci la un interviu de angajare
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Citește și: Astăzi se împlinesc 30 de ani de la căderea Zidului Berlinului. Momentul, sărbătorit de Google printr-un doodle special - FOTO
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 14:23
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1064. Zelensky: Ucraina se va alătura NATO dacă Trump doreşte / Trump afirmă că SUA „probabil” vor sancţiona Rusia dacă Moscova refuză negocierile de pace / Secretarul de Stat al SUA: Vrem să punem capăt războiului din Ucraina, astfel încât acesta să nu reînceapă peste 3-4 ani
-
astăzi, 14:20