- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (04.08.2014, 16:09)
- Elvira Gheorghita
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Biserica şi politica: BOR susţine că are relaţii civilizate cu partidele, dar rămâne neutră politic
Biserica Ortodoxă Română (BOR) subliniază, într-un comunicat de luni, că are relaţii civilizate cu toate partidele politice, dar rămâne neutră din punct de vedere politic, în conformitate cu hotărârile Sfântului Sinod fundamentate pe canoane.
Urmărește
1226 afișări
Biserica şi politica: BOR susţine că are relaţii civilizate cu partidele, dar rămâne neutră politic (Imagine: Diana Zaharia/Mediafax Foto)
În acelaşi comunicat remis de Patrarhie, BOR dezaprobă confruntarea politică motivată religios
Patriarhia precizează că acest comunicat a fost remis după ce în ultimele zile, în dezbaterile politice din media pentru alegerile prezidenţiale din noiembrie 2014 au fost făcute referiri "nedrepte şi nedemne la adresa Bisericii Ortodoxe Române şi au fost exprimate opinii nefondate despre o presupusă implicare a acesteia în confruntările electorale".
În acest context, Patriarhia Română reaminteşte că BOR cooperează cu autorităţile de stat centrale şi locale pentru împlinirea binelui comun în societate şi are relaţii civilizate cu toate partidele politice, dar rămâne neutră din punct de vedere politic, în conformitate cu hotărârile Sfântului Sinod fundamentate pe canoanele Ortodoxiei universale. "Indiferent de doctrina politică, originea etnică, credinţa sau convingerile religioase ale candidaţilor în alegeri, clerului ortodox român îi este interzis să desfăşoare activităţi cu caracter partinic în comunităţile de credincioşi pe care le păstoreşte. Orice activitate partinică a clerului ortodox este contrară hotărârilor Sfântului Sinod şi dezaprobată de credincioşi", a precizat sursa citată.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Prin acelaşi comunicat, Patriarhia Română face apel la reprezentanţii clasei politice din România ca în dezbaterile electorale privind alegerile prezidenţiale din toamnă să evite confruntările politice motivate religios, deoarece, "potrivit legilor României, cultele religioase sunt factori ai păcii sociale (Legea 489/2006, art. 7, alin. 1), nu motive pentru învrăjbirea populaţiei".
Potrivit Pariarhiei, priorităţile permanente ale Bisericii Ortodoxe Române sunt "lucrarea pastoral-misionară în mijlocul poporului român, ajutorarea săracilor şi a bolnavilor, activităţi educaţionale şi culturale în beneficiul comunităţilor româneşti din ţară şi străinătate, iar în această perioadă ajutorarea familiilor sinistrate din Oltenia şi din alte zone ale ţării afectate de inundaţiile din ultimele săptămâni, iar nu implicarea politică".
Preşedintele PSD, premierul Victor Ponta, a declarat în 29 iulie, la Craiova, în faţa Consiliului Naţional al partidului, reuniune în care şi-a anunţat public decizia de a candida la Preşedinţia României, că nu îşi doreşte să fie acuzat că este român sau ortodox în ţara sa.
"Nu cred că un candidat la funcţia de preşedinte al României are o problemă dacă nu este ortodox sau nu e de etnie română. Cred că are exact aceleaşi drepturi cu mine. Dar vreau un lucru şi îl spun de fiecare dată: nu vreau să mă acuze nimeni sau spună că e un defect faptul că sunt român sau ortodox în ţara mea. Aşa m-am născut, aşa o să mor, sunt mândru de asta, cred că trebuie să fiu respectat pentru acest lucru", a spus Ponta.
El a arătat că, în opinia sa, un candidat la funcţia de preşedinte trebuie să spună clar ce vrea să facă.
"Cred că am făcut foarte bine şi în continuare trebuie să sprijinim Biserica şi cultele religioase. Biserica şi Armata sunt instituţii fundamentale care au ajutat la fondarea şi salvgardarea naţiunii române şi cred că merită respectate, sprijinite", a adăugat Ponta, care a mai afirmat că are tot respectul nu doar pentru Biserica Ortodoxă, ci pentru toate celelalte culte.
Discursul lui Ponta a provocat reacţii critice din direcţia adversarilor PSD.
Astfel, deputatul PNL Petre Roman a comentat tema religiei în discursul lui Victor Ponta de lansare a candidaturii la prezidenţiale, catalogând-o drept una ""foarte urâtă din toate punctele de vedere" şi menţionând că nu crede că îi va dăuna lui Klaus Iohannis în campania electorală.
La rândul său, prim-vicepreşedintele PDL Cătălin Predoiu i-a adresat lui Ponta o scrisoare deschisă, în care i-a transmis, "ca de la ortodox la ortodox", că "nu e bine" să-şi facă "temă de campanie din religia unui posibil contracandidat".
Citeşte şi:
Ponta, la lansarea candidaturii: Nu vreau să mă acuze nimeni că sunt român sau ortodox în ţara mea
Citeşte şi:
Predoiu, scrisoare deschisă către Ponta: Ca de la ortodox la ortodox, nu-i deloc creştineşte ce faceţi!
Citeşte şi:
Petre Roman, despre tema religiei din discursul lui Ponta: ”E foarte urâtă, din toate punctele de vedere”
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe