- Home
- Social
- BISTRIŢA, (07.08.2013, 17:17)
- Departamentul Corespondenţi
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Bistriţa: 1.482 de maşini, îmatriculate pe baza actelor de partaj voluntar autentificate de notari
Un număr de 1.482 de maşini au fost înmatriculate în judeţul Bistriţa-Năsăud pe baza actelor de partaj voluntar autentificate de notari, procedură prin care s-a evitat plata timbrului de mediu.
Urmărește
855 afișări
Bistriţa: 1.482 de maşini, îmatriculate pe baza actelor de partaj voluntar autentificate de notari (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Purtătorul de cuvânt al Prefecturii Bistriţa-Năsăud, Mihaela Dobra, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX că Serviciul Public Comunitar de Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Bistriţa-Năsăud a făcut o statistică, potrivit căreia, în judeţ au fost înmatriculate 1.482 de maşini pe baza actelor de partaj voluntar, procedură prin care s-a evitat plata timbrului de mediu.
Contactat în legătură cu acest subiect, şeful Serviciului Public Comunitar de Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Bistriţa-Năsăud, comisarul şef Dumitru Creţa, a declarat că luni dimineaţă s-au mai preluat doar câteva dosare, după ce procesul de preluare a fost oprit ca urmare a unei dispoziţii în acest sens de la Bucureşti.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Investiţiile străine din Bulgaria se prăbuşesc din cauza nesiguranţei economice şi politice
-
1,3 milioane de dolari pentru un ton de 276 de kilograme - un lanţ de restaurante de sushi a plătit a doilea cel mai mare preţ din istorie
-
Războiul din Ucraina. Zelenski: Forţele ruse şi nord-coreene au suferit pierderi importante în luptele din sudul regiunii ruse Kursk
"Am primit dispoziţie să nu mai preluăm niciun dosar de înmatriculare a maşinilor pe baza partajului voluntar. Guvernul a dat o Ordonanţă de Urgenţă care interzice procedura. De luni, nu mai preluăm nici noi nicio cerere de acest tip", a declarat comisarul şef Dumitru Creţa.
Peste o sută persoane s-au înghesuit zilnic în ultima perioadă la Serviciului Public Comunitar de Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Bistriţa-Năsăud, majoritatea ca să ceară înmatricularea unei maşini pe baza unui act de partaj voluntar autentificat de un notar, procedură prin care se evita plata timbrului de mediu.
Autovehiculele dobândite prin partaj nu vor mai fi scutite de la plata timbrului de mediu, noua taxă auto, autorităţile descoperind că sunt maşini second-hand cumpărate din statele Uniunii Europene în coproprietate, dar cumpărătorii fac partajul la notariat asupra maşinii înainte de înmatriculare, potrivit unui anunţ al Guvernului din 30 iulie.
"S-a creat un mecanism de eludare a plăţii timbrului prin achiziţionarea unui autovehicul second-hand din spaţiul comunitar în coproprietate, iar anterior înmatriculării acestuia coproprietarii fac partajul pe cale notarială, prin buna învoiala, asupra autovehicului respectiv. Prin urmare, prin neplata timbrului de mediu de către coproprietarul dobânditor, se creează atât o discriminare între beneficiarii excepţiei şi cei care sunt obligaţi la plata timbrului prin achiziţionarea autovehicului second-hand tot din spaţiul comunitar, cât şi un prejudiciu adus bugetului general consolidat", explica Guvernul în document la acea dată.
Executivul mai arăta că acelaşi mecanism de eludare poate fi folosit şi în cazul autovehiculelor noi, achiziţionate în regim de coproprietate, prin partajarea pe cale notarială a autovehiculului anterior înmatriculării.
Piaţa autovehiculelor noi a scăzut în primul semestru cu 18,6% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, la 34.978 de autoturisme şi vehicule comerciale vândute, cu un ritm mai accelerat la autoturisme, de 19,4%, potrivit datelor Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Automobile.
În acelaşi timp, importurile de autoturisme second-hand au fost de aproximativ 102.000 unităţi, iar cele de vehicule comerciale rulate de 21.500 de unităţi, ceea ce reprezintă o creştere de 38%, respectiv 6% faţă de perioada similară din 2012.
Din aceste cifre rezultă că la fiecare autovehicul (autoturism + vehicul comercial) nou vândut în România au fost aduse alte 4,1 second-hand.
Citește pe alephnews.ro: SUA afirmă că Putin nu va renunța la Ucraina. Care sunt șansele unui acord de încetare al focului în 2025
Citește pe www.zf.ro: Dragoş Damian, Terapia Cluj: No, amu gata! Gata cu văicăreala, cu bocetele şi cu plânsetele! Sunteţi oameni de afaceri puternici, va faceţi de ruşine! Hai, la muncă în 2025, avem multă treabă!
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Ce trebuie să faci ca să ai succes în 2025? Un psihoterapeut a dezvăluit cinci lucruri pe care le poţi face în orice perioadă a anului. De ce nu funcţionează dorinţe precum „să pierd 5 kilograme” sau „să economisesc 10.000 de lei”
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum arată vila de 1 milion de euro în care locuiesc Ștefan Bănică Jr. și Lavinia Pîrva. Casa este construită pe 4 nivele
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe