Bistriţa: Angajaţii Casei de Asigurări de Sănătate cer în instanţă spor salarial. Motivul: Sunt afectaţi de antenele Armatei

Un număr de 44 de funcţionari publici ai Casei Judeţene a Asigurărilor de Sănătate (CJAS) Bistriţa-Năsăud cer în instanţă acordarea unui spor de 10 la sută la salariu, ei motivând că au de suferit din cauza radiaţiilor electromagnetice de la antenele Armatei, aflate vizavi de sediul CJAS.

Urmărește
222 afișări
Imaginea articolului Bistriţa: Angajaţii Casei de Asigurări de Sănătate cer în instanţă spor salarial. Motivul: Sunt afectaţi de antenele Armatei

Bistriţa: Angajaţii Casei de Asigurări de Sănătate cer în instanţă spor salarial. Motivul: Sunt afectaţi de antenele Armatei (Imagine: Shutterstock)

Preşedintele CJAS Bistriţa-Năsăud, Szekely Wilhem, care se numără şi el printre reclamanţi, a declarat vineri că peste drum de sediul CJAS se află Brigada 81 Mecanizată Bistriţa, care are montate două antene mari cu care comunică în străinătate, acolo unde are trupe dislocate.

"Antenele acestea sunt mai aproape de sediul nostru decât de comandamentul Brigăzii 81 Mecanizate. Când ei comunică în Afganistan şi Irak, aproape că nu putem lucra nimic. Mi s-a întâmplat să nu pot scrie nici măcar un raport. Simţeam că îmi afectează creierul. Din cauza undelor şi a stresului de la ghişee, fetele care lucrează în relaţiile cu publicul au mers de două ori într-un an la spital cu ambulanţa. Am chemat o firmă specializată care a făcut măsurători. Am primit sporul de 10 la sută o perioadă, după care nu au mai fost bani la buget şi nu am mai luat nimic. Acum cerem aceste drepturi retroactiv, din 2009 şi 2010", a spus Szekely.

Preşedintele CJAS Bistriţa-Năsăud a justificat în acest mod prezenţa sa pe lista reclamanţilor.

"Nu eram preşedinte atunci, eram doar funcţionar public. De aceea mă număr printre reclamanţi şi cer acest drept salarial retroactiv, în baza Legii 188/1999. În instituţie lucrează acum 49 de persoane, dar numai cinci au contracte, restul de 44 sunt funcţionari publici şi toţi se află pe lista reclamanţilor", a declarat el.

Dosarul 4399/112/2011, înregistrat la Tribunalul Bistriţa-Năsăud şi având ca obiect contenciosul administrativ şi fiscal, va fi judecat pe fond în 5 aprilie 2012.

"Nu contează când l-au programat. E un drept al nostru acordat prin lege şi trebuie să-l obţinem. Avem un coleg care lucrează la control financiar şi are dreptul la un spor de 25 la sută. A dat în judecată statul şi a câştigat. E adevărat că procesul a durat vreo doi ani, dar în final a avut câştig de cauză. Este dreptul lui să obţină 25 la sută în plus la salariu", a spus Szekely.

În baza Legii 188/1999 privind statutul funcţionarilor publici, s-a stabilit acordarea sporului de 10 la sută funcţionarilor publici pentru condiţii vătămătoare sau de antenă. Acest spor se acordă, în baza legii menţionate, funcţionarilor publici care îşi desfăşoară activitatea în cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice în care funcţionează instalaţii care generează câmpuri electromagnetice de radiofrecvenţă produse de emiţători pentru comunicaţii, instalaţii de microunde, instalaţii de curenţi de înaltă frecvenţă sau staţii de bruiaj.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici