- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Biserica la români: Becali, Bush sau Gorbaciov, pictaţi pe pereţii lăcaşelor de cult
Omul sfinţeşte locul, spune o vorbă din bătrâni. Ceea ce nu exclude şi reversul: anume că locul "sfinţeşte" omul. Iar cel mai bun loc de "sfinţire" a mireanului, pe nepusă masă, este peretele bisericii. Biserica, o instituţie mereu mai îngăduitoare şi mai laxă cu propriile-i canoane şi tradiţii.
Biserica la români: Becali, Bush sau Gorbaciov, pictaţi pe pereţii lăcaşelor de cult (Imagine: www.gandul.info)
Politicieni şi oameni de afaceri apar, fără prejudecăţi, ca răsplată pentru banii miluitori, pe pereţii lăcaşelor de cult, drept personaje ale picturilor votive. Dacă pe unii canoanele îi acceptă, pe alţii doar potenţa financiară îi ajută să "urce" între sfinţi.
Becali, un ctitor acceptat de Patriarhie
"Vă spun că e normal, ctitorii să fie pictaţi în biserică. De exemplu, domnul Becali, care a construit o biserică pentru comunitate, la Vadu Roşca - satul inundat. Că vă place sau nu, că-mi place mie sau nu, el are acest drept: dacă este ctitor, dacă a plătit lucrarea de la temelie la finalizare, să fie pictat", îmi explică părintele Constantin Stoica, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Iranul se pregătește de atac. Ar putea avea loc chiar în această noapte, înainte de alegerile din SUA: „Nu vom lăsa alegerile americane să ne influențeze”
-
WSJ: Rusia este suspectată de trimiterea de dispozitive incendiare în avioanele care aveau destinaţia SUA şi Canada
-
Greva de la Boeing, încheiată cu o victorie uriaşă pentru angajaţi
-
Coreea de Nord a lansat mai multe rachete cu rază scurtă de acţiune
Dar dacă un altul contribuie doar cu parte din bani? "Dacă e o parte substanţială, atunci poate fi considerat şi el ctitor. Dacă partea e mai mică, simbolică, atunci este donator, binefăcător. Iar aceştia pot fi menţionaţi, discret, într-o zonă a pronaosului, vizibil, dar nu neapărat să-ţi sară în ochi". Părintele Stoica cade totuşi de acord că actul de caritate trebuie făcut în linişte şi cu modestie. "De multe ori însă, binefăcătorul doreşte o anumită publicitate; bine, că şi presa...".
Ei bine, da. Presa a încercat să vadă cu ochii ei, în ce măsură cei pictaţi în biserici merită sau nu dreptul la nemurirea votivă.
Citeşte mai multe despre persoanele publice pictate în biserici pe www.gandul.info.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO